LIV OCH DÖD

Den ansedda medicinska tidskriften The Lancet levererar nyheter om den svenska medellivslängden, siffror om liv och död i den fjällhöga nord. Den förväntade medellivslängden i Sverige förväntas utvecklas svagt jämfört med andra välbärgade länder under de tjugo åren mellan 2010 och 2030. Allas vår sjukvårdsminister Gabriel Wikström har lagt pannan i djupa veck och grubblat över varför. Den svenska hälsoutmaningen beror på ökade inkomstskillnader, fler fetton och svennar med högt blodtryck, enligt Wikström. 

Sjukvårdsminister Wikström menar, tydligen på fullt allvar, att inkomstskillnaderna i Sverige är så mycket värre än i andra välbärgade länder att det ger utslag i frågan om liv och död, om medellivslängden. Wikström vill ha det till att Svensson är och blir fetare än Fritz i Tyskland, Ola i Norge och andra jämförbara nationaliteter. Skulle det vara så att blodtrycket skenar uppåt i Sverige så finns det en fullt rationell förklaring, och det är våra politiker och deras politik. Sådana som Gabriel Wikström kan ge en lågtryckare en stroke över en presskonferens…

Medellivslängden i Sverige är idag drygt 82 år, där kärringarna lever lite längre än gubbarna. Det är den medellivslängden som inte kommer att utvecklas lika positivt som i andra jämförbara länder. Medellivslängden i Syrien är ungefär 64 år, i Afghanistan lite mer än 60 år, i Somalia 55 år, i Irak 69 år, i Eritrea 65 år. Det är folk från de länderna som har fyllt på Sverige med nytt folk, nyanlända.

Blir somaliern automatiskt 27 år äldre bara för att somaliern kommer till Sverige, får ta del av svensk sjukvård och svensk välfärd? Lite äldre säkert, men uppväxten, livets tidigare vedermödor i hemlandet har redan förkortat livet och det rätt så rejält. Blir syriern eller afghanen drygt 20 år äldre bara för att de har fått Gabriel Wikström som sin sjukvårdsminister? Nä. De kommer leva längre. Inbördeskrig och talibaner har de ju lämnat bakom sig, sådant som sänker medellivslängden i de länderna. Men även i detta fall kommer de att leva kortare än Svensson, uppväxt med mellanmjölk och curlad såpass att Alzheimer-diagnosen känns rätt säker.

Om det pratar inte Gabriel Wikström. Wikström pratar om fetma, om blodtryck och inkomstskillnaderna som orsak till att Sverige sticker ut när medellivslängden planar ut. Jag pekar på att vi i Sverige har fått fler nya innevånare per capita än något annat jämförbart och välmående land, innevånare från länder med en betydligt lägre medellivslängd än urbefolkningen. Att de nya innevånarna sedan kommer att bidra till ökade inkomstskillnader är en helt annan sak.

Landets sjukvårdsminister letar efter orsaker som finns i marginalen när det skall förklaras varför siffrorna kring liv och död i Sverige ser annorlunda ut än i andra välmående länder. Det har blivit lite av Wikströms signum, att vara regeringens mest naiva, korkade minister. Det vi ser rörande medellivslängden i Sverige är en naturlig biverkning av att vara en humanitär stormakt. Varför låtsas något annat…?

12 svar på “LIV OCH DÖD”

 1. Självklart förlänger våra nya medborgare sin livslängd med 20-30 år så fort de kommer hit till oss. Jag menar, de blir ju hederliga svenska medborgare och anammar svenska och nordiska värderingar direkt och får liksom vi ett stort förtroende för sina grannar och medmänniskor. De släpper allt vad klan- och hederstänkade heter och tycker till och med att det är sexigt att betala skatt ! Det är den friska luften här uppe i norr som gör det.

 2. De som kommer hit kommer från Mellanöstern och Afrika, från länder där diabetes är galopperande. Deras kroppar klarar inte överflöd av mat och männen är ofta dessutom storrökare. Det innebär att deras förväntade yrkesverksamma livstid blir mkt kortare än ”svennars”. De överlever förmodligen till minst ca 70 års ålder, men blir för sjuka för att kunna jobba mycket tidigare än så. Det kommer att medföra enorma vårdkostnader.

 3. Därför att då ser expo eller facket till att du får sparken din familj slits isär och kamrater tar avstånd ifrån dig.

 4. Utöver de som redan omnämns som troliga neddragare av livslängd, så tror jag att stora delar av dagens datorsittande ungdom kommer att få ett kortare liv. Helt enkelt för vek fysik sedan unga år.

 5. Ytterligare ett gott exempel till uppkomsten av ordstävet:
  ”Lögn,,, förbannad lögn,,,, och statistik”.
  Denne som ”skruvar” med statistik för sitt självbefinnande, hamnar i sämre dager än en förbannad lögnare.

 6. Hej.

  Försiktigt nu, så inte De Goda får idén att den strukturella livslängdsmaktordningen måste problematiseras särskilt normkritiskt för att uppnå lika utfall i medellivslängd – kanske med kvalitativ hänsyn till strukturella orättvisor av fördelningspolitisk karaktär.

  ’Ropen skall – dödshjälp åt alla’, typ.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 7. Jag tror inte invandringen är en så stor del av förklaringen. Låg medellivslängd i ett land beror till stor del på hög dödlighet i unga år. Bor man i ett u-land och överlever barnaåren är en stor del av skillnaden i återstående livslängd jämfört med jämnåriga i Sverige borta.

 8. Beträffande ditt uttalande om en naiv och korkad minister vill jag kommentera med att jag tycker att de borde finna andra befattningar än taburetter för trainees.

 9. En empirisk observation angående våra invandrare från Mellanöstern. Under alla år som jag tränat på olika gym tror jag aldrig att jag sett en säger en enda person över 40 års ålder, från de kulturerna sätta sin fot innanför dörrarna på en sådan inrättning.
  Folk med efternamn som Svensson, Lindberg, Johansson etc. finns däremot representerade i åldrar långt över 70. Ovanpå inaktiviteten, så röks det något enormt, käkas mängder med godis nattetid under den s.k ”fastan”, i den förstnämnda kategorin och inte fasen trängs dom i motionsspåren heller. En livsstil som helt klart måste sätta sina spår i demografin.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *