LITE OCH MYCKET

Upploppen i Rinkeby har i spåren av Trumps käbbel om vad som hände i Sverige – SVERIGE! – häromkvällen blivit något av en världsnyhet. Brinnande bilar, poliser som skjuter verkanseld, butiker som plundras. En stadsdel som vandaliseras. Lite feta rubriker här. Mycket och många nyhetsartiklar där.

Det ansvariga statsrådet, inrikesminister Ygeman, väljer att kalla det som hände i Rinkeby för ”beklagansvärt” och för ”lite stök”. Lite stök. Lite. En smula stökigt. Obetydligt med bus. En ringa mängd käbbel och tjafs. Ungefär så. Lite stök bara.

Det är något med regeringen och deras syn på vad som är lite eller litet jämfört med vad som är mycket eller stort. En partiledardebatt på statstelevisionen, och ämnet är migrationskrisen, flyktingvågen. Inrikesminister Ygemans chef, statsminister Löfven väljer att kalla det som komma skall i spåren av detta kapitel av den svenska nutidshistorien för ”en liten ansträngning”. En liten ansträngning. Liten, inte stor. Inte lagom, utan liten. Synonymer till liten är bland andra: oansenlig, obetydlig, futtig.

Det är ju bara ord, men det är ord som skickar signaler om att man antingen inte tycker att problemen är något att bry sig om eller oroa sig över. Lite stök i spåren av en liten ansträngning. För de som bor i Rinkeby och förfasas över det som sker i deras stadsdel är det ord som måste göra ont. Bilägaren som ser det rykande vraket av hans bil bogseras bort, affärsinnehavaren som beskådar de plundrade resterna av livsverket vet båda två att det kommer att bli ”lite stök” med försäkringsbolagen om den framtida premien och självrisken. De vet att den politiker som är inrikesminister kallar det som de har varit med om för ”lite stök”, och ”beklagansvärt”…

Vad är då mycket i regeringens ögon? Ett mycket stort problem tycks iallafall vara bilden av Sverige utomlands, och alla ”fake news” som inte stämmer. Det finns inget litet i det när man ser hur regeringen reagerar. Ett handlingsprogram i tre delar mot faktaresistens är på gång. Bättre utbildning och då speciellt i skolorna. Säkra fri journalistik i hela Sverige. Myndigheter som ska bli ännu bättre på att sprida fakta. Det är inte lite man vill göra, utan mycket. Vi väntar bara på förslagen om en nationell samordnare mot fake news och en Faktakansler.

Den dagen en regering börjar bry sig mer om bilden utomlands än om de verkliga problemen borde regeringen rimligen vara körd. När statsråd kallar ett upplopp för lite stök och alla migrationskrisers moder för en lite ansträngning är regeringen körd. Det är där vi är, och det är fakta.

4 svar på “LITE OCH MYCKET”

  1. Regeringen själv med benägen hjälp av Public service är ju de som i migrationsfrågan står för fejk news, lött att stoppa således…

    1. Jag vet inte om man skall skratta eller gråta när man läser sådant. I Aftonbladet, i en artikel om ”fake news”, står våran finansminister och säger att hon mött folk som säger att vi (Sverige) lånar till flyktingmottagning men det är inte sant säger hon. Våran finansminister med den fina hatten som kan det där med pengar. Sverige gick med överskott både 2015 och 2016 och det är inget hon hittar på utan det är ju ekonomistyrningsverket som räknat fram de siffrorna. Man undrar ju vilka siffror det är för siffrorna för 2016 är inte klara och för 2015 gick Sverige 17 miljarder back. Allt enligt sagda ekonomistyrningsverk.

      http://www.esv.se/press/nyheter-och-pressmeddelanden/2016/staten-gick-17-miljarder-back-2015/

      Vem skall man tro på och vad är ”fake news” ? Aftonbladet verkar ju måttligt intresserade av någon sanning utan verkar ha en egen agenda att driva. Sedan undrar ju jag ifall inte Magdalena Andersson borde ägna sig mer åt Sveriges ekonomi och mindre åt att försöka ta billig poänger med hattar och mössor eller motverka ”fake news”.

  2. Ingen samordnare. Vi behöver en rejäl Karl som Sanningsminister och ett nytt stort departement till denne rejäla Karl – Ett Sanningsministerium!!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *