KVINNOKROPPEN OCH OPINIONSJOURNALISTIKEN

Man kan analysera politik på lite olika sätt. Man kan göra det begåvat och smart, och man kan göra det som en idiot. Hade jag varit en idiot och en slammig torsk i en brödrost hade jag kunnat ge mig på en analys av Vänsterpartiets valframgångar som inte alls handlade om partiets politik eller manöverutrymme på vänsterkanten. En analys som inte handlade ett dugg om sakpolitik eller Jonas Sjöstedts sängkammarblick och väna röst. Jag hade kunnat gå ”full sexist” och klämt och skämt ur mig en text om kvinnokroppen, och lagt ner opinionsjournalistiken.

Jag tror att anledningen att det gick så bra för Vänsterpartiet i riksdagsvalet är att Lina Westerlund Snecker var och är så satans snygg. Hennes fulländade plyte, ett par ögon i Lena Philipsson-klass. Kroppen. De pussvänliga läpparna  ser ut att vara förebilden för varenda hotlip i varenda upplaga av ”Housewives of…” Bålsta? Hon är liksom sinnesbilden av en tilltalande kvinna, medan alla får finna sig i att vara statister i riksdagens kullisser. Tiopängare!

Sexist och slemgubbe, ropas det. Jag håller med. Det är jag ju när jag kopierar en text från Aftonbladets kulturredaktion och skriver om den litegrann. Med en ny huvudrollsinnehavare, med andra företräden än kinder, kropp, blonda färger och en isig blick. Enligt kulturskribenten Caroline Ringskog Ferrada-Noli på Aftonbladets kultursida så beror Kristdemokraternas framgångar enbart på Ebba Busch Thors utseende, på att Busch Thor är så snygg.

”Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.” Så står det ovanför artikeln som från en vänstergängad kulturpersonlighets tangentbord skall försöka förklara Kristdemokraternas framgångar med Ebba Busch Thors skönhet. Opinionsjournalistik? Aftonbladets? Det är alltså så Aftonbladet ser på en framgångsrik kvinna. Att hennes och hennes partis framgångar bara kan bero på att hon är så satans snygg. Tala om att sänka sig under anständighetens gräns.

En tidningsredaktion som vurmat för jämställdhet, som låtsas stå upp för att låta kvinnor slippa objektifieras publicerar alltså denna dynga. Läser man hela artikeln så förstår man att Aftonbladet genom sin opinionsjournalistik ställer sig helt oförstående till hur en enda kvinna vid sina sinnens fulla bruk skulle kunna vara kristdemokrat. De män som sympatiserar med KD gör det enligt Aftonbladet bara för att Busch Thor har underbara kinder, en kropp av guds nåde och för att hon är så satans snygg.

Problemet med detta resonemanget är ju att Ebba Busch Thor såg precis likadan nu som när Kristdemokraterna var utdömda. Det spelade liksom ingen roll att hennes kropp svängde i ”Så skall det låta” eller att hennes blonda kalufs fladdrade sensuellt i samma sändning. Kristdemokraterna och Ebba Busch Thor var dödsdömda, enligt opinionsinstituten, enligt spelbolagen och de politiska förståsigpåarna. Men KD lyckades vända trenden, utan plastikkirurgi eller en läckt amatörporrvideo…

Kristdemokraterna växer för att man ligger rätt i opinionen, med rätt fokus och rätt samtalsläge. Kristdemokraterna växer för att man har en mycket bra – och snygg – partiledare som klarar av att föra ut detta på ett trovärdigt och bra sätt. Kristdemokraterna växer för att man står upp för sin politik, sin ideologi, sina värderingar. Så är det bara.

Och ärligt talat, hade Socialdemokraterna fortfarande varit Sveriges största parti om politiken var en skönhetstävling…? Knappast.

10 svar på “KVINNOKROPPEN OCH OPINIONSJOURNALISTIKEN”

 1. Hej.

  Utseendet saknar förvisso relevans för förmågan att vara politiker – inte var Bertil Mundebo eller Henry Kissinger, eller för den delen Birgitta Dahl några Hustler-modeller direkt.

  Men därmed sagt kan absolut kritisera, raljera eller låta Hr Lustig göra sig lustig över podagernäsor, plufsiga alkoholögon á la facklig konferens dagen efter, eller karisma likt en fru från Stepford (AKB – var är du nu?).

  Det är kopplandet av utseende och förmåga som är tveksam, inte sant?

  Söders hen av alla kön blir ju grundligt sura i herr-trosan när man kallar dem sparrisar, eller påpekar att de har bröst och bringa som en lungsjuk ansjovis eller att de går som en AD från Sturehof med ett Guldägg i r*ven.

  Det som gör dessa pluttinuttor så syrak att latten surnar är dels deras totala oförmåga att vara män, och därmed svara lika rappt istället för att frisöraktigt snörpa på munnen tills den liknar arslet* på en gråsparv, dels att beskrivningen av dem lyfter fram just deras omanlighet.

  Så en beskrivning av bedragaren Snecker kan mycket väl inkludera hennes utseende, kopplat till hennes missbruk och utnyttjande av riksdagens ersättningsregelför att maximera hur mycket av andras pengar hon kan snika åt sig, inte olikt en iller i ett hönshus, och kan definitivt koppla hennes ondska i det att hon aktivt ivrar för stöd till en barnamördande terrorist-regim i Palestina; ”Snecker döljer sina onda avsikter, likt vargen i sagan, bakom ett oskyldigt yttre, men vid en närmare granskning syns rashatets glupande käftar och hennes kärlek till kommunismens massmord glöder ur ögonen.” Ungefär så.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 2. Tja, det är till viss del en komplimang.

  Men inte mer än det.

  Det är också väldans misandriskt av Aftonbladet att hävda att 50% av Kådisarnas nya väljare skulle lägga sin röst på KD för att Ebba Busch Thor är snygg.

  1. Ibland tycker jag kleptoman-sambon Annika Strandhäll ser rätt tilltalande ut men aldrig i h-e jag skulle rösta på lögnpartiet hon företräder.

 3. Socialdemokratin är som ett ägg. Det kan bli en kyckling som glatt springer omkring. Men om det inte befruktats och skötts på rätt sätt blir det istället något som luktar illa och man bara vill kasta bort.

  1. Basilisken kommer enligt folktron ur ett ägg som ruvats av en padda.
   Den sprider förödelse och kan döda med blicken.

 4. Som jag skrattade åt slutklämmen… 😀

  Tack, Fredrik, för att du håller stilen och snyggt och prydligt klär av det förskräckligt fula etablissemanget!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *