KURRAGÖMMA

Det var en gång, när jag var liten och späd. På den tiden kunde jag leka kurragömma utan att behöva en fjällkedja att gömma mig bakom. Ibland fick jag gömma mig, och ibland fick jag leta. Allt som oftast slutade med att vi fick ropa högt om att någon som hade gömt sig bra skulle ge oss en ledtråd. ”Ge oss ett pip!” och den som hade gömt sig bäst pep litegrann, tillräckligt för att vi skulle lyckas. Sedan kunde vi börja om igen…

Alla skrek efter Löfven, som hade gömt sig bäst. ”Ge oss ett pip!” men vi fick ”Det är ett haveri!” till svar. Nu har statsministern klivit fram från gömstället, flankerad av en överbefälhavare, en SÄPO-chef och någon sosse-politruk som fått bli ny generaldirektör över den omtalade Transportstyrelsen. Antingen behövde Löfven avlastning med att sprida journalisternas frågor till fler personer. Med fler måltavlor för journalistikens milda giftpilar kanske Löfven skulle klara sig bättre än som ensamt villebråd?

Eller så har Löfven till slut förstått hur enormt gigantiskt makabert stort haveriet med Transportstyrelsen är, och vill ha stöd av samhällsbärarna i SÄPO och Försvarsmakten när det statsbärande partiet inte orkar bära någonting alls längre. Fyra män på ett podium, där själva huvudpersonen inte känns bekväm alls med situationen. Vilka tankar har snurrat runt i Löfvens skalle sedan han lurades fram med sin variant av ett pip? Vad skall han säga, göra? Vem kan han offra? Räckte det med att infrastrukturministern skyllde på en redan sparkad statssekreterare? Hur skall han formulera orden med sin begränsade vokabulär för att folk skall tro att han har haft koll på vad som har hänt på den arbetsplats där han har varit och är chef? Eller lite mer kurragömma på det här, skulle inte det vara skönt…?

Strax efter klockan tre på eftermiddagen stod statsministern där, inför pressen och med samma entusiasm som klockan tre vilken förmiddag som helst. Ett kroppsspråk som signalerade ”Ta mig härifrån” och ”Kan man inte leka Kurragömma här på Rosenbad?” Det som skulle vara ett kärnfullt klarläggande av läget, en förklaring till varför regeringen har agerat som den har gjort slutar med klassiskt monolog-käbbel. Blicken är död. Orden blir fel. Meningarna stakar till sig. Alla symptom som finns på en gubbe med nollkoll syns av vilken lekman som helst. Landets statsminister pratar om att alla nu måste ta ansvar för fixa till det som privatiseringarna har ställt till med.

Fyra gubbar på ett podium. Två känns som proffs, SÄPO-chefen och Överbefälhavaren. En tycker man synd om och det är den nya generaldirektören från Transportstyrelsen som man kommer minnas för svettandet. Den stackaren har ju fått en hel långtradare med bajsmackor av den tidigare generaldirektören. Sedan har vi då självaste statsministern, som känns lika malplacerad som en strippa i Peterskyrkan på det där podiet.

En statsminister med nollkoll. En statsminister som ingenting vet förrän det är ett haveri. En chef som inte vet vad underhuggarna har sysslat med under några år. Är det något Stefan Löfven inte kommer att bli 2017 är det Årets Chef. Skulle det inte vara kul med lite mer kurragömma? Var det därför statsministern skrattade efter en presskonferens om ett haveri, om en allvarlig händelse, om skarpa hot mot Rikets säkerhet…?

8 svar på “KURRAGÖMMA”

 1. Ja fy fan, när man trodde att nu blir det inte värre så blir än värre. Vilken ände ska detta spektakel till regering och politrucker ta?

 2. Jag kan delvis hålla med men i huvudsak så lyckades Löfven riktigt bra med att trolla bort journalisterna i ”fel riktning” så att regeringen, det fd statsbärande partiet (vem kan idag påstå att S är Regeringsfäigt?) och myndigheter slipper vidare drev och ansvarsutkrävande.

  1. Ja att ”trolla bort” journalister ligger definitivt inte i den högre skolan, det klarar nog även ”Nisse i Hökarängen” med tanke på de flesta journalisters kunskaper eller brist på sådana. Min åsikt är att statsministern gjorde ett oengagerat intryck och gav syn för sägen om en person som har noll koll. Men vad annat var att vänta?

 3. Nyheter Idag/Sentio presenterade julimätningen: 26,8% till SD och 22,4% till sossarna, detta är före ”haveriet” med Transportstyrelsen.

 4. Ha, det ska ni ha alla ni som röstade på Socialakrobaterna.
  Det hemska är att det är alla vi andra som också är drabbade – hela vårt land!

 5. Den här regeringen måste bort, förstår inte alla det?

  Hörde du igår hur Löfven sa att visselblåsare ska man hylla för deras mod att peka på felaktigheter?

  Känner du dig hyllad Fredrik?

 6. Hade detta kunnat undvikas med annan regering? Är inte sanningen den att svenska politiker oavsett partitillhörighet inte går att lita på. Får känslan av att hur jag än röstar så blir det fel. Pest eller kolera bara att välja. Kom ihåg att Sverige är landet lagom där pizzan kommer fortare än polisen. Blir inte förvånad över nåt längre.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *