KRIMINALITET OCH KULTUR

Nordstan är det mest centrala av alla centrala köptempel i rikets andra stad, Göteborg. En galleria som ligger nästan vägg i vägg med Göteborgs central. En numera omtalad plats, en liten yta för stora rubriker där kriminaliteten har tagit över. Nordstan av idag är en plats som mer ån många andra är ett bevis på hur fel Sverige har hamnat.

Googlar man på Nordstan så kommer de feta rubrikerna först och överst. En polispatrull omringas av 150 hotfulla, aggressiva ungdomar inne på köpcentrumet som inte vill ha sällskap av ordningsmakten. Kriminalitet. Hot. Stölder. Våldsbrott. Trakasserier. Knivbråk. Ofredanden. Tydlig brist på respekt för poliser och ordningsvakter. Sveriges svar på Vilda Västern, med horder av fredlösa och en sheriff med tydliga symptom på utbrändhet…

Från fotfolket i ordningsmakten skriks det om hårdare tag, mer och tyngre närvaro av fältarbetare, poliser och ordningsvakter. Politiken, i form av Göteborgs borgmästarinna svarar med att flagga för en stor kultursatsning. Det är med kultur som kriminaliteten i Nordstan skall drivas ut. En teaterscen för att jaga ut buset. En konstnär där för skapa trygghet i en otrygg miljö, en lokal musiker här för att minska våldet. Kanske en pantomim-polis, eller en clown-väktare. Bara fantasin sätter gränserna för den svenska politikern.

Ann-Sofie Hermansson, borgmästarinna i Göteborg, föreslår ett bibliotek och jag undrar om hon har missat något. Ett bibliotek i Nordstan skulle med till visshet gränsande sannolikhet bli något mycket värre än alla andra utsatta bibliotek i mähä-landet Sverige. Har Hermansson missat misshandlade bibliotekarier i utanförskapets bibliotek? Har Hermansson bläddrat förbi alla de där nyhetsartiklarna om stökiga, stängda bibliotek? Ett bibliotek i Nordstan har alla förutsättningar att bli bibliotekens Sodom och Gomorra.

Men den svenska politikern vägrar att ge upp. Det finns inga problem som inte lite kultur kan fixa. Själv skriker jag efter buren istället för biblioteket, poliser istället för konstnärer och hårda straff istället för en kultursatsning. Det är kampen mot grov kriminalitet det handlar om. Så länge Nordstan är ett slagfält på kvällarna kommer inte vanligt folk att ta med sig knoddarna dit för att låna en bok med Babar, se en Håkan Hellström-wanna-be gapa om sorg i Göteborg eller titta på lite konst bland kanylerna. Tro mig. Jag är en av de vanliga folket…

11 svar på “KRIMINALITET OCH KULTUR”

 1. Kvällsskjutning i Hässelby för en stund sedan. Det är den tiden 20-24 som cirkusen brukar pågå och det är inte kultur det handlar om utan okultur. Att hon inte gick direkt på ungdomsgårdskravet?

 2. Man upphör aldrig att förvånas över hur världsfrånvända politiker kan bli. Tror någon att heltidsarbetande människor, som kommit hem efter arbetet, lagat middag till familjen, hjälpt ungarna med läxläsning, sen försökt få dem i säng i vettig tid, och sen försökt få lite egen tid, skulle ge sig ut en vardagskväll för att delta i något dj-a kulturevenemang!!!

 3. Kameler och nu teater.
  Sosseclownerna i Göteborg med tillhörande kommunister och miljömuppar förnekar sig inte.
  Det ät ju tur att Soffan inte är kvar på Volvo. De går ju bra nu sedan hon försvunnit därifrån.

 4. Finns det inga politiker som förstår den situation de försatt oss i? Och som inte heller har grepp om lösningar på problemen. I den direkta situationen behövs personal i tillräckligt antal och med tillstånd att tillgripa de medel som behövs. För att det sedan skall bli en långsiktig lösning krävs sociala insatser under lång tid. Res ut till liknande områden i världen, studera och informera. Att ett sådant center som Nordstan paralyseras av invandrargäng är nog ganska unikt.

 5. Med mer av kvinnlig, mjuk omtanke och kulturmys så löser sig allt… eller så sjunker samhället allt djupare ned i laglöshet och otrygghet. Gränslös tolerans och att lägga-huvudet-på-sned över ”stackars” förhärdade kriminella har tillämpats i minst trettio år i Sverige. Facit är det samhälle som växer fram i allt snabbare takt. Helt ärligt, endast idioter upprepar samma misstag om och om igen för att sedan varje gång förvänta sig ett annat resultat. Mitt svenska hjärta gråter över det politiska vanstyre som förefaller ha som främsta mål att bryta ned landet till oigenkännlighet. För mig och mina närmaste är det en fullständig gåta att en majoritet av svenska folket accepterar denna samhällsnedbrytning.

  1. Är du alldels säker på att ett nytt bibliotek och en ny scen för lokala artister inte är lösningen?
   Vissa hen inom etablissemanget tycker det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *