KRIGSFÖRBRYTARNA

Det närmaste jag har kommit en krigsförbrytare är en närkontakt av tredje graden med Jackie Arklöv, den dagen han sköts, greps och hamnade på min dåvarande arbetsplats – Södersjukhusets akutmottagning. På den tiden var Arklöv unik. De brott Arklöv hade begått, mot poliserna i Malexander och mot olika fiender, motståndare och andra medmänniskor var sällsynt vidriga. Men Arklöv var en sällsynt typ av människa på den tiden. Arklöv var en krigsförbrytare i ett land som då hade varit i fred i 195 år…

Utan att veta om det kan jag ha varit precis lika nära andra krigsförbrytare i det här landet som jag var Arklöv det där arbetspasset på försommaren 1999. Det finns betydligt fler som Arklöv i Sverige idag, sådana människor som har begått sällsynt vidriga brott i olika krig. I trängseln på tunnelbanan, i kön på ICA eller bara när man passerar varandra på en gångväg eller trottoar. Det finns krigsförbrytare som rör sig bland oss, och även om de är sällsynta så finns de där – ute i vårt samhälle.

Polisen har en egen grupp för att utreda krigsbrott. Den före detta Krigsbrottskommissionen heter numera Gruppen för utredning av krigsbrott. Den gruppen har behövt växa till sig rejält, med 66% – från 9 utredare till 15. Ändå räcker de inte till när antalet misstänkta krigsförbrytare ökar snabbt, och antalet fall av misstänkta krigsbrott och krigsförbrytelser hänger med. Antalet misstänkta krigsbrott som den svenska polisen tvingas utreda har nästan fördubblats på två år. År 2015 var det 42 fall som polisen fick jobba med. År 2017 hade antalet fall ökat till 79.

Hur stort mörkertalet är när det gäller misstänkta krigsförbrytare vet ingen med säkerhet. Men man vet att de finns. Några fastnar i Migrationsverkets filter, och hamnar hos Gruppen för utredning av krigsbrott. Migrationsverket är den största leverantören av anmälningar om misstänkta krigsbrott. Men några passerar obemärkt förbi, Jackie Arklöv-typer som släpps fria i det svenska samhället.

Jag försöker ta den sista biten Billys-pizza som har fått bli dagens lunch, men jag har tappat aptiten. Det kanske är vad jag behöver trots allt, med en BMI-kurva som nästan följer kurvan för anmälda krigsbrott. Jag tänker på Lövin, och vad den vice statsministern sade i partiledardebatten. ”Vi är ett land som ger resten av den demokratiska världen hopp”. Var hon vid sina sinnens fulla bruk när hon landade just i den meningen? Eller fattar hon inte vad vi har framför oss, vilket land vi håller på att lämna efter oss?

8 svar på “KRIGSFÖRBRYTARNA”

 1. Nej, Fredrik, förmodligen fattar varken Lövin, Löfven, Lööf, Fridolin, Bah Kuhnke, Kristersson, Björklund, Johansson, Ygeman eller några andra av ”våra” förment folkvalda pladderproffs vad de har ställt till med. Reinfeldt förefaller fortfarande nöjd med sin insats.

  Vad jag inte fattar är varför massimporterade nidingars illdåd ska belasta vår statskassa genom polisutredningar, rättegångar och ”livstids” fängelsestraff? Varför inte resolut skicka tillbaka barbarerna – och neka alla oidentifierade utlänningar inresa till Sverige?

 2. Nej,
  hon var – och är – inte vid sina sinnens fulla bruk.
  Och Nej en gång till,
  hon fattar inte vilket land dom (inte ”vi”… ) håller på att lämna efter sig.

 3. Självklart får resten av den demokratiska världen hopp om alla krigsförbrytare bor i Sverige. Då slipper ju andra länder att ha dem. Men vi i Sverige kan ju glädjas. Nån kanske är läkare eller lärare.

 4. Krigsförbrytare ger klirr i kassan för Thomas Bodström. När massmedia försöker nå honom för frågor om hans inblandning i Allra-skandalen går det inte. Bodström och diverse tingsrättsfigurer har åkt till Ruanda för att reka typ. Bodström är försvarare åt en misstänkt ruandisk krigsförbrytare, numera bosatt i Sverige. För oss andra blir det lönsamt på sikt som Löfven säger.

 5. Hej. Tycker dina artiklar oftast är välskrivna och väl betänkta. Artikeln ovan är intressent, men nånting jag avskyr är meningar som ”Hur stort mörkertalet är när det gäller misstänkta krigsförbrytare vet ingen med säkerhet. ”! Nej, det är klart, mörkertal är just ett tal som ingen vet med säkerhet!! Mörkertal som argument bekräftar ingenting! Gammelmedia använder detta uttryck till världs ände för sina ack så dåligt underbyggda artiklar. Snälla, fall inte i samma fälla.

 6. Nu när vi inte längre enbart har de Marxistbaserade femtekolonnarna att värja oss emot utan även den teologiskt baserade femtekolonnen från Islam känns beslutet 1975 om avskaffandet av dödsstraff i krig som förhastat.
  För vem tror på allvar att vi kommer leva i fred i ytterligare drygt 200 år och att det svenska rättssystemet efter väpnad konflikt kan hantera dessa brottslingar med det allvar som krävs?
  Till synes och sist är järnnäven det enda som håller totalitära ideologier på armlängds avstånd.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *