KRASCH

Regeringen funderar runt och kring skatter och avgifter för landets banker. Det gillar inte Nordea. Nordea tänker högt och ilsket, om att flytta sin verksamhet utomlands. Finansminister Andersson kan inte låta bli att kommentera Nordeas tankar. Om Nordea flyttar huvudkontoret till ett annat land så minskar risken för svenska skattebetalare den dagen det blir en krasch, svarar finansministern.

Är det så regeringen tänker även med den aviserade flygskatten? Om Ryanair, Norwegian, SAS och alla andra flygbolag reagerar på flygskatten och flyttar flyglinjer och flygplan utomlands så minskar ju risken för svenska flygresenärer att uppleva ett Gottröra 2.0. Om flygbolagen flyr så minskar ju risken för de svenska skattebetalarna som bor under inflygningsbanan att få ett flygplan i kåken…

Regeringen raljerar kring hur banker och företag funderar när nya skatter och avgifter skall fram för att finansiera det som måste finansieras. Försvinn om det inte passar. Det finns risker förknippade med att ha er här i Sverige. Ni kan komma att kosta oss massor. Ni är egentligen en börda för oss. Ni är en krasch som kommer, om vi bara ger er möjligheten. Om ni är Nordea och vi är sossarnas finansminister så låter det ungefär så.

Nu är jag bitter, cynisk och allmänt pessimistisk – men jag ser en hel del andra möjligheter till krascher och risker för skattebetalarna där finansministern inte ser detsamma. Det finns förorter som kraschar inför våra ögon. Det finns myndigheter som är på god väg att krascha. Polis. Sjukvård. Skola. Socialtjänst. Men inte bankerna. Inte här och nu. Kanske där och då.

De svenska IS-terroristerna tänker jag på, dessa 300 presumtiva mördare och självmordsbombare som kan komma hem till Sverige. Där finns det en reell och verklig risk för alla skattebetalare och skattebetalarnas barn. Medan Magdalena Andersson välkomnar bankerna att flytta utomlands sitter hennes regeringskompis Alice Bah Kuhnke och funderar på hur man bäst välkomnar de där riskerna hem till Sverige igen. Hur sjukt kan det bli, egentligen?

6 svar på “KRASCH”

  1. Nja för en gångs skull så tycker jag hon har rätt angående Nordea.. En finansiell krasch innebär ju miljarder som svenska staten får lägga ut. Jämförelsen med flygplan haltar betänkligt.

    1. Fast, det är ju staten som gått med på den situationen (förmodligen för att de legat raklånga och på rygg inför bankernas lobby).

  2. Det bästa vore väl om regeringen såg sig själva som en kraschrisk och snabbt flyttade utomlands.

    Tycker att liknelsen med flygindustrin var riktigt bra.

  3. När makthavare och väljare inte inser att Moder Svea är mycket sjuk tom dödssjuk är det svårt att rädda henne.

  4. Med tanke på vilka ”utmaningar” som landet har och står inför förstår jag att skatte och avgiftshöjningar upptar alla sågspån som finns i hennes skalle.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *