KLASSFÖRAKTET

Hon blängde på mig, inte föraktfullt men inte heller kärleksfullt. Hennes blick gick snabbt från topp till tå – från den alltför gråa skalpen, förbi dubbelhakan och ner över ölmagen, vidare mot de oproportionerligt smala benen till de förhållandevis små fötterna. Det kändes som om hon kände igen mig, men inte kunde komma på varifrån. Jag i min tur var lite mer än salongsberusad men kände ändå igen Veronica Palm direkt. Bussterminalen för några år sedan. Veronica Palm var lika vacker då som hon är imbecill på Twitter idag.

Bredvid Veronica Palm gick hennes – dåvarande – gubbe, Roger Mogert. Han verkade nästan lika full som jag. Minnesbilden var att jag i mitt oförskämt spontana tillstånd rekommenderade kvinnan i mitt liv att köpa en lika kort kjol som Veronica Palm. Hon kontrade med att jag borde gå ner i vikt och bli lika snygg som Veronica Palms sällskap. Sedan den kvällen har jag inte gillat Mogert. Idag förstärkte Mogert ogillandet…

Roger Mogert tillhör sosse-adeln, de där sossarna som alltid kommer att ha en bra position. Iallafall tills dess den dag de knallar in på Bolaget för att snatta. Roger Mogert är idag kultur- och stadsbyggnadsråd i Stockholm, en väldigt bra och hög position i den politiska adeln. Från sin position sitter Mogert nu och pekar finger åt oss som tycker att biblioteket bör vara en plats för lugn och ro. Tycker man att det är åt helvete när ungdomsgäng gör biblioteket till en uppsjungningsplats innan man fortsätter gapa på busstorget eller i köpcentrumet är man främlingsfientlig. Anser man att bibliotekets lugn är viktigt att bevara visar man upp en ”väl tilltagen dos av klassförakt”.

Herr Mogert får ursäkta, men det är inte bara underklassen och främlingar som gapar och bråkar på biblioteket. Jag har stött på de gapande ungdomarna på biblioteken i Södertälje, Haninge och Sundbyberg en handfull gånger. En gång var känslan att det var överklassens ungar i märkesjackor, märkesskor och märkesryggsäckar som körde en lika fri tolkning som utåtagerande föreställning av Galenskaparnas ”Skruven är lös”. De andra gångerna har Mogert haft rätt. Då har det varit gapigt värre på Rinkeby-svenska…

En av sossarnas högre företrädare visar vad han står. Gnäll och tyck till om ordningen på bibliotek, och du är främlingsfientlig och klassföraktare. Ha synpunkter på bibliotekets ljudnivå, och din släkt har sannolikt fascistiska eller nazistiska rötter. Det är dit vi har drivit den svenska debatten, där den som tycker att ordningsreglerna på biblioteket bör följas bäst passar in på hyllan för antika verk som ingen borde bry sig om.

Mogert avslöjar sig själv som en riktig klassföraktare, som förutsätter att det är invandrarungar och arbetarklassen som stökar. Det kan vara andra, men det är mer sällan. Problemet är i grunden den kravlöshet som Mogerts parti har lagt grunden för, där det är hemskt att ställa krav, säga till och ifrån – där buset alltid har rätt att busa för att de saknar en fritidsgård eller förståelse för att Nocco-burken har blivit för dyr…

21 svar på “KLASSFÖRAKTET”

 1. Blir mer och mer övertygad att socialdemokraterna inte vill ha bra skolor för alla och till exempel lugna bibliotek som är grunden för klassresor.
  Då blir det ju trängre på toppen av pyramiden om de och deras broilerbarn får konkurrens av dugligt och bildat folk.

  Lite som Tomas Bodström som nu i mediastormen tycker det bästa utspelet är att klaga på bristen på badkar i sitt nya residens,Tessinska palatset.

  1. Nej. Av envar efter förmåga åt envar efter behov. Du trodde det var du som bestämde. I alla socialistiska länder är det dei partiet som bestämmer dina behov och förmågor. Sköter du dig inte är ditt behov av Gulag väldigt stort, tycker de..

  1. Finns på naturhistoriska i Göteborg också. Det är de som har hörselkåpor som inte hör när lastbilen kommer eller när mantelrörelsen görs…

 2. Jag vet att man inte ska gegga i deras privatliv.

  Men, jag måste ändå få fråga vad det är som hänt mellan Roger och Veronica med tanke på skilsmässan och Veronicas radikala feministiska ådra. Är det Roger som skapat denna ultra radikala feminist eller rymda bara Roger ifrån vansinnet?

 3. ”En debatt som bedrivs av konservativa debattörer – en del av dem bristfälligt maskerade som liberaler – i syfte att omvandla biblioteket till ett mausoleum över boken och därmed samtidigt driva ut sådana som jag från templet.”

  Jag förstår faktiskt inte vad Mogert menar med detta ”sådana som jag” i sin artikel ?
  Menar han att det är socialdemokratiska politiker som ägnar sig åt att skrika och trakassera folk på biblioteken så att personalen får skaffa överfallslarm och ringa efter väktare ?
  🙁

  Inte heller förstår jag varför Mogert anser att det är ”främlingsfientligt” att tycka att det ska vara relativt tyst på bibliotek ?
  Är det även ”främlingsfientligt” att tycka att det är fel att spela saxofon inne på en biograf ?

  Men visst, om man nu definierar Reinfeldt, Palm, Mogert, Löfven, Lööf, Eliasson, Björklund, Fridolin & co som ”främlingar” så erkänner jag mer än gärna att jag hyser vissa främlingsfientliga åsikter.

  1. Trots allt tur för oss att inte Hagsätras fabrikör eller disponent eller någon annan av dåtidens sura gubbar kom förbi och näpsade den unge Rogert där han skolkande från aritmetikläran satt med sina kamrater på biblioteket, lade upp sina leriga galosher på bordet, strödde papprena omkring sig från sina 5-öres kolor och ropade okvädingsord åt de övriga besökarna. Mellan sina nedslag i Heidenstam, Strindberg, Marx och Malthus. Vilken statsman vi kunnat gå miste om.

  2. Hej.

   Med tanke på att Mogert använder frasen ‘driva ut från templet’ så menar han väl att han själv är en av de som bedriver handel i det helgade området; en månglare som via sin verksamhet skändar platsen.

   Ovanligt insiktsfullt av en social’demokrat’.

   Undrar om han själv inser vad han faktiskt skrev? Särskilt som han indirekt anser att den eller de som vill driva ut honom ur templet då är… Jesus.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

 4. ”Mina föräldrar hade sammantaget 48 böcker. Jag vet antalet exakt, för det medföljde två romaner med varje band av Bra Böckers Lexikon och prenumerationen omfattade 24 delar.” skriver Mogert. Är det bara jag som får det till 72 böcker och inte 48? Kanske fick han lexikonbanden som e-bok…

  För övrigt verkar Mogert vara en pajas. Koketterar med klassresan han gjort med bibliotet som startpunkt. Det har all rätt att göra. Men att sedan snacka om medvetna missförstånd och i nästa andetag påstå att de ungdomsgäng som idag använder biblioteken som värmestuga och stör ordningen – att de är där i samma ärende. Eller har samma förutsättningar att ge sig ut på samma klassresa, bara ingen jobbig konservativ männsiska kommer och försöker uppfostra dem. Det är flagrant oärligt. Påstår Roger att han själv satt med sina kompisar och obstinat störde ordningen, provocerade och skrämde bort andra besökare?

 5. Sosse-adeln har tala igen. Representanter för denna adel vet och kan allt bäst. De förlänar varandra mycket makt och pengar. De överbeskattar alla andra men berikar sig själva maximalt. Som i vilket feodalt medeltida samhälle som helst. Det borde vara dags att ge dem respass bort från maktens grytor. Chansen finns i september nästa år. Ta den!!

 6. Vad skulle han föredra på sin egen förstukvist, ett gäng stökiga invandrargrabbar som skiter i vad han säger eller ett par pensionäreroch några skolelever som samtalar lugnt samt en ”nysvensk” som försöker lära sig svenska?

 7. Det verkar som om fyllot Roger Mogert aldrig har besökt ett bibliotek eller känner till vad det är för regler som gäller där.
  Dom otrevligaste politikerna vi har är utan tvekan sossar.

 8. Roger Mogert sätter onekligen fingret på hur fel debatten om bråk och stök på svenska bibliotek har hamnat.
  Den som läser Sanna Raymans artiklar om hur det ser ut på svenska bibliotek får lätt intrycket att ordningsstörningarna är ett relativt nytt fenomen och kopplat till invandrare.

  Så är det naturligtvis inte utan problemet med våldsamma och hotfulla biblioteksbesökare har funnits i decennier. Biblioteken fungerar och har fungerat som ungdomsgårdar och värmestugor för utslagna och missbrukare.

  En debatt som egentligen borde handla om hur biblioteken skall bemannas och vilka rutiner som skall finnas för att förhindra och registrera ordningsstörningar handlar nu mest om invandrare och främlingsrädsla.
  Den snedvridna diskussionen gynnar ingen förutom kanske då Sanna Rayman.

  1. Måste fråga – är du helt borta? Ett: Sanna Rayman? Du menar rimligtvis Paulina Neuding? Problem, i decennier? Vakna. I och med denna kommentar klassas du – Anders – som troll. Det går inte att ta dig på allvar längre. Du behöver inte bry dig om att vädra dina åsikter här. Du är persona non grata nu. Din verklighet är min overklighet. Hej då.

   1. Jag erkänner att jag lyckades förväxla Sanna Rayman och Pia Neudling vilket var slarvigt av mig.

    Du har naturligtvis rätt att välja vilka som skall få publicera sig på din blogg men vänligen kalla mig inte troll.

    Mina inägg uppfyller inga av de kriterier som utmärker ett internettroll. Jag har inga extrema åsikter och mina resonemang är logiska, jag använder inga härskartekniker, är inte oförskämd och mina påståenden stöds av statistik och fakta.
    Det är den absoluta motsatsen till trollande!

    1. ” mina resonemang är logiska…/….. /…och mina påståenden stöds av statistik och fakta.”

     Tack för ett gott skratt, Anders 🙂

     Förresten kan du väl skicka en länk som visar att bibliotekspersonalen hade överfallslarm redan på 60-talet ? Det bör väl inte vara några större problem eftersom det påståendet stöds av statistik och fakta …? 🙂

  2. Jo, Anders, självklart är det så.
   Redan på 60-talet var det oerhört vanligt med ungdomsgäng på biblioteken. Faktiskt nästan lika vanligt som det var med hedersvåld och könsstympningar.
   Det är förmodligen bara anmälningsbenägenheten som har ökat….
   (Precis som i fallet med ”rasistiska hatbrott” alltså. De rasistiska hatbrotten har minskat varje år sedan 1962. Dock har anmälningsbenägenheten ökat )

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *