KLÄDKODEN

Texten nedan är ett prov på det som FI:s nya partiledare Kawesa är en hejare på. Allt är en pascalidouserad text ur Dagens Nyheter, som i ursprungsversionen handlade om det här med slöjor och SAS. I texten är slöjan ersatt med penisfodralet. Kvinnan med en man. En religiös och kulturell symbol med en annan. Själv tycker jag att en arbetsgivare som står för arbetskläder och har en klädkod skall få styra över vilka tillbehör den anställda applicerar till klädseln…

Alfii Buzzlii – som kom till Sverige från Papua Nya Guinea för tre år sedan – försökte för några månader sedan att komma ur sitt utanförskap. Alfii Buzzlii bestämde sig för söka jobb som incheckare på SAS och skickade in ansökan med personligt brev, CV och ett filmklipp på sig själv.

Jag fick göra några tester. Sedan blev jag på fredagen inbjuden till en gruppintervju – som jag tyckte att gick väldigt bra för egen del.

Efter gruppintervjun var det dags för en personlig intervju. Där frågade rekryteraren bland annat hur snabbt han skulle kunna börja jobba. Alfii Buzzlii berättade att han tar examen i juni och sedan skulle vara tillgänglig för arbete hela sommaren. Rekryteraren tyckte att han uppfyllde kravprofilen för jobbet.

Slutligen förklarade rekryteraren försiktigt om SAS klädpolicy och nämnde till exempel att personer med kors på armen eller slöja var tvungna att täcka armen eller ta av sig slöjan när de jobbade.

Alfii Buzzlii visste inte riktigt hur han skulle tolka klädpolicyn. En generad rekryterare nämnde att policyn även gällde hans penisfodral.

– Då blev jag upprörd och undrade varför jag inte blivit informerad om det tidigare. Jag hade ju skickat in ett filmklipp på mig där jag bar penisfodralet. Rekryteraren svarade att de ville ge mig en chans att göra ett val under intervjun, säger Alfii Buzzlii.

Alfii Buzzlii kände till att SAS hade haft anställda som tidigare hade fått bära penisfodral – bland annat flera piloter – och nämnde detta för rekryteraren, som inte hade en aning om detta.

– Vi fortsatte intervjun och jag hoppades på att det skulle vara ett misstag från SAS sida, säger Alfii Buzzlii.

Efter intervjun fick Alfii Buzzlii veta att SAS klädpolicy var en konsekvens av den nya EU-domstolsbeslutet. Det är ett beslut som ger arbetsgivare rätt att under vissa omständigheter förbjuda filosofiska, religiösa eller politiska symboler hos sina anställda på arbetsplatsen. Han fick även veta att penisfodralförbudet endast gällde de nyanställda och inte de som redan jobbade hos SAS.

– SAS ändrade ju sitt uttalande i kvällspressen tidigare då SAS påstod att ingen anställd var tillåten att bära penisfodral. Det visar ju att de inte har så bra koll på sin egen policy, säger Alfii Buzzlii.

Clas Lundstedt – som är pressansvarig på Diskrimineringsombudsmannen – berättar att de har för avsikt att inleda ett tillsynsärende efter att de fått höra om fallet via medierna.

– SAS har ju hänvisat till en neutralitetspolicy som ger arbetsgivaren rätt att under vissa omständigheter förbjuda filosofiska, religiösa eller politiska symboler hos arbetstagare. Innan vi har gjort tillsynen kan vi inte uttala oss om det kan vara fråga om diskriminering eller inte.

EU-domen betyder att företag kan ha en neutralitetspolicy som ska vara kopplad till att ett varumärke ska uppfattas neutralt. Därför är det enbart anställda med direkta kundkontakter som kan omfattas. Policyn ska också tillämpas neutralt så att den gäller alla filosofiska, religiösa och politiska symboler, berättar Clas Lundstedt.

– Vi ska bland annat se om policyn har tillämpats konsekvent och att den till exempel inte riktar in sig enbart på de med en viss religiös åskådning, som folk med en animistisk tro. 

Alfii Buzzlii har tänkt gå vidare med en överklagan.

– Jag har burit på penisfodral i sex år och för min tidigare arbetsgivare på Etnografiska museet var det minsann inget problem. Nu funderar jag på att dra igång en kampanj för att få folk att bojkotta SAS, avslutar Alfii Buzzlii.

7 svar på “KLÄDKODEN”

 1. Skönt att så många av de sjuka partierna delar problemen med de inkompetenta partiledarnas kollapsande! Och beröm till Dig för skapandet av pascallidouiseringsordet!

 2. Kul jämförelse.

  Tror nog att Alfii Buzzlii med sitt penisfodral kulle få SAS omsättning att peka uppåt.

 3. Ta seden dit Du kommer – Alfii Buzzlii – or GO HOME.

  Komma här och j-vlas med nordiska företag, som redan har ekonomiska problem?! Skämmes ta mig f-n!

  Kämpa för ngt vettigare än din löjliga stenålders-slöja (som dessutom inget har med religion att göra, bara förtryckande mäns idiotiska påfund), Du har ju massor med viktigare problem i ditt eget underutvecklade land, såsom våldtäkter på barn!

  Mänskliga rättigheter är obefintligt i ditt underutvecklade hemland…Kämpa för dem istället:
  ”Papua Nya Guinea utmärker sig som ett extremt land när det kommer till sexuellt våld. Två tredjedelar av landets kvinnor är utsatta för fysiskt eller sexuellt våld, det sexuella våldet i landet motsvaras närmast av vad man kan förvänta sig finna i krigszoner. Offren är dessutom mycket unga, då hälften av de som söker medicinsk vård efter våldtäkt är under sexton år, en fjärdedel är under tolv år och en tiondel är under åtta år”

 4. Nu hoppas vi på en bred uppslutning av de kändisar och politiker som finner det lämpligt att uttrycka sitt stöd för denne utsatte man. Här kan en penisfodralindustri dra nytta av det ökade intresset för produkten och blomstra samt öka tillväxten i produktionslander vilket i förlängningen minskar vårt handelsnetto med omvärlden? Såvida vi inte startar egna industrier för tillverkning? Hör kunde de enkla jobben komma in?

  Borra hål i rör torde intressera många nytillkomna? En framtid för de ensamkommande? Som även kan agera testpersoner och modeller?

  Värmen är på väg och då vore det trevligt att se politikerna/kändisarna visa engagemang genom att stolt bära fodralen. Stötta penisfodralet? Reinfeldt kommer naturligtvis att stolt som en tupp ”leda” alla? Här är det ju också så gynnsamt att alla hen kan böra fodralet och på så sätt få en möjlighet att stötta denne svårt utsatta man?

  För övrigt skulle väl kvinnorna från de trakter mannen med penisfodralet kommer ifrån inte behöva täcka över sina bröst? Barbystade alltså?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *