KARRIÄRVÄXLARNA

Reinfeldt hade några mantran under sin tid som statsminister och moderathövding, och ett av få som inte handlade om helt obegriplig naivitet om flyktingar var det där om att karriärväxla mitt i livet och jobba på tills man fick Alzheimer eller dör. Nu tillhör Reinfeldt karriärväxlarna. Reinfeldt har gått från att vara statsminister till författare av böcker som är så tråkiga och sövande att de funkar som narkosmedel. Reinfeldt har tagit steget från att vara författare till programledare på TV. Däremellan har ju den självutnämnda landsfadern också fungerat hyfsat som välavlönad föreläsare…

Reinfeldt på TV, som en torrare Skavlan utan hår och humor, satte igång mina funderingar. I vilka TV-program skulle andra kända svenska politiker kunna göra sig ett namn, om de ville bli en av karriärväxlarna? Reinfeldt gjorde inte succé enligt någon av dem som såg programmet med Rajraj och Rice. I mina ögon var det lika spännande som när Naturrutan under min ungdoms dagar visade hur sengångarens förspel och kärleksakt ser ut. Ospännande.

Anna Kinberg Batra var Reinfeldts bästa hantlangare och hans kronprinsessa. Står sig dagens opinionssiffror kan det mycket väl vara så att Kinberg Batra blir en av karriärväxlarna efter nästa val. Skulle Kinberg Batra följa i Reinfeldts fotspår och gå till TV kan hon med fördel sköta om Anslagstavlan och med knastertorr robotröst berätta om viktigheten i att lämna förbrukade batterier i närmaste batteriholk.

Jan Björklund? Ebba Busch Thor? Stefan Löfven? Jimmie Åkesson? Jonas Sjöstedt? Gustav Fridolin?

Jimmie Åkesson kan ju spela piano har man ju sett. Skulle SVT gå bananer och släppa beröringsskräcken med SD är det bara att sätta Åkesson bakom ena pianot i Så skall det låta. En skön blandning av låtar från Astrid Lindgrens filmer, Ultima Thules repertoar och sköna psalmer kan man isåfall förvänta sig av Lag Åkesson med gäster. Kent Ekeroth behöver säkert en reträttplats inom en snar framtid. Varför inte som programledare i SVT Debatt eller som gladiatorn ”Iron” i Gladiatorerna?

Stefan Löfven är ju given att ta över Bingolotto efter Oldsberg. Alla som har sett Löfven prata utsläpp i KU vet att ingen är bättre på att rabbla siffror än Löfven. Att det sedan blir fel spelar ingen roll, bara att avspisa med ”Käbbel” eller ”Fel papper!”

Jan Björklund som domare Vi i Femman, känns inte det lika rätt som en fyrverkeriraket inne i skolkorridoren? Med Björklund som allsmäktig rättskipare skulle det bli en annan dimension av spänning i frågesporten med elever i huvudrollerna. Fan ta den klass som inte har en aning om huvudstaden i Swaziland heter Mbabane och den i Lesotho heter Maseru. Skam åt de elever som inte vet att Linje 2 ville avveckla kärnkraften med socialliberalt förstånd. Kvarsittning och förskjutna TV-tablåer.

Gustav Fridolin ligger ju också risigt till om man kollar på opinionssiffrorna. Fridolin tränar på TV mest hela tiden med sina YouTube-klipp. Fridolin är utan tvekan TV-mässig som få andra politiker. Fridolin skulle funka nästan överallt, från programledare i Bonde söker Fru till Peter Jidhes ersättare i morgonsoffan. I det senare formatet kan Fridolin ha sällskap med Ebba Busch Thor som också känns stabil i en TV-roll.

Jonas Sjöstedt är svårplacerad. Möjligtvis skulle han kunna vara GW:s sidekick i Veckans Brott med full fokus på skattebrott och skattesmitare.

Annie Lööf då… Det enda jag tänker på är en svensk Lois Griffin i Family Guy med Håkan Juholt som en bångstyrig Peter Griffin om det skiter sig med Island. Hanif Bali får vara Stevie, Åsa Romson kan göra Meg, Ibrahim Baylan gör sig bra som Chris, och Eskil Erlandsson som hunden Brian.

Mona Sahlin är inte politiker längre, men är en kronisk karriärväxlare. Någon som minns Lotta Engberg i Kär och Galen? En ny remake och Mona har ett nytt extremt uppdrag.

Alice Bah Kuhnke kan väl ta Disneyklubben? Det känns som en naturlig väg för en kulturminister som vill bli en av karriärväxlarna. Eller hur?

5 svar på “KARRIÄRVÄXLARNA”

 1. Hej.

  Rätt eller fel, med eller mothåll, men tråkig det är du aldrig!

  Får man önska sig en uppföljare med vilka mediepersoner som skulle kunna karriärväxla till politiken?

  Förslag: Peter Wolodarski som Media, kultur & demokrati-minister…

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 2. Jag såg inte programmet med hycklaren/landsförrädaren och kommer inte heller att se kommande avsnitt.
  Jag tycker det är förödmjukande för alla oss licensbetalare som snällt och lydigt betalar vår tv-licens, att vi nu också skall vara med om att försörja denne landsförrädare som raserat det tidigare välfärdslandet Sverige och i sitt hat mot SD ställt till det helvete vi nu skall försöka leva med.
  Han har under sina åtta år vid makten skapat ett framtida elände för flera generationer svenskar!
  Som varande riksdagsman och politiker har vi svenska skattebetalare tyvärr fått försörja honom under många år, tills han med svansen mellan benen drog efter valet 2014.
  Och eftersom han då tydligen saknade kompetens för att få ett hederligt arbete så fick vi även betala hans pension. Fy f-n!
  Därför blir jag nu extra förbannad när SVT anlitar honom till något som han vad jag förstår av ovanstående krönika inte heller duger till.
  SVT har så många fast anställda så man borde hittat någon lämplig person i de egna leden för denna uppgift.
  Tyvärr är det väl ändå en hel del ”dumma” svenskar som tittar på skiten, skulle jag tro, tyvärr utan att reflektera på vad denne man ställt till med i sin maktfullkomlighet.
  Själv har jag lagt min röst på honom EN GÅNG och det ångrar jag så in i helvete !

 3. Jag är trött på Reinfeldt. Om jag ser på hans program kanske han blir en seriefigur på svt. Därför avstår jag från att se programmen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *