KÄRLEK OCH HAT

Precis en månad efter Kanelbullens dag är det dags för en annan temadag. Dagen som är den 4 november är utsedd till att vara ”No Hate”-dagen, en dag med fokus mot näthat och för nätkärlek – och visst är det härligare med kärlek istället för hat?

Den känslan vi skall låta bli idag – och helst alltid – är hatet. Hat är en stark känsla av ogillande eller avsky, medan kärleken är motsatsen. I min värld är starka känslor bra, även om det naturligtvis är så att kärleken alltid är en bättre känsla än hatet. Det som finns mellan kärleken och hatet är likgiltigheten, känslan av att inte bry sig om någonting någon gång. Likgiltigheten är farligare än hatet i det långa loppet.

Den här dagen skall jag försöka låta bli att hata på nätet. Det kommer att bli svårt. Kanske har jag redan misslyckats när jag sitter ner och trycker ner den här texten. Jag skall försöka begränsa mig själv från en stark känsla av ogillande och avsky till bara den där ständigt närvarande känslan av antipati och förakt. Jag skall försöka dra fram några spår av kärlek också när jag ger mig ut på nätet.

Det vore ju barockt ifall man inte hatar det faktum att antalet anmälda sexualbrott ökar rejält – och slår ”All-Time-High” just nu. Men den här dagen då man inte skall näthata räcker det med en lagom känsla av ogillande och bara så lite avsky att känslan inte blir så stark att det blir hat. Den här dagen räcker det med att kärleksfullt konstatera att det nog var för att några var naiva som det blev så här. Den här dagen skall vi vara storsinta nog att inte hata den och de som har bidragit till en kurva som pekar starkt uppåt genom sina handlingar och icke-handlingar. Låt oss istället tänka på Rikspolischefens ord och inkännande kärleksbudskap som passar bäst just idag.

”Man blir ju naturligtvis förtvivlad å alla inblandades vägnar naturligtvis. // Men också för den enskilde unge killen som begår en sån här förskräcklig händelse. Vad har den personen varit med om för någonting? Vilka omständigheter har den killen växt upp under? Vad är det för trauma han bär med sig?”

Varför hata när det räcker med att bli förtvivlad? För att hatandet förtär dig? För att hatandet förstör ditt liv? Så kan det ju vara. Älska på. Sprid kärlekens evangelium. Låtsas som om allt är frid och fröjd, att allt går bra och kommer att gå ännu bättre framöver. Men om man slutar att vara naiv? Vilken stark känsla av ogillande och avsky inför vardagens verklighet och vedermödor förtär inte den som ser på omvärlden med en mörk blick?

Jag älskar mina nära och kära. Jag älskar en hel del av mina kompisar också, mer eller mindre. Jag älskar vissa platser och förnimmelser. Jag älskar några lag i sportens värld och några grupper i musikvärlden. Jag älskar att skriva av mig. Jag älskar en hel del mat och en hel del dryck. Jag älskar väldigt mycket, och just den kärleken gör att det finns en hel del att hata – imorgon.

Jag vill att mina barn skall växa upp i ett bättre Sverige än det Sverige jag växte upp i. Men den starka känslan är att de kommer att få ta över något annat, något värre. Den känslan hatar jag, imorgon och i övermorgon.  Jag vill att tanten skall kunna gå ut i storstadsdjungeln utan att ofredas och utan att jag behöver vara orolig för det. Men den starka känslan av ångest vill inte släppa sitt grepp. Den känslan hatar jag, den här veckan – minus idag – och alla andra veckor.

Jag skulle vilja älska verkligheten som den ser ut, men det går inte längre. Det finns för mycket att hata – alla andra dagar än den här dagen. Den här dagen älskar jag bara, att kunna få vara bitter…

6 svar på “KÄRLEK OCH HAT”

 1. Vi är en generation som lämnar ett sämre land till våra barn/barnbarn än vi själva fick att förvalta.
  Bitter. Grinig. Hjälplös. Sorgsen. Förbannad.

  1. @ Elina,

   ”Vi är en generation som lämnar ett sämre land till våra barn/barnbarn än vi själva fick att förvalta.”

   Det är mycket värre än så! Det vi gör är att utrota våra egna barnbarn och detta sker helt utan externt tryck. Vi har skapat befolkningsutbytet helt själva, utan att vara utsatta för krig eller svält eller hot.

   Detta innebär rimligen att vi, dvs. dagens vuxna svenskar, som grupp betraktat är de absolut mest genomruttna människor som någonsin har vandrat på denna jord. Dagens unga svenskar kommer att känna ett helt bottenlöst hat mot oss.

 2. Rikspolischefen säger om mördaren,som begår en sådan här förskräcklig” händelse”händelse? ett brott blir en händelse,jaja

 3. Man kan tro att det är 1 april varje dag i det här landet . Idiotin verkar inte längre ha några bortre gränser.

  När man följer ”debatten” på nätet mellan människor med olika åsikter häpnar man över vissas förmåga att kunna utföra en enkel konsekvensanalys om vad som hänt och händer i vårt samhälle.

  Den likgiltighet du beskriver kommer sakta krypande allt oftare och känslan är att det snart inte spelar någon roll. Låt allt gå åt h-lvete ordentligt så kanske folk fattar att välfärd, trygghet och frihet inte är något man längre kan ta för givet. Många har beskrivit det svenska folket som fredsskadade. Analysen är inte helt fel.

  När majoriteten av politikerna och väljarna väljer ”allt åt alla” och tycker att lilla pyttelandet Sverige skall vara halva världens socialbyrå så kan det bara sluta i en våldsam mångkulturell krutdurk där den klan eller organisation som besitter mest våldskapital kommer att styra (Läs se mellanöstern).

  Valet 2018 är det viktigaste i landets historia. Ingen markant förändring där då skiter jag fullständigt i vad som händer med Sverige. Då bor jag och mina skattepengar i ett annat land där lag och ordning råder.

  Känns helt overkligt att så många röstar på sitt eget lands undergång.

  Tack för ordet

 4. Så som framtiden ter sig, så är jag ytterst tacksam över att inte ha några barn.

  Det enda vi med säkerhet vet är att allt kommer att bli oändligt mycket sämre innan någon förbättring kommer att skönjas.

 5. Så. Nu är den konstruerade påhittade ”No Hate”-dagen över. Nu kan vi börja hata igen.

  Jag HATAR ÖVERFALLSVÅLDTÄKTER, dvs våldtäkter som sker för brottsoffren tidigare helt okända män, (förty det finns ju tyvärr även efterkonstruerade falska våldtäktsanklagelser, som är svårare att döma, men dem hatar jag också, för det förstör för så många andra sanningssägande drabbade kvinnor.)

  Vårt förlorade Malmö, igen => Flera unga och barn i Malmö har under kort tid utsatts för grova våldtäkter av för dem helt okända män, rapporterar Aftonbladet.
  Nu har polisen tillsatt en särskild utredningsgrupp, enligt tidningen.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article23852404.ab
  Det är ännu oklart huruvida det rör sig om en eller flera gärningsmän. Ett av fallen rör en 14-årig flicka som under sommaren anmälde att hon våldtagits i närheten av Husiegårdens idrottsplats i Malmö. Gärningsmannen ska ha dragit in henne i ett buskage och där fullbordat våldtäkten – mitt på dagen.
  Ingen har ännu gripits i det fallet – som enligt uppgifter till tidningen uppvisar likheter med andra överfall på barn och unga utomhus i och runt Malmö den senaste tiden.
  – Jag kan säga att ärendena som sådana har inkommit. Det har hänt att barn blivit utsatta och vi har fått in anmälan om detta. Det är nu en åklagare som leder förundersökningen, säger Stina Karlgrund, chef för Malmöpolisens sektion för brott i nära relationer, till Aftonbladet. Hon bekräftar dock bara för tidningen att hon känner till två anmälda fall som gruppen utreder.
  https://www.flashback.org/t2778712p5

  Välkommen till vårt nya våldtäktstäta Sverige, där vare sig din fru, sambo, eller döttrar kan gå säkra, ens mitt på dagen.

  Förresten kan nog snart vare sig du, dina söner eller din hund heller gå så säkra…om vissa sjuka tar med sig ”vissa andra ociviliserade vanor” också, från sina medeltida länder…
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article23262218.ab
  Öppna alla era hål, var det ju ngn Ruinfeldt som krävde, (fritt tolkat…) innan han med svansen mellan benen förpassades bort.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *