KÄNN INGEN SORG, GÖTEBORG?

Tjänstemannen har försvunnit från Göteborg, kanske med Håkan Hellströms textrad på läpparna. ”Känn ingen sorg för mig Göteborg, för snart är jag en tjänsteperson istället.” Göteborgarna skall ändra språket. Det handlar inte om att Kal och Ada skall bli av med sin charmiga dialekt för rikssvenskan. Allt handlar om att införa ett mer jämställt språk, ett mer civiliserat sätt att kommunicera.

Rikets andra stad Göteborg har identifierat ett stort och allvarligt samhällsproblem. Det är problem som måste hanteras. Det handlar om språket, om vilka ord som Staden använder i kommunikationen med medborgarna. Det spelar ingen roll om det är i ett mail, i ett informationsblad, på en skylt eller i ett hederligt, muntligt samtal. Språket har inte varit jämställt. Göteborg och göteborgarna skriker tydligen efter ett könsneutralt språk…

Ordet ”byggherre” upplevs som värst av projektledaren i Göteborgs stad. Att ordet är en juridisk term ställer till det litegrann, när man nu lägger pannan i djupe veck för att jobba fram ett könsneutralt ersättningsord. En icke-binär byggentreprenör? Skulle inte det kunna funka? Eller räcker det med den måttliga förändringen ”byggaktör” som diskuteras som en möjlig utväg på detta stora problem.

En handgranat in genom ett sovrumsfönster häromdagen. Skjutningar. Otryggheten runt Nordstaden och i förorterna. En polisorganisation som går på knäna. Sahlgrenska sjukhuset som står på randen till en kollaps då och då. Det borde finnas en hel del att grotta ner sig i för att Göteborg skall må bättre. Då skjuter man in sig på språket. En elvamannaplan i fotboll skall döpas om till en elvaspelarplan. Man mäter talartiden i fullmärktige för att kunna påvisa skillnaderna mellan könen, visa hur mycket mer plats och tid mannen tar…

Apropå det där med andra utmaningar i Göteborg. En pressträff om ett år eller så. Någon har sprängt en lägenhet. Någon som bodde i lägenheten har skjutit den som sprängde. Polisen håller pressträff i polishuset vid Skånegatan, i Göteborg. Eller Götaborg. Eller bara Götborg.

En journalist frågar: ” – Har ni några spår efter gärningsmannen eller gärningsmännen?” Göteborgs stads utsända språkpolis hytter med fingret och skriker ” – Häpp! Häpp! Häpp! Den frågan måste omformuleras.” Journalisten försöker igen ” – Okej då. Har ni några spår efter gärningspersonen eller gärningspersonerna? De som enligt signalementet såg ut som unga män i 20-årsåldern…?” Tjänstepersonen från staden reagerar igen. ” – Du har ingen aning om hur gärningspersonerna ser sig själva. De kan vara icke-binära. De kanske inte vill betraktas som ett kön, som en social konstruktion! Hyfsa språket och spola dina förutfattade meningar.”

Journalisten suckar och pekar på polisen presstalesman, förlåt presstalesperson. ” – Skulle jag kunna få fråga polismannen i panelen…” och hinner inte längre än så innan det återigen är dags att ta upp det här med språket igen ur tjänstepersonens synvinkel…

Sverige har utvecklats till ett land som tappat både fokus och förnuft. Sådant som är oviktigt blir viktigt, och sådant som är viktigt blir oviktigt.

 

22 svar på “KÄNN INGEN SORG, GÖTEBORG?”

 1. Ett – inom Göteborgs stad – så pass användbart ord som ”mutkolv” kanske också skall ersättas med något mindre maskulint.
  Köpeperson?
  Mygelhen?

 2. Eftersom de marxisterna i ny tappning vill ha splittring,varför inte löpa linan ut,ge de personerna stryk?

 3. ”Sådant som är oviktigt blir viktigt, och sådant som är viktigt blir oviktigt.”

  Ja, Fredrik, vi silar både snacket och harmlösa mygg och sväljer hälsovådliga kameler.

 4. En gammal klassisk härskarteknik är just att fokusera på något ovidkommande i s f att diskutera det som är det väsentliga.
  Ex vis när Stefan L. skulle förklara sig om Transportstyrelsen; då började man diskutera när den och den hade får information (vid vilken tidpunkt) och började bolla med siffror – allt för att kollra bort fakta.
  Dagspressen överskuggas av #metoo incidenter och tar därmed bort andra, viktigare ämnen från dagsagendan. Och så fortsätter det…

 5. Genom att fästa uppmärksamheten i media mm vid dylika ordlekar undviker man att något obekvämt samt viktigt skulle kunna hamna i rampljuset. Mao ett billigt och geniaklt sätt att undvika att viktiga saker dras fram ur i offentlighetens ljus.

 6. Namnet Göteborg kommer från Göta Älv och namnet på Göta Älv kommer ursprungligen från det fornnordiska ordet Gautelfr , vilket syftar på folkslaget ”Götar” , vilket tidigare var en benämning på nordbor – och så kan vi ju FÖR HELVETE inte ha det eftersom det ju bor folk från andra regioner än Norden i…ehh….staden .

  Hur som helst,
  det vore illa nog om politikpersonerna ägnade sig åt detta vansinniga trams ideellt och på sin fritid.
  Men just i denna stund sitter det någonstans någon projektledare på någon konsultfirma och den… personhen är säkerligen helt överlycklig på grund av att politikpersonerna har överför några hundratusen kronor av skattebetalarnas pengar till konsultfirman.
  Och detta då för att fundera ut ordet ”elvaspelarplan”.
  Det gäller tydligen att prioritera och lösa de stora problemen först… 🙁

 7. Hej.

  När vi inget mer kan göra åt att Götet
  är ett träsk av korruption, tillika bakom flötet

  Så kan vi putsa gammal glans så blank
  att dess blänk bländar för envar skavank

  Och det som gott och vackert verkar vara
  duger gott åt Götets väljarskara

  De har ju själva valt att ha det så som så
  så vad kan finnas att då klaga på?

  (Att älven ej är blå?)

  De kunde röstat annorlunda – dratt’ en lans
  för Sverige; för förnuft och sans

  Men icke! De valde detta styre själva
  så, låt Götet glida ner i älva’!

  (Skyll er själva!)

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  1. Ahhhh….härliga grötrim! Rätt årstid, rätt nivå och rätt sakinnehåll. Vad mer kan man begära? Glögg och pepparkakor, kanske? Åt själva staden i väster kan väl inte mycket göras åt. De har en hel hoper tomtar som tomtar till vallokalen när så påbjuds och röstar som duktiga tomtar på tomtepartiet. De har, kort sagt, tomtar på loftet.

 8. Stan Freberg and Daws Butler, ”Elderly Man River”:
  (https://www.youtube.com/watch?v=PLlTlYfqQV4)
  ”Tweedly: I must okay all the material used on your program here, and I think the best method is to just sit back here and interrupt when I feel it’s necessary.
  Freberg: You mean you plan to stop me every time I do something that YOU think is wrong?
  Tweedly: Exactly. I’ll just sound my little horn like this (buzzer). And then you stop, and I’ll tell you what’s wrong.
  Freberg: […]
  Old man river, that old– (buzzer)
  All right, Tweedly, politeness I dig, but what in the world is wrong with ”old man river”?
  Tweedly: The word ”old” has a connotation that some of the more elderly people find distasteful. I would suggest you make the substitution, please.
  […]
  Freberg:
  Elderly man river, that elderly man river.
  He must know somethin’, but he don’t say nothin’. (buzzer)”

 9. Detta är ett tidsdokument inte bara över Göteborg, det beskriver även hela Sverige. Den tafatthet och ängslan hos de styrande över att behöva ta tag i verkligt allvarliga samhällsproblem genomsyrar hela landet från Haparanda i norr till Ystad i söder. Genom denna tidstypiska feghet (feminiseringens gissel?) fokuserar man nästan uteslutande på trams och politiskt korrekta modenycker – tänk så mycket lättare arbetsbördan blir då! Dessutom trillar ju den väl tilltagna politiker- tjänstemannalönen in på kontot varje månad, så varför peta i getingboet om man slipper undan med det? Jag menar, så länge ”det sovande folket” inte drabbas av samhällsförfallet på ett personligt plan har dom viktigare saker för sig än att bry sig om hur landet (van)styrs, t ex det heliga Fredagsmyset och folkbildande tv-program som Idol.

  Man kan helt enkelt inte räkna med att ett fredsskadat folk – som betraktar välfärd och trygghet som en naturlag – skall vara vaksamma eller ha sinne för proportioner. Tyvärr får vi nog räkna med att samhället måste bli betydligt mer eländigt, otryggt och våldsamt innan trygghetsnarkomanerna är kapabla att avgöra vilka saker fokus bör läggas på. Vi som redan har vaknat kommer dessvärre även fortsättningsvis tvingas genomlida hur skattemiljarder strösslas över ännu mer vänsterflum och ännu mer politiskt korrekt dårskap. Än lever nämligen den högmodige svensken ett ganska gott liv. Men varje samhällsintresserad medborgare med ett uns kritiskt tänkande ser vartåt det barkar.

 10. Tack igen Rikard. Som Götaborgare (känns mäfkligt med ledet ”borgare”; det får vi nog ersätta med något annat) har jag bestämt mig för att rösta med fötterna om mina medborgare (igen?) röstar fram samma majoritet en gång till. Problemet är väl att oppositionen inte har bättre tankar de heller.

  Jag skyller mig själv, men mest de andra.

 11. I’m too old for this shit!
  Det sägs att de som gudarna vill förgöra,gör de först galna och nu är de på väg att lyckas med Sverige.
  Från min ungdom minns jag politiker som bar sitt uppdrag med ansvar och värdighet och som inte lät sig hunsas av snorvalpar med en karriär som skolans ordningsman som enda merit. Poliserna var poliser och inte barnvakter åt blivande gangsters. På den tiden -frihetstiden- vill jag kalla den, innan vi gått med i EU, och då vi stiftade våra lagar själva fick en brottsling sona sitt brott i fängelse,inte gå ute och djävlas med hederligt folk.
  Idag, kan man från riksdagens plenisal och kommunernas fullmäktigesalar höra alltmer identitetspolitiskt nyspråk och postmodernistiskt trams och utlänningar kommer och går som de vill i vårt land utan att ens presentera sig.
  Det är, som Enoch Powell sa för 50 år sedan, som att se en nation fullt upptagen med att stapla upp sitt eget begravningsbål.

 12. Intressant är också att ungdomarna inte längre tycker Monty Python är kul och inte förstår episoderna med ”or woman” i Life of Brian.

 13. Den här gången går du faktiskt i otakt med sanningen, Otakt. Som göteborgare har jag uppskattat att vi haft åtskilliga armlängders avstånd till stockholmarna. Men nu har vi ändå inte lyckats värja oss. Själv jobbade jag i byggbranschen i decennier och träffade många byggherrar oftast av manligt men ibland av kvinnligt kön. Vi visste ju att byggherre enligt plan- och bygglagen är den som för egen räkning utför eller låter utföra byggnads-, rivnings- eller markarbeten. Så allt var lugnt tills stockholmarna på Stockholms stadsbyggnadskontor spårade ur och tvingade sin genusfobi på Göteborgs stadsbyggnadskontor som (förmodligen för husfridens skull) föll till föga för huvudstaden. ”Äras” den som ”äras” bör. Det är inte vi som satt igång en översyn av all lagstiftning. Det är ni stockholmare.

 14. Tjänsteperson låter lite otympligt. Jag föreslår att göteborgarna i stället använder den gamla yrkesbenämningen tjänstehjon, som kan användas inte bara för en man, en kvinna eller en transperson utan också då de är flera.

 15. If you can’t beat them, join them.
  Jag har tagit det nyintroducerade pronominat ”hen” till mitt hjärta. Jag har sedan starten helhjärtat använt det i endast pejorativt syfte om personer som jag inte tycker om. Med det så avmaskuliniserar jag en person av manligt kön, vilket i många kulturer, dock inte i de genuscertifierade subkulturerna i Södertörns högskola, betraktas som ett personangrepp.

  När jag har behov av att använda ett pronomen på ett respektfult sätt om en person, vars könstillhörighet är okänd, använder jag ”vederbörande”.

 16. Kan för övrigt tillägga att talartiden mäts inte bara i fullmäktige, utan skall mätas i alla nämnder och styrelser. En speciell app är framtagen för ändamålet. Vad och hur man skall använda resultatet till är fortfarande höljt i dunkel, och vissa inbyggda problem som stör resultatet finns ju inbyggt i systemet. Till exempel talar ju en ordförande ofta mer än andra, och hur skall man hantera det? Dessutom definierar sig inte alla som kvinna eller man vilket också ställer till det lite för både system och app. Om någon lämnar eller tillkommer till ett möte måste appen programmeras om för att statistiken skall bli rätt. I en styrelse nära mig så ”vinner” dessutom kvinnorna alltid, dvs har talat mest vilket säkert inte var ett resultat som man räknat med. Men en ooooohhh så viktigt ingrediens att lägga skattepengar på när det fattas medel till dagliga verksamheten i snart sagt varenda förvaltning.

 17. Men vilken stolthet ingåvo de ej oss fotbollsintresserade 1982
  då IFK Göteborg vann UEFA cupen.
  Samtidigt som det perfida Albion i gärdsgårdsserien tvålade till Messis Argentina!
  Gillar Göteborgare i sjöfartssammanhang annars. Förlåt…

 18. Det ringer hos 112 i Göteborg
  Hysterisk röst:
  Hjälp kom fort för helvete det brinner som fan i en kåk här å folk kommer inte ut!
  112:
  Vad vill du ha hjälp med , ambulans brandkår?
  Hysterisk röst:
  Ja skicka så många brandmän ni kan!
  112: Hallå där, du får återkomma när du tänkt över vilka du vill vi ska skicka, tänk noga och hyfsa till språket när du ringer tillbaks.
  Klick!
  Hysterisk röst till sin fru:
  Fan åxå jag använde fel ord har du manualen som kommunen skickat ut?
  Frun:
  NEJ de ville ha tillbaks den för den var feltryckt, det fick inte heta MANual, å jag vet inte nyordet för brandman, shit va det brinner…..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *