JOURNALISTEN

Häromkvällen delades det Stora Journalistpriset ut. Landets största, bästa och mest framträdande journalister skulle se på när en handfull kollegor fick ta emot sin delpris, i det Stora Journalistpriset. Ett relativt nytt delpris kallas Årets röst och det har delats ut sedan 2016. Niklas Orrenius fick det priset 2016, och 2017 var det dags för Emma Frans. År 2018 fick Expressens David Baas ta emot priset, för att ”under året med egensinne gjort avtryck i journalistiken”. Ingen kan ha missat att Baas gjort avtryck, för det har han gjort…

Men själv funderar jag över David Baas storhet. Två guldspadar och nu det Stora Journalistpriset har ju journalisten Baas redan hämtat hem, och nu får han det Stora Journalistpriset för att ha gjort avtryck i journalistiken. Själv tycker jag att Johan Westerholm bara under 2018 har gjort större avtryck med sina scoop på Ledarsidorna. Hos Westerholm handlar det inte om att avslöja olika nätalias med hjälp av ett gäng näthuliganer. Där handlar det inte om att ringa på hos en sverigedemokratisk lokalpolitiker i Knäckebröhult som lagt ut receptet på chokladbollar på nätet under det gamla namnet. Där handlar det inte om att hänga ut människor som inte är offentliga. Men det är sådant som har gett journalisten Baas det Stora  Journalistpriset.

Självklart kan det finnas ett allmänintresse när toppolitiker gör bort sig kapitalt, på nätet eller i verkligheten. När Baas hade Erik Almqvist i siktet så var det en höjdare som mötte journalistiken. Baas hade inte behövt låta någon eller några kapa datorer, hitta lösenord eller gräva i databaser för att avslöja Erik Almqvist. Det gjorde han så bra själv, Almqvist – inför rullande mobilkamera – och på en film som Baas sedan fick tag i. Det var utan tvekan ett scoop, som gjorde avtryck. Men det som sker nu?

Visst är det idiotiskt att sitta och spy galla och hat på Flashback. Det är ännu mycket mer idiotiskt om man är lokalpolitiker och vill slippa att känna sig jagad. Det är allra mest korkat att hålla på med näthat om man råkar vara sverigedemokrat. Då kan man ju räkna med att få sitt hemliga alias avslöjat och bli uthängd, när David Baas med kompanjoner gräver på nätet.

När en vänsterpartist i Pajala gick ”full-commie” på nätet år 2012 fanns inte David Baas där med sin sylvassa penna och sitt vinnande tangentbord. När vänsterpartisten i Pajala twittrade om att Per Gudmundson borde avrättas, att alla borgare borde brinna i helvetet, att alla moderater förtjänar att fyllas med bly – då stannade Baas i Stockholm. Ingen Baas tog sig upp till Tornedalen för att ringa på hos den twittrande kommunisten. Kanske var det för kommunisten var öppen med sitt hat, sina hot och sina åsikter? Eller handlar det om de onda och de goda?

Journalisten David Baas vinner Stora Journalistpriset på att jaga människor som har skrivit något dumt eller hemskt på nätet. De har dessutom haft mage att skriva under ett hemligt alias. Baas ringer på hos folk som var nazister då men inte säger sig vara det längre och belönas för sina journalistiska hemfridsbrott. Det är där den svenska journalistiken tycks befinna sig 2018. Att folk i allmänhet börjar tappa förtroende för journalisten kanske inte är så konstigt, trots allt…

 

Vill Du stötta oss hobby-journalister får Du mer än gärna göra det. Vill Du störra I otakt tas små som lite större belopp emot mer stor tacksamhet på Swish – 0721/868783. TACK!

5 svar på “JOURNALISTEN”

 1. De flesta jornalisterna är antingen för lata eller för dumma att kolla fakta, eller så har de en agenda.

  Vilket alterativ gäller i det nämnda fallet ?

 2. Hej.

  Sovjetmedborgare var nog också stolta över de utmärkelser de gav varandra.

  Den som lägger tid på att följa upp och granska statsmedias nyheter inser raskt att all rapportering som där sker (och även i allierade regimtrogna kretsa såsom DN) är, om den inte är helt lögnaktig, så är den så pass manipulerad att en ren lögn vore att föredra.

  Av samtal med östtyskar förr vet jag hur chockade de blev när de upptäckte att västsidans välstånd och frihet inte var propaganda, och hur rasande de var över hur deras egen ledning – deras eget folk! – ljugit för dem i generationer.

  Svensken i gemen vill ha något att tro på. Förr var det bibeln, nu är det regimmedia, och sedan blir det koranen.

  Vid det laget kommer sådana som Baas och andra som han att ha lämnat landet.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare
  PS Är inte Baas ett boernamn för övrigt? Har han kanske sydafrikanskt påbrå? Har han rent av bruna rötter, politiskt? Jag raljerar, för det jag skriver om hans härkomst är ju inget annat än hans egen journalistiska metod… DS

 3. Journalistkåren inom gammelmedia har i mycket stor utsträckning förvandlats till en klubb för inbördes beundran. De dunkar varann i ryggen och delar ut sina priser, men ytterst få utanför klubben bryr sig längre. Allt färre är villiga att betala för förutsägbar, tillrättalagd pk-journalistik, och förtroendet för de s.k. etablerade medierna sjunker stadigt i opinionsundersökningarna.

  Personligen skiter jag ett långt stycke i vem som tilldelats guldspaden eller någon liknande meningslös utmärkelse. Alla vet ju att den riktiga, relevanta journalistiken; den som vågar utmana makten och granska verkliga samhällsproblem utan skygglappar, numera till 90% produceras av små, oberoende aktörer på nätet. Och de aktörerna kommer aldrig ens på tal när kompisklubben ska dela ut sina priser.

  De intressanta skribenterna/medieaktörerna, som verkligen producerar något av värde, omtalas av medieeliten med nedsättande epitet som ”swish-journalister” eller ”högerextrema pissrännor”. De är förstås inte ens inbjudna att delta vid medieetablissemangets prisutdelningar, och än mindre tilltänkta mottagare av några priser.

 4. Det är ju inte unikt föt Journalistpriset att det kapats och gjorts till ett slags manifestationer av newspeak. Togny Segerstedt-priset Frihetspennan är det ju likadant med, och samma med flera andra.

  Nobelkommittén som inte ser något problem att bjuda in totalitära kommunister fryser ut demokratiska SD, och så vidare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *