HOTET, HATET, HOTEN

Häromnatten blev Jimmie Åkessons bostad attackerad. Inte bara med de vanliga äggen och fyrverkeriraketerna. Den här här gången ville de som attackerade även ta sig in i partiledarens bostad, in till hans politiskt engagerade sambo och allt annat än politiskt engagerade lilla son. Reaktionerna blev starka, från höger till vänster. De flesta förenades i åsikten och uppfattningen om att detta är åt helvete. Hotet var lika påtagligt som uppenbart.

På Aftonbladets ledarsida landar självaste Anders Lindberg i slutsatsen att attacken på Åkessons hem skadar vår demokrati, att attacken i förlängningen kan vara något som skrämmer bort folk från politiken. Något som kan bli ett systemhot, ett hot mot den svenska demokratin. Lindberg har för ovanlighetens skull helt rätt. Attacken är ett bevis på att när hjärnan och argumentationen tar slut, tar nävarna vid. Det är något som aldrig kan vara okej i det demokratiska samhället, om man skall låta som landets nuvarande statsminister.

En annan statsminister, han som satt innan Löfven, uttalade sig på sin tid om det politiska våldet i allmänhet och det politiska våldet mot Sverigedemokrater i synnerhet. Först det naturliga fördömandet. Sedan ett ’Men…’ som ger känslan av att Reinfeldt ändå tycker att om man tycker fel så får räkna med att få ta konsekvenserna.

” – Samtidigt vill jag också påpeka en annan sak. Den som driver upp ’Vi-och-dom’-tänkande och grundar sig på främlingsfientliga uppfattningar skall inte vara förvånad när den i grunden väldigt hatfulla sättet att se på relationen mellan människor leder till att det blir mer våld, mot hot i det öppna samhället…” – dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldt pratar om politiskt våld i valupptakten 2010.

Så kan man ju se på det. Måste man prompt lägga till ett ’Men…’ visar det på att det där fördömandet inte är helt äkta ändå. Reinfeldt 2010 klarade inte det Anders Lindberg lyckades med 2017, att få ett fördömande av politiskt våld att framstå som ett fördömande.  För mig spelar det ingen roll om det är Åkesson eller Dinamarca som hotas eller får bostaden attackerad. Det är lika jävligt oavsett. Det spelar ingen roll vilket parti offret representerar, offret måste få vara ett offer även i meningsmotståndarnas ögon. Så måste en demokrati fungera, annars är det ingen demokrati. Tycker man något annat är man ingen demokrat.

På TV4 har man en journalist och en webbredaktör som tycks sakna den demokratiska ryggraden. Journalisten låter lite som Reinfeldt, men betydligt mer utåtagerande. ”Skyll dig själv, clown” och en engelsk version av ”Prata skit, bli skjuten”. Alla som är upprörda över attacken på Åkessons hem ”slösar på dyrbar storsinthet” enligt TV4-journalisten.  Nu sysslar ju journalisten med sport, och inte med politik. Men en anställd som ventilerar åsikten ”talk shit, get shot” borde diskvalificera sig från alla positioner inom den tredje statsmakten.

Där hjärnan och argumenten tar slut tar hoten och nävarna vid…

11 svar på “HOTET, HATET, HOTEN”

 1. Usch, hur den journalit beter sej, det är ju så man skäms……
  Hur kan Tv 4 ha sånt folk anställt?
  Vi måste förstå att alla inte kan tycka lika,vi är många i vårt avlånga Land.
  Jag tycker ofentlig media ska vara opartiska.
  De var allt

 2. Det händer redan nu, när staten retirerar (polis o rättsväsende, tull).. där kommer kamphundar till vakt istället och medborgare som organiserar sig. Det är lagligt att skydda sig med våld mot övergrepp men var det i den nu växande storleken politikerna ville? Svar ja. Ett annat svar hade varit att politiker i maktställning är aningslösa utopister. Också ett svar som kunde vara möjligt.. Om polisens 17 kontor i Dalarna kommer 15 hålla stängt under semestern. Finns inga pengar. Ett exempel av flera. Signalen till oss alla är att du får klara dig själv o signalen till brottslingar som begår, våldtäkter, misshandel, rån, villainbrott, bilbränder, hot o förföljerser, terror, att i landet finns nu en så svag poliskår att samhället kan inte skyddas o påföljden är minimal. Jag hörsammar statens tillbakadragande och förbereder mig likt många andra på eget försvar. Rösta bort politiker som driver dessa neddragningar av polis o rättsväsende. (För övrirgt bör Karthago/Svenska Institutet upplösas)

 3. Det är illa när man är värre än Lindberg!

  Eller så har det svängt så mycket att till och med Lindberg inser att det är dags att vara försiktig. Det är i så fall bra.

 4. Min uppfattning är att det är just sådana som Reinfeldt, Löfven, Lööf m.fl. och inte minst journalister med Lindberg (AB) i spetsen som genom dessas hatiska tillmälen mot Åkesson och SD, bidragit till att galningar tar till den här typen av våld och trakasserier istället för att med sakargument bemöta sina meningsmotståndare.

 5. Hej.

  TV4-’journalisten’ kanske opererar efter den gamla devisen ”våld är alltid rätt om det är du själv som vinner”?

  Annars tror jag han och många av hans kollegor inom inte allt för många år kommer att upptäcka vad ordet draksådd betyder. Det du ger dig själv rätt att göra mot andra ger du andra rätt att göra mot dig, trots allt.

  Av den följer allt som oftast ’gör mot andra det du tror de tänker göra mot dig om de får chansen’.

  Det är väldigt svårt att uppnå en kultur med konsensus om att våld är fel utom i direkt självförsvar, och väldigt lätt att bli en kultur där självförsvar är våld mot ’Den Onde’, även preventivt.

  Från min egen tid inom extremvänstern kan jag vittna om att talet om våld, och önsketänkandet om blodiga utrensningar är legio, rutin och mycket mycket uppskattat i form av hämndfantasier. Normalläget inom svensk vänster är att hata tillsammans.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *