HON DANSADE EN SOMMAR

Hon dansade en sommar, och det gick så där lagom sävligt att alla kunde hänga med i svängarna. Det var en tråkig dans, av en tillsynes rätt oengagerad dansös men det var en dans som passade till musiken som bandet spelade upp. Sedan kom den stormiga hösten och den kalla vintern. Den tråkiga dansen övergick till en rave-version av ”Prästens lilla kråka”. Från den ena sidan av rummet till den andra, och ingen som hade sett henne med danslärare Stridshingst kunde förstå vad som höll på att hända…

Än slank hon dit, och än slank hon dit – och än slank hon ner i diket.

Moderaterna tappar stort i opinionen. KG Bergström skriver i Expressen att det enda som skulle kunna rädda M från ett katastrofval är att man byter partiledare. Ut med Kinberg Batra, och in med någon annan. Ulf Kristersson? Opinionssiffergurun Peter Santesson jämför Anna Kinberg Batras situation med Håkan Juholts. Visst finns det likheter. Partifolk som ”backstabbar” öppet. Ett splittrat parti. Ett parti som tappar stort i opinionen. En ledare som omges av dåliga rådgivare. En man som inte fick visa vad han gick för i ett val och en kvinna som kanske inte får leda sitt parti genom en valrörelse.

Moderaterna är nere på Bosse Lundgren-nivåer i SIFO. Skitsiffror. Det förvånar mig inte ett dugg. Det handlar inte om den moderata omsvängningen tror jag som självutnämnd och autodidakt politisk expertkommentator. Det handlar om sättet moderaterna har svängt. Från den ena extremen till den andra, utan att passera gå. Från öppna våra hjärtan till stängda gränser.

Jag gillar dagens moderata politik bättre än den gamla, men skulle ändå inte kunna rösta på det parti som fick min röst i varje val förr i tiden. Moderaterna säger att de anpassar sig efter verkligheten. Men hur kunde Kinberg Batra och gänget runt henne låta hennes tidigare chef helt fritt leda landet ut i en overklighet?

Skulle det i den moderata omsvängningen finnas någon trovärdighet så hade det varit genom att välja en partiledare som inte var Reinfeldts utsedda kronprinsessa. Kinberg Batra piskade som Reinfeldts gruppledare i Riksdagen in de moderata riksdagsledamöterna i fållan. Hon fick dem att rösta mot sin egen övertygelse – ibland. Moderaterna hade behövt någon annan för att kunna få omsvängningen att fungera. Nu gör den det inte.

Jag tror inte att fallet beror på vilken politik moderaterna försöker göra till sin här och nu. Många väljare, och många gamla kärnväljare gillar nog tankarna som förs fram. Men de kan inte köpa att de förs fram av ryggradslösa politiker som tidigare stod på barrikaderna för något helt annat. De kan inte heller köpa att partiet leds av en partiledare helt utan ledaregenskaper, karisma och medial genomslagsförmåga.

Skall moderaterna undvika ett Lundgren-val om två år eller något ännu värre så får man göra Kinberg Batra till moderaternas Juholt. Då får man helt enkelt skifta ledare innan hon fick pröva sina vingar i ett val. Kinberg Batra är inte kvinnan som kommer få moderaterna att lyfta, alldeles oavsett vilken politik hon för fram.

Än slank hon ner i diket…

6 svar på “HON DANSADE EN SOMMAR”

 1. Hej hopp. Ja, det går inte bra för M. Samtidigt är jag oerhört skeptisk till opininonsinstituten och är övertygad om att deras vägningar är präglade av stöd för vänsterkanten. Tänk om den här mätningen är riggad för att styra M utifrån AKBs utspel om Sd. Hemska tanke… Men är den orimlig? Tyvärr tror jag inte det.

 2. Tyvärr präglas M av alla sina fd. som nu sitter i till exempel försvarsberedningen 2017-2019. Trovärdigheten har inte förnyats. Ny politisk inrikning kräver även en förnyelse av personer. M är inte en reklambyrå, eller ?
  Ulf Kristersson vore ett utomordentligt bra val som partiledare.

 3. Hej.

  Eftersom du inte lämnar något att anmärka på i ditt skrivande så får jag nöja mig med att vara petmoj (det är alltså beröm det är frågan om):

  ”Det handlar inte om den moderata omsvängningen tror jag som självutnämnd och autodidakt politisk expertkommentator. ”

  Finns det någon politisk kommentator som inte är självutnämnd expert?

  I övrigt tror jag att AK-B är det bästa som hänt socialdemokraterna sedan Ullsten-ministären.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 4. Alliansen har under Fredrik Reinfeldts era successivt skapat en demokratur tillsammans med media och myndigheter där spiken i kistan blev överenskommelsen med MP 2011. Att tro att det går att vända hela pk-ism sekten från en dag till en annan är ju helt orealistiskt. Samtidigt som dom svänger vägrar dom presentera fakta. Nej de fortsätter vinkla mörka och förtala????

  Om M har sagt till sina väljare i flera år att bilen i garaget är blå och tillslut fått alla att tro att bilen är blå. Kan de inte helt plötsligt säga att bilen är röd utan att bevisa att bilen är röd.
  He he he bilen är röd, och har så alltid varit.

 5. Så rätt Fredrik. Moderaterna får inte min röst längre. De är inte att lita på och har inte på minsta sätt gjort upp med landsförrädare Reinfeldt. Jag litar inte på omsvängningar uder galgen. Jag litar f.ö. inte på några politiker.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *