HELT OM

För exakt ett år sedan satt jag och skrev en text med titeln Helt om marsch. Den publicerades på min gamla, andra blogg Sjätte Mannen och handlade en svensk svängom med ett slutresultat på 180 grader. Det var något av en uppgörelse med de som hade vaknat upp ur sin önskedröm och förstått att de själva höll på att lägga grunden för en mardröm. Politiker, tänkare och tyckare som hade talat i tungor på Münchenbryggeriet under Sverige Tillsammans fick först tunghäfta för att senare börja prata med ett annat språk, ur ett annat perspektiv. Ett år senare är det dags igen…

Helt om. Eller sent skall syndaren vakna. De alltid nyare moderaternas partiledare begår debattartikel i Aftonbladet och förklarar varför hon har ändrat sig om invandringen. Anna Kinberg Batra berättar att nu – minsann – så tänker och tycker hon annorlunda än den där dagen för 15 år sedan då hon skrev en riksdagsmotion som ville ha fri invandring. Vad Anna Kinberg Batra har tyckt mellan den där dagen för 15 år sedan och idag förtäljer inte debattartikeln. Vad Anna Kinberg Batra egentligen kände och ville under sin tids som mäster Reinfeldts adept och gruppledare får läsaren inget svar på. Anna Kinberg Batra och partikompisarna i de då bara nya moderaterna stod ju och applåderade intensivt under Reinfeldts ”Öppna era hjärtan”-tal på Norrmalmstorg i valspurten för lite mer än två år sedan.

I grunden så tycker jag att det är rätt och riktigt att de alltid nyare moderaterna förändrar sig och gör helt om ännu en gång. Kinberg Batra och hennes hjälpredor har till och med lyckats få till en debattartikel som känns så mycket mer levande än partiledarens person. Men det finns som sagt en hel del men att fastna vid och hänga upp sig på.

Hela debattartikeln är skriven i ”Jag”-form. ”Därför har jag omprövat Moderaternas migrationspolitik…” och jag undrar om det är partiledaren själv som skall ompröva ett helt partis politik? Det är vad Kinberg Batra har tänkt, sett och reflekterat över som ligger till grund för att de alltid nyare moderaterna gör helt om. Inte vad andra ser, har sagt och reagerat på. Just det där med ”Jag har omprövat…” får mig som skeptiker att fundera på vad som händer den dagen då Kinberg Batra inte är partiledare längre. Vad gäller då? Ännu en helt om marsch? Ännu ett bevis på hur vindflöjelpolitiken har tagit över mitt gamla parti?

Texten genomsyras också av det dolda budskapet ”Snälla, tro på mig! Jag menar allvar!”. Tro mig. Jag skulle vilja kunna tro, men jag har tappat tron på uppriktigheten i de alltid nyare moderaternas ständiga omsvängningar. Migrationspolitiken nu, försvarspolitiken nyss. En politik för en tid vid makten, En helt annan politik för en tid av självvald maktlöshet. Tro på dig? Tro på er? Tyckte ni som mäster Reinfeldt när han var allsmäktig, eller var ni bara fega och tysta medan kritikerna offrades i provvalsprocesser – eller stöttes bort?

”Samtidigt finns det människor som på seriös grund har varnat för en ohållbar situation, men som inte har blivit lyssnade till, ibland rent av motarbetade eller utfrysta. Jag förstår att de känner ilska eller besvikelse.” – Anna Kinberg Batra i debattartikeln, direkt efter den tvetydiga meningen ”- Det är viktigare vad en människa vill göra i framtiden än vad hon har gjort tidigare.”

Ilskan och besvikelsen över att det tydligen fanns folk som inte tyckte eller tänkte som Reinfeldt men som knep igen är värre än ilskan och besvikelsen över att blivit utfryst och betraktad som politiskt pestsmittad. Det krävs så mycket mer än en debattartikel med budskapet ”Tro på mig när jag gör helt om” för att få tillbaka förtroendet. Det krävs mer än en förståelse för att det finns besvikna väljare som inte längre vill förknippas med det parti som till alldeles nyss inte ville förknippas med den politik som nu skall bli vägen framåt. Helt om. Igen.

 

19 svar på “HELT OM”

 1. Omvändelse under galgen ger jag inget för. Varför skulle någon vilja rösta på ett parti eller person som uppenbarligen kan ha vilken åsikt som helst och ändra sig när det passar?

  Det gäller för övrigt inte bara M utan alla partier som svängt i invandringsfrågan.

  Det spekuleras också i Danielssons avgång: https://www.magasinetparagraf.se/nyheter/kronikor/48362-vid-arsskiftet-byts-rikspolischefen-ut/

  Hoppas de har rätt i det men inte i spekulationerna att Carin Götblad ska ta över…

 2. För min personliga del behövs det mer än förlåt för att jag ska rösta på moderaterna. Kanske skulle ett helt nytt ledargarnityr få mig att tänka om.
  Vid ett förfluget ord, typ hora-yttrandet, kan ett förlåt fungera. Vid en längre tids utstuderat hån räcker knappast någon typ av ursäkt.
  Då finns bara försvinnandet kvar.

 3. Brilliant sammanfattning.
  Budskapet i AKB artikel smakar ruttet och är helt klart framtvingat av sjunkande opinionssiffror.

  Besvikelsen mot detta parti är omätbar och (M):s hyckleri har inga gränser.

  Man märker definitivt att det börjar närma sig val. Tråkigt att det är minst 15% av väljarkåren som kommer att bli blåsta ännu en gång.

  2018 måste vi alla hjälpas åt att ge sjuklövern en näsbränna och göra vårt land normalt igen.

  Tack för ordet

 4. Det hon säger är ju att gå närmare SD, helt enkelt. Oförståeligt, men sunt . Det sista vårt land behöver är mer invandrare, då vi inte ens förmår ta hand om de vi har.

  1. Jag skulle tro att omsvängningen inte bara beror på sjunkande opinionssiffror, jag tror verkligheten knackar på dörren också, Verkligheten i form av kommuner som inte ens klarar av att fixa bostad åt det mindre antal som hittills anvisats för 2016. För att inte tala om de 160000 som kom förra året och de ytterligare 300000 som påstås följa som anhöriga. Jag skulle inte bli det minsta förvånda om Löfven inte kommer att komma med någon skarp kritik. S och M kan till och med ha kokat ihop detta tillsammans. Man krattar manegen för att retroaktivt bara ge tillgälliga uppehållstillstånd. Vänta och se…

 5. Jag är en av alla de där människorna som blivit anklagade för allting från rasism till nazism, direkt och indirekt, i egenskap av SD-väljare i två val och därför att jag insett att politiken varit ohållbar. Om nu Kinberg Batra verkligen menar vad hon skriver borde resultatet bli att hon öppnar upp för samtal med SD. Innan dess tror jag helt enkelt inte att hon är uppriktig.

 6. Många långa år har jag röstat på Moderaterna. Senast 2006. Under alliansregimen blev jag blåst
  Nya blåsningar åker jag inte på i framtiden.

 7. De moderater som redan i sin ilska och besvikelse gått vidare till ”de pestsmittade” lär inte bli lätta att övertala, alla har inte lika lätt för att göra på stället helt om marsch.

 8. Lyssnade just på intervjun med AKB på radion, hon klarade av den hyfsat väl ända fram till att det blev tal om kostnaderna för invandringen då hon satte igång floskelmaskinen för fullt. Så var det med det, hon ser inte den ekonomiska verkligheten med ” bidragsinvandrare och svartjobbare” eller de ökade kostnaderna för välfärden. Jag vill inte betala ett öre mer i skatt , ut med de inkompetenta och naiva politikerna i nästa val ! Tittar nu på Medborgerlig samlings partiprogram, inte så dumt faktiskt för en liberalkonservativ väljare, men de behöver lite mer kända namn för att få uppmärksamhet.

 9. Hej.

  ”- Det är viktigare vad en människa vill göra i framtiden än vad hon har gjort tidigare.” Sedär ett fint icke-argument för allt från dödsstraff för spottning å trottoar till avskaffande av precis alla lagar.

  Utmaning: läs texten hon undertecknat men ta bort alla referenser till moderaterna (Nu ännu nyare!) och hennes namn. Kan man avgöra vilket parti och vilken partiledare den kommer ifrån?

  Jäser det i de moderata kärnkommunerna tro?

  EPA-taktiserande skulle jag kalla det här och Tobés försök till sammanhängande text häromdagen.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 10. Som väljare måste man lära sig skilja på politiker som har åsikter baserade på att de vill bli valda till skillnad från politiker som har åsikter som de vill skall förverkligas. Det är stor skillnad, det framgick i USAs presidentval och jag hoppas de svenska väljarna inser att det är bäst att rösta på de politiker som har åsikter som baseras på en vision för Sverige.

 11. Det verkar som att AKB har börjat praktisera taqiyya. Då kan man med fog säga att hon har integrerat sig i det nya Sverige.

 12. Det som hon gör här är en Merkel ”Multikulti” Pudel-höna. Angela Merkel försökte sig på samma fula sätt att övertyga sina väljare om att de minsann inte behövde rösta på de bruna, att hon verkligen förstod att allt de där nazisterna spottade ur sig kan kokas ner till hederlig partipolitik utan vidare. Man försöker helt enkelt sno väljare från SD med argumentet att deras idéer inte är deras, vilket de är och att deras parti kan vi vara utan om 10 år när vi snott deras partiprogram eller medelst lögner i Aftonbladet övertygat svensken om att vi gott nog kan släppa den där Jimmie, han har ju jääänrör! Rösta på Moderaterna, det snälla lögnaktiga sparkapådesomliggerpartiet!

 13. Moderaterna blev under Reinfeldts tid ett parti utan identitet, utan moral och som dessutom enbart hade som mål att bli det största partiet, man ville helt enkelt bli det statsbärande partiet som Sossarna en gång var.
  Uttrycket ”Sosselight” stämde väl överens med partiet.
  Nu kommer Kindberg Batra med nya vinklingar enbart för att fånga röster, men hon är lika falsk som sin föregångare, om hon skall ha någon trovärdighet så måste hon bryta avtalet med MP, hon måste stödja sin egna budget och acceptera att SD stöder denna kort sagt fälla den sittande regeringen och sluta tro på en ny allians.
  Detta är bättre än vad hon försöker krumbukta sig till i sin ”debattartikel” i Aftonbladet.
  Kaj Åhlund

 14. Bra analys….
  Min spontana känsla kring detta är precis som så många förvåningen över detta lappkast. Förvånad blir jag också över det du påpekar, jag formen där, hann inte AKB förankra detta för det har ju regnat opinionssiffror de senaste dagarna som borde få fler partier att röra sig med ljusets hastighet mot det som ser ut att vara SD’s politik….
  Blir att följa hur detta ”utspel” påverkar opinionssiffrorna ett par månader framåt……
  Agerandet från M de senaste decennierna passar väldigt bra in på det en f.d. kollega myntade:
  ”Egen skörd är guld värd . . .
  . .. men grannens missväxt är inte så illa den heller!”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *