HEDER

Hedersvåldet ökar, och det ökar rejält. Antalet hedersbrott som hamnade i domstolen ökade med hela 50% ifjol. Jämställdhetsminister Regnér är upprörd. Jämställdhetsminister Regnér tycker att det är dags att män tar sitt ansvar för att stoppa förtrycket och våldet. Om inte mannen involveras så kommer inte problemet med hedersvåldet att kunna lösas, tror Regnér. Själv tror jag inte längre…

” – Att män och pojkar engagerar sig och att vi också ifrågasätter den här synen på maskulinitet och mäns rätt till kontroll, mäns rätt till våld, mäns rätt till kvinnors sexualitet om vi inte ifrågasätter det på riktigt och om vi inte involverar män så kommer vi inte kunna lösa problemet tror jag.” – Åsa Regnér om hedersvåldet i Aftonbladet.

Vad vill Regnér att vi män skall göra? Sittstrejka utanför familjen Sahindals bostad? Spöa upp de fega kräk till män som anser sig ha rätten att köra över kvinnor, kasta ner dem från balkonger eller misshandla kvinnan till oigenkännlighet? Prata om hedersvåldet på fikaraster och lunchen med andra män? Det sistnämnda händer redan. Snack om heder och hedersvåld är ett vanligt samtalsämne, även på de mansdominerade arbetsplatserna.

Jag pratade heder med en taxichaufför för inte alltför länge sedan. Nyheten om den där mannen som hade mördats av en släkting för att han vägrade mörda sina döttrar snurrade i etern. Det fanns de i släkten som tyckte att mannens döttrar skulle avrättas för att de hade skakat hand med manliga klasskompisar. Mannen gjorde som Regnér önskar, tog konflikten och ifrågasatte. Han slutade livet med en sax i halsen i en båt på en sjö i Dalarna. Allt för att mannens syn på heder inte var synkroniserad med familjens, släktens syn på samma sak…

Jag klev ur taxin fyra kilometer innan slutadressen. Jag ville inte åka en meter längre med killen bakom ratten, som tyckte att mannen i båten, med saxen i halsen, fick vad han förtjänade. Det handlade ju om heder. För taxichauffören var det samma sak att kasta ut en hustru som ville skiljas från balkongen som att ge sambon en rejäl örfil om hon kom hem från krogen och luktade herrparfym. Det där med sambon och örfilen var taxichaufförens bild av hur Svensson också använder hedersvåld. Det var väl de orden som taxichauffören halvskrek fram i affekt som jag kunde köpa när jag klev ur bilen vid en busshållplats halvmilen från min destination.

Det finns en hedersproblematik som är ett problem även hos familjen Svensson, där kvinnomisshandel existerar. Men Svensson mördar inte brorsan för att han vägrar avrätta sina döttrar efter en klassfest. Svensson kastar inte frugan från balkongen för att hon vill skiljas. Det finns sålunda olika grader i hedershelvetet, men det vill inte statsrådet Regnér se.  Alla män är medskyldiga till hedersvåldet. Alla män måste engagera sig mot hedersvåldet. Problemet är att när jag engagerade mig i den där taxin – och försökte att få stenåldersmannen bakom ratten att förstå att vi i Sverige har en syn på kvinnans frihet som inte fungerar som han vill – blev den veka svenska mannen i taxichaufförens ögon. En vekling. En nolla. En Lilla Fridolf. En toffelhjälte.

Det var så han såg på mig, passageraren som vägrade hålla käft när han spårade ur om sin syn på heder. Problemet är att taxichauffören inte är ensam. Problemet är att sådana som taxichauffören inte kommer att gå att prata tillrätta. De vet vad de tycker, de tycker att de har rätt. Ärligt talat så passar de inte in här. Alla år av jämställdhetsarbete och kamp för kvinnors rättigheter kvaddas nu när den rasistiska beröringsskräcken har tagit över istället. Så enkelt är det. Men det vill inte statsrådet Regnér förstå. Ännu mindre prata om. Hon föredrar att prata runt problemet istället…

31 svar på “HEDER”

 1. Instämmer, Fredrik.

  Medan vi väntar på en verklighetsförankrad regering, kan vi börja svälta ut stenåldersmännen (och kvinnorna, som inte sällan deltar aktivt i att upprätthålla familjens ”heder” med våld, hot och mord).

  Åk inte taxi, klipp dig själv eller hos en svensk frisör, laga din egen mat (så undviker du också rituellt djurplågerikött), engagera dig politiskt så odemokratiskt mångfaldsinkvoterade trängs undan.

  Rösta rätt 2018!

   1. Men, det gör vi ju redan allihop, Fredrik O. Vi tvingas solidariskt betala för, i olika mån, bidragstagande och svartjobbande, svenskhatande immigranters oblyga överutnyttjande av den svenska välfärden – och rättsväsendet.

    Det är deras smutsiga och osolidariska parallella ekonomi, som genererar grova, oskattade extrainkomster – som inte sällan spenderas i ursprungsländerna de säger sig ha ”flytt” ifrån, där lyxliv är billigare – vi ska försöka strypa.

 2. Klarsynt som vanligt, Fredrik. Åsa Regnér och hennes förljugna åsiktsfränder är ju en del av problemet. Hedersvåldet ökar naturligtvis i takt med att alltfler oresonliga stenåldersmän bosätter sig i Sverige, vilket numera sker enligt löpande band-principen p.g.a Regnérs och hennes sinnesförvirrade åsiktsfränders tro att massiv asylinvandring från några av världens minst utvecklade länder ska berika och stärka Sverige. Att hon sen, när hennes mångkulturella lyckorike helt förutsägbart börjar bära frukt, har mage att kollektivt kräva av världens mest jämställda män att ta ansvar för vad stenåldersmän med rötter i Långtbortistan pysslar med, är nog höjden av fräckhet och falskhet. Har Åsa Regnér och hennes godhetsposerande vänner tagit Fan i båten får dom också ro honom i land! Själv tänker jag inte ro en enda meter då jag aldrig har sympatiserat med vare sig mångkultur eller massiv asylinvandring. Så sätt fart och ro nu, Åsa Regnér! Dags att göra skäl för din väl tilltagna statsrådslön!

  1. Allas lika värde bär frukt,allt är som det ska i 7 klövervärlden.Regner är ju inte ensam om att promota mångkultur.

 3. ”Att män och pojkar engagerar sig….., mäns rätt till kontroll, mäns rätt till våld, mäns rätt till…….., om vi inte involverar män……..
  Vad är det för män Åsa Regner talar om, är det Nisse från Hökarängen eller Anders från Arjeplog?
  Nej Åsa Regnér var inte så förbannat feg utan tala om att det gäller Ahmed å hans kompisar!
  Helt verklighetsfrämmande att tro att detta går att förändra genom samtal.

  1. Fenomenet att kräva ett kollektivt ansvar av en grupp i samhället finner jag märkligt. Ännu märkligare är att man har ett väldigt tydligt uppfattning om vilken uppdelning som är OK. Det är OK att säga ”mäns våld mot kvinnor” och kräva ansvar av ALLA män för illdåden men gud nåde den som skulle föra ett liknande resonemang på muslimer och islam. Då hävdar man med emfas att endast ytterst få muslimer är våldsamma även fast samma mekanismer rimligen borde gälla.

 4. Åk inte taxi … så blir Du inte så upprörd. Åk kollektivt eller gå eller cykla … det finns så många bättre alternativ … det behövs bara lite planering …

  1. Har du åkt tunnelbana någon gång ? Det är inte bra för hjärtat då det tjoas, tjimmas, äts, sminkas, tiggs, spelas musik på dragspel och pratas högt i telefon. Då vet du att du har samma resa hem från jobbet senare på dagen. Öronproppar är att rekommendera.

  2. @Anders Svensson;
   Så lösningen på problemet ”Taxichauffören skrek `sieg heil ´” är…..åk inte taxi… ?
   🙁

 5. Redan 2002 sa Schyman att alla män är talibaner. Det var efter att Pela och Fadime hade blivit mördade. Nu har regeringen samma synsätt som Schyman, så Schyman behvöer inte bli regeringsunderlag nästa år.

  1. Visst är det konstigt att de afghanska ”barnen” inte vågar åka hem, har inte Gudrun berättat för dem att svenska vita män är lika farliga?

 6. Vad väntar man sig från en sossekvinna när deras reaktion på att en islamisk mördarsekt dödar tusentals amerikaner i ett vidrigt terrorattentat är en solidaritetsyttring med muslimerna, innefattande bärande av slöja och allt. Dessa fånar har aldrig öppnat Koranen och har ingen aning om att denna bok med instruktioner som är riktade enbart till de rättrogna männen är misogyn i grunden, anger att kvinnorna är som männens andra egendom (om de inte är otrogna för då är de mindre värda) och innehåller verser som är direkta uppmaningar till våldtäkt, kvinnomisshandel och mord. Det är bara att läsa innantill så inser man var idéerna kommer ifrån. Men det är tydligen för svårt.

 7. Inte ens Regner kan väl vara blind för att om en vanlig svensk man skulle slå sin sambo skulle hans barn, hans föräldrar, hans vänner och hans arbetskamrater tycka han var ett genuint as och behandla honom därefter.
  Ser ingen anledning att ha minsta förståelse för kulturer där det inte är på samma sätt.

 8. Hej.

  Det är få invandrarrelaterade problem som inte kan lösas med utvisning.

  Kom ihåg vilka partier och vilka människor som anser dagens läge för rätt och riktigt, och vilka som hela tiden sagt att det är katastrof.

  Kom ihåg när du röstar vems ansvaret är att Sverige riskerar att gå under.

  Vi har en hårfin chans att rädda vårt land och vårt folk – rösta för att vi skall kunna göra Sverige svenskt igen.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 9. Fan så bra skrivet, spot on och som sagt , vad ska dom flesta svenska männen göra åt denna medeltida sk hederluöturen? Min man skulle vilja veta,

 10. Manshatare tar alla tillfällen i akt i sina patetiska försök att trampa på det maskulina, tror i sin naivitet att de kommer någonvart.

  Rätt fantasilöst att komma med samma gamla upprapning att klumpa ihop all världens män till en grupp.
  Lågt. Ovärdigt. Det visar deras syn på människan, överhuvudtaget.

   1. Självklart skall vi vara oroliga och vaksamma när antalet anmälda hedersbrott ökar men samtidigt tycker jag det är viktigt att vi ser till hur hela samhället utvecklas.

    Av ditt blogginlägg få läsaren intrycket att våld mot kvinnor är något osvenskt och att det familjerelaterade våldet ökar men statistiken visar alltså något annat, en mer komplicerad bild.

    Tova Moberg mördades av sin helsvenske pojkvän därför att hon försökte bryta sig ur ett destruktivt förhållande. Mordet är ett ohyggligt exempel på att svenska män då och då mördar sina kvinnliga partners även om det blir mer och mer sällsynt.

    Sammanfattningsvis så tycker jag att vi skall vara glada över att vårt land blir allt mindre våldsammare utan att vi för den skull skall glömma offren för hedersvåld.

    1. Vad skönt att du finns Anders ! I och med att du har ett exempel på en ”svensk” som slagit ihjäl sin fru så har du ju desarmerat hela frågan och fört i BEVIS att alla män är likadana. Puh ! Eftersom både du, Betnér och Schyffert säger att samhället är mindre våldsamt så kan ju inte sådana här rubriker stämma

     https://nyheteridag.se/stockholm-slar-rekord-i-skjutningar-okar-43-procent-pa-bara-tre-ar/

     http://www.dn.se/sthlm/gangrelaterade-skjutningar-okar-i-stockholm/

     Fast det är klart, det är väl mest män som skjuter andra män så då är det väl OK.

     1. Betnér och Schyffert har starkt stöd av aktuell forskning när de påstår att det svenska samhället har blivit mindre våldsamt.
      De har helt enkelt läst på lite om hur brottsligheten i Sverige utvecklats under de senaste decennierna och kriminologer är ganska överens om att våldet minskar i Sverige.

      Jag förstår faktiskt inte riktigt syftet med dina hänvisar till artiklar som handlar om det ökade antalet skjutningar i Sverige.
      Det finns ju ingen som påstår att det inte förekommer något våld alls i i Sverige!

  1. Men vad fint! Och det har självfallet inte med att sjukvården utvecklats. Nej då, inte alls.

   Men en sak har ju kommit fram, och det är att myten att ”kvinnor våldtas oftast av en man de känner” är just en myt. Överfallsvåldtäkter med okänd gärningsman är vanligast.

   1. Om det var en förbättrad sjukvård som var orsaken till att allt färre människor mördas i Sverige så borde vi sett en stadig minskning av det dödliga våldet under hela 1900-talet.
    Men så är det ju inte, fram till omkring 1990 så ökade det dödliga våldet trots att läkarvetenskapen hela tiden utvecklades.

    Kriminologer har en annan förklaring. Under slutet av 1900-talet så minskade våldsnivån i hela samhället och det minskade dödliga våldet är bara den mest synliga delen av denna utveckling.

  2. Kan ju i så fall bero på att akutmottagningar och intensivvården har bättre möjligheter att rädda svårt skadade. Jag tror nog dessutom att ett betydande antal mörkermän blir frikända i den mån det överhuvudtaget blir någon åtalad.

 11. Regnér & Co har sedan länge tappat fotfästet. I SSU lärde de sig att att åsikter som Partiet tycker är fel är verkligen fel. Även om de skulle göra en 180-graders omsvängning i åsikt så gäller den nya åsikten från första stund. Jämställdheten i Sverige hade kommit ganska långt innan alla ”snälla” fåntrattar släppte in diverse slödder från MENA. Dessa struntar högaktningsfullt i att anpassa sig. De vet också att syltryggarna i domstolar och andra samhällsorgan inte kommer att kröka ett hår på deras huvuden oavsett vilka grymheter de begår mot alla som de vill skada eller döda. Är det redan försent då sådana som Regnér och hennes medlöpare lagt sig platt inför MENA-idioterna? Troligen är det så om man inte snabbt som tusan röstar bort syltryggarna och därefter utvisar alla som inte vill följa svenska lagar. Utan prut! I Sverige borde enbart svenska lagar gälla men uppenbarligen har Regnér & Co en annan, idiotisk och självutplånande, syn på saken.

 12. Statsrådet Regnér är tyvärr inte ensam. INGA av riksdagspartierna förutom SD har hittills velat se elefanten i rummet. Och OM någon enskild politiker har vågat knysta, har man blixtsnabbt slagit bort snabeln från dennes axel! Därför är vi där vi är idag. Gud hjälpe Sverige!

 13. Varför förnekar våra politiker det som de flesta svenskar känner till; vad är deras verkliga intresse och vilken ”vinst” kan det vara för dem? Skäms de för sina misstag och försöker dölja sanningen? Jag försöker förstå vad som driver dem men kan inte hitta något hållbart svar.
  En gåta eller är de så vana vid att ljuga att de till slut står inför det faktum att de tror sig själva?
  Problemen kallas för ”utmaningar” och hur dessa skall lösas; allt enligt deras egen definition.
  I alla publika media handlar det till största delen om invandringsproblem (och lite vad Trump gjort för galet); hela vår vardag är fixerat vid invandring och relaterade problem. Vad är det som händer med Sverige?

 14. Tja, den dagen då Regnér tar på sig en kollektiv skuld och tar ansvar för exempelvis alla kvinnor i hela världen som kör bil narkotikapåverkade så kan väl jag tänka mig att ta på mig samma kollektiva skuld/ansvar för de män som hedersmördar sina fruar/döttrar.

  För övrigt så är det långt ifrån ovanligt att hedersmorden även har fullt stöd från kvinnliga släktingar så Regnér borde skämmas eftersom hon är kvinna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *