HÅRDA BUD

Lilla Dalslands näst största tätort är Mellerud, efter residensstaden Åmål. I Mellerud bor det knappt 4000 människor, och för några timmar var dessa 4000 medborgare övergivna av staten och samhället. Mellerud var lämnat åt sitt öde när en galning löpte amok på Melleruds gator, torg, butiker och restauranger. Det tog tre timmar innan polisen fanns på plats. Hårda bud i Mellerud.

Expressen uppmärksammar händelsen i Mellerud. De ansvariga som inte vill prata om poliskris, utan om utmaningar kan ju låtsas som om en gång är ingen gång. Problemet är att det som händer i Mellerud händer ofta, och inte bara i små samhällen på den svenska landsbygden. Det händer i mindre städer, i större städer, i residensstäder och även i storstäder. Det spelar ingen roll om det är Gnesta, Grums eller Gäddede. Polisen kan dröja, och dröja så länge att folk tappar tålamodet. Samhället lägger grunden för medborgargarden. Samhället tar inte det ansvar som förväntas av rättsstaten.

Mellerud ligger inte i någon gudsförgäten och avlägsen del av Sverige, långt bort från allt och alla. Mellerud ligger längs med en Europaväg. Fyra mil norröver ligger Dalslands residensstad, Åmål. När vettvillingen gick bärsärkagång i Mellerud fanns det alltså ingen ledig polispatrull att skicka från Åmål. Kanske inte så konstigt. Även i Åmål är det polisbrist, poliskris och utmaningarna finns där. När galningen löpte amok i Mellerud fanns det tydligen inga lediga patruller i Vänersborg, Trollhättan eller Uddevalla. Alla tre städerna ligger mellan fyra och sex mil söderöver. I tre timmar var Mellerud övergivet av det övriga Sverige…

Man kan skylla på en polisreform som inte är klar och färdig. Man kan tycka att man inte skall behöva vara orolig för dårar i små samhällen på landsbygden. Men när det tar tre timmar att trolla fram poliser till en utåtagerande, påtänd våldsverkare när det finns ett gäng polisstationer inom 30-40 minuters blåljusframkörning talar vi om ett systemfel och ett samhälle som inte finns överallt för sina medborgare. Man tycka att det är att överge landsbygden när den lokala polisstationen är öppen en dag i veckan och då i tre timmar. Avståndet mellan Polisen och de som behöver polisen har aldrig varit längre än det är nu – och då handlar det inte bara om det geografiska avståndet.

Lösningen? En kommunaliserad polis där kommunen själv ser till att medborgarna är så trygga som de kan vara. Staten och Polisen har lämnat väldigt många kommuner åt sitt öde. Tomrummet fylls snabbt av bus och brottslighet, och de som inte står ut kommer att organisera sig för sin egen säkerhets och trygghets skull.

Rättssamhället sviker, och konsekvenserna kommer att vara lika jobbiga som tydliga. Vad händer när nästa ”Anton” stövlar in i en skola där polisen är timmen bort? Tänk tanken och fatta att detta inte håller längre. Med världens högsta skatter borde skattebetalarna kunna förvänta sig mer. Det är inte bara i Mellerud det är hårda bud…

13 svar på “HÅRDA BUD”

 1. … men värre var det i Gällivare.
  (Brukade min fiollärare säga. Vet inte om det är sant i sammanhanget. Menar inte att raljera.)

  Ja, även om man kan, vad får man som privatperson göra? Existerar nödvärn längre? Får man gripa in om ingen riskerar bli skadad, utan det bara är allmän åverkan?

  Min ”känsla” efter många års kvällstidningsrubriker och PK-tjosanhejsan är att man tar en ganska stor juridisk risk om man inte har rätt uniform på sig. Detta utöver risken att bli allvarligt skadad – det är skillnad på civiliserad karate och riktiga slagsmål.

  1. Du får göra en del. Det heter Envarsgripande. ”Envarsgripande är när någon som inte är polis griper en person. Stödet för envarsgripande finns i rättegångsbalken. Regeln är ålderdomligt formulerad: ”Om den som har begått brott, på vilket fängelse kan följa, påträffas på bar gärning eller flyende fot, får han gripas av envar. Envar får också gripa den som är efterlyst för brott. Den gripne skall skyndsamt överlämnas till närmaste polisman.”. http://www.svd.se/schultz-forklarar-det-har-ar-ett-envarsgripande#sida-2

 2. It’s not a bug, it’s a feature!

  Syftet med polisen och rättsväsendet är att jaga etniskt svenska dissidenter. Då finns det absolut inga gränser för vilka resurser som är tillgängliga. En hel piketstryka skickas för att ta fast Dan Parks och bränna hans konst, en mindre arme skickas till Gotland för att tydligt markera att urinnevånarna inte ska sticka upp bara för att den nya adeln förlustar sig med deras kvinnor. Osv, osv…

 3. Mellerud kanske har statusen av en ”no go zon”, eller har jag blandat ihop begreppen nu igen?
  Fritt fram för ”buset” alltså, eller tänker sig Eliasson att en socialsekreterare beväpnad med en förstående attityd skall hålla ställningarna i landets mindre orter?
  Avstånden i samhället ökar ytterligare mellan de som påverkas och de som kan påverka. En god grund för anarki och misstro om samhällets förmåga att hålla ihop med gemensamma regler.

 4. En tisdag morgon V,42 ca kl 08:00 Västerås Västmanland Sverige
  År 2016
  En trafikolycka hade inträffat på vältrafikerad väg
  Ett välkänt nummer slogs. 112.
  Efter 5 min och 20 sek svarade operatören. 5 minuter och 20 sek?!?
  Det nya Sverige
  I september 2018 måste vi alla tillsammans välja Sverige normalt igen.
  Det kan inte få fortsätta så här.

  Tack för ordet

 5. Inte konstigt att det bildas medborgargarden.

  Om allmänheten dessutom tappar förtroendet för BÅDE ingripandeverksamheten OCH utmätningen av straff (jag syftar på domstolarnas ibland helt orealistiska beviskrav och straffrabatt på straffrabatten för notoriska återfallsförbrytare men minimistraff eller lägre som påföljder) så kommer dessa medborgargarden även att börja utmäta straffen. Det vill vi nog inte om vi tänker efter…

 6. Det talas ofta om vi blivit globala och att världen har blivit mindre. Att man kan ta sig till en plats till en annan snabbt och effektivt. Dock har ingen hört detta i polisledningen. Inom polisen tar allt bara längre och längre tid. Det är väl så att ju mer rikspolischefen Eliasson jobbar desto mindre blir gjort. Det bästa vore kanske att ge honom full lön tills han blir klädd i träfrack, mot löfte om att han aldrig mer ska utföra något som helst slags arbete. Det skulle spara mycket pengar och tandagnisslan hos Sveriges folk.

 7. Det finns redan frivilliga brandkårer.
  Eftersom samhällskontraktet verkar ha upphört att gälla,
  kanske det är dags för frivilliga poliskårer också.

 8. Fyra polisbilar en pikébuss och en helikopter för att gripa några tjuvskyttar i Norrbotten allt beror bara på hur allvarlig brottsligheten är , det finns resurser

 9. Hej.

  ”When seconds count, the police are minutes away”, eller timmar i det här fallet.

  Tänk om det var så, att man visste att om man snabbt drog ihop en fem eller sex stadiga bitar och plockade ner ogärningsmannen (eller skall det vara henen? – hen verkar aldrig förekomma sammanskrivet med negativa ord…), så skulle polisen helt enkelt göra en okulärbesiktning:
  ”Jahapp, fem svenska gubbar, normalt utseende samt en osammanhängande skrikande galning. Tack för hjälpen, vi tar över här. Lämna telefonnummer till kollegan ifall vi behöver era vittnesmål.”

  Istället känns det mer sannolikt att man står där själv – och sedan själv inför lagen dessutom.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *