HÄR OCH NU

Den svenska politikern är en av de mest förutsägbara figurer som existerar. Ett terrorattentat, och det börjar tävlas om vem som kan trolla fram flest poliser för framtiden. Socialdemokraterna – som så sent som förra veckan lät sin VU-ledamot Ulf Bjereld – raljera om ett KD-förslag om 30.000 svenska poliser har nu landat exakt där. Den svenska politikern är alltid handlingskraftig efter katastrofen. Problemet är alltid att handlingskraften alltid landar i lösningar där och då, när det är här och nu lösningen borde finnas på plats.

Som vanligt när det handlar om sossar och satsningar så är det satsningar som ligger långt in i nästa mandatperiod eller till och med efter den. Skall det skjutas till medel så ligger det där borta, efter 2018. Skall det skakas fram 10.000 nya poliser till 2024 – alltså efter valet 2022. Mycket kan hända på vägen till 2024, och det är enkelt att få för sig att det bara är tomma ord för stunden.

För en gångs skull tänkte jag vara mer konstruktiv än vanligt. Jag tänkte lägga några förslag som jag anser skulle vara mer nyttiga i närtid, från mitt eget perspektiv. För vilken nytta gör 10.000 poliser om 7 år när vi upplever ett reellt hot idag? Jag vill ha 1000 nya säkerhetspoliser på Säkerhetspolisen. Det är en fördubbling av landets författningsskydd. Det ger Säkerhetspolisen dubbelt så starka muskler att leta upp hot innan hoten blir verklighet. Det är en bra investering för allas vår säkerhet. Dagens SÄPO med sina drygt 1000 anställda gör ett bra jobb efter sina förutsättningar. Med ytterligare 1000 säkerhetspoliser kommer SÄPO få bättre möjligheter.

Beredskapspolisen lades ner den 1 oktober 2012 efter ett regeringsbeslut. 1 Detta beslut hade sin grund i en politisk profetia där ”ett polisiärt förstärkningsbehov inte längre ansågs föreligga”. Cirka 1500 beredskapspoliser avvecklades av samma politiker som 5 år senare gapar om 10.000 ytterligare poliser om 7 år för att hantera dagens utmaningar. Det var innan migrationskrisens gränskontrollerande, innan en alltmer eskalerande förorts-intifada, innan terrorattacken.

Beredskapspolisen borde återuppstå i mina ögon, med en större numerär, för att kunna avlasta den vanliga polisen i sitt arbete när så behövs. Att skaka fram 2500 – 3000 beredskapspoliser ur tidigare led av värnpliktiga militärpoliser eller poliser som har valt lämnat arbetet borde vara avsevärt mycket lättare än att hitta 10.000 villiga polis-wanna-be:s bara sisådär. Utbildningstiden kan minimeras och bedrivas effektivt. Att återigen skapa en svensk beredskapspolis kommer att gå betydligt fortare än någon annan åtgärd politikerna kan hitta på.

Jag vill se fler poliser i den svenska polisen. Men nu handlar det om att snabbt höja samhällets säkerhetsnivå och säkerhetstänk. Snabbt. Inte om sju år. Det handlar faktiskt om här och nu, eller så nära här och nu man bara kan komma…

12 svar på “HÄR OCH NU”

 1. Om jag inte missminner mig så är ca 400 av SÄPOs anställda direkt involverade i livvaktsskyddet. Så förslaget om 1 000 nya tjänster skulle i praktiken närmare en tredubbling av dess resurser.

 2. Bristen var även att man nu skall påbörja med att skaffa ett digitalt system så att farliga personer kan prioriteras. Nuvarande pappershögar skall ersättas, då kommer SÄPOs arbeta att bli aktuellt och ge möjlighet att plocka fram vilka som skall eftersökas.

  Sedan en annan myndighet med idiot-föreskrifter.
  Tullverkets ledning bekräftar för DN att det inte fanns någon yttre personal i tjänst i länet mellan klockan 20.00 på fredagen och 11.15 på lördagen.
  – Vi kommer se över våra egna rutiner och göra en utvärdering av hur det har gått till, säger Mikael Lindgren, chef för gränsskyddsverksamheten vid tullen i Stockholm.
  Bakgrunden är att personalen som tjänstgör på Arlanda flygplats begärde att få bära vapen för att kunna försvara flygplatsen om ett dåd skulle ske där. Vakthavande befäl beviljade att personalen, som vanligtvis är obeväpnade, skulle få bära tjänstevapen.
  Men strax därefter backade Tullverkets ledning med hänvisning till myndighetens föreskrifter.
  Då beslutade skyddsombudet om skyddsstopp och samtliga tulltjänstemän i Stockholms län gick hem.
  – All yttre personal kallades hem. Från kl 20 hade vi ingen tullkontroll i vårt län. Det är något som inte är riktigt bra, säger Mikael Lindgren, chef för gränsskyddsverksamheten vid tullen i Stockholm.
  Hur ser du på att Sveriges största flygplats saknade tullövervakning efter ett terrordåd i huvudstaden?
  – Det känns väldigt olustigt att vi släppte all kontrollverksamhet under denna period. Det känns inte tryggt för samhället. Samtidigt förstår jag att personalen känner sig orolig.
  Runt 11.15-tiden på lördagen hävde Arbetsmiljöverket skyddsstoppet och Tullverkets personal kunde återgå till sitt jobb.

 3. Bra förslag, men var kommer de 1000 nya Säpo poliserna från? Att återskapa beredskapspolisen är ju alldeles ypperligt men innehåller för mycket sunt förnuft. Sånt är bannlyst i det här landet.

 4. Bra förslag för den akuta situationen. Men du glömde det viktigaste.

  Eliasson måste bort. Så länge han sitter där han sitter spelar det ingen roll hur mkt resurser som tillförs polisen. Det kommer bli pannkaka ändå.

  V

 5. Hej.

  I en anda av att vara konstruktiv:

  Jag vill se en RPC som själv varit polis i en trettio år eller så, både på gatan och inomhus.

  Jag vill se en RPC som skapar en polis där det finns karriärvägar utan politiska hänsyn.

  Jag vill se en RPC som som första åtgärd rensar hela organisationen på politiskt tillsatta och politiskt engagerade/kopplade chefer.

  Annars fortsätter eländet.

  Eftersom en sådan åtgärd kräver att en regering (och dess partier) överlämnar makt åt en sakkunnig, samt resurser och mandat att själv styra efter erfarenhet och kompetens – och därmed minskar politikernas makt att kringgå lagstiftning – så lär det inte ske.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 6. Bra förslag! Så här långt har de flesta av våra politiker inte tänkt. Jag är rädd för att de flesta utspel och bud om fler poliser nu efter terrordådet är tomma ord för att blidka väljarna och stiga i opinionen inför nästa års val.

 7. Det diskuteras av och an om höjda polislöner. OK, kanske poliser behöver höjda löner, men jag har ett bättre förslag. Betal polisernas
  månadsinbetalningar till CSN så länge de är i tjänst. Detta fungerar ju som en löneförhöjning samtidigt som det kan motivera poliser att stanna i yrket.

 8. S-prioteringar i vårbudgeten
  petterssonsblogg.se/2017/04/19/s-prioteringar-i-varbudgeten/
  Vänskapskorrupta Anne Ramberg & Co har inflytande så det räcker och blir över.

  Apropå satsningar i VÅP: Polisen får alltså 700 miljoner kr och rättsliga biträden/offentliga biträden för UTLÄNNINGSÄRENDEN FÅR +1 MILJARD*
  — Hanif Bali (@hanifbali) April 19, 2017

  *(mina versaler)

  Merit Wagner: ”Här är några, i sammanhanget mycket få, påminnelser om vad miggorna i tusentals berättelser och rapporter skrivit genom åren. Bara så att läsarna förstår att allt – allt! – har varit känt länge. Notera datumen för varje inlägg och läs dem gärna i sin helhet. det har massor av politiker och journalister och andra gjort redan när de skrevs. Men inte reagerat, inte agerat.”
  http://meritwager.nu/allmant/nagra-paminnelser-fran-10-ar-tillbaka-nu-nar-yrvakenheten-borjar-sticka-upp-sin-nuna/
  • Asylområdet i Sverige håller inte längre på att haverera. Det har havererat. – 29 oktober 2012. Ur texten:

  Sedan maj 2005 har jag skrivit om asylinvandring till Sverige. För fyra, fem år sedan, förändrades den och ökade också ganska kraftigt. Förändringen bestod bland annat i, att allt fler – ända upp till 95 % – av alla som sökte asyl eller skydd inte visade några id-handlingar. Det hela har skenat iväg och – trots massor av varningstecken och trots miggornas hårresande berättelser här på bloggen – har ingen ansvarig velat låtsas om problemen och svårigheterna. Inte ens nu, när Migrationsverket dignar under bördan av alla som i strid ström tar sig hit, har de annat att säga än:

  Det är ett mycket ansträngt läge.

  • En migga: ”Det här bedrägeriet har också pågått ganska länge nu” – 11 september 2012.

  • Reflektioner kring miggors berättelser om utlänningar som stannar kvar i Sverige efter att deras tillfälliga uppehållstillstånd upphört att gälla. – 12 augusti 2011

  • En socialsekreterare: ”Hela företeelsen kan nog inte beskrivas på ett bättre sätt än som ett av världshistoriens större bedrägerier. Bernard Madoff inräknad.” – 4 juli 2012.

  osv…osv…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *