HÄNDELSEFATTIGT?

Vad hände i Sverige i fredags? Vad hände här och då, som president Trump kände att han kunde använda sig av i ett tal i Florida? Var det så händelsefattigt som det kollektiva Sverige nu låtsas? Skall vi vara ärliga så hände det väl en hel del. Skall vi fortsätta vara ärliga så var det väl inget av det som hände – i Sverige, på fredagskvällen och fredagsnatten – som rimligtvis borde ha fått förtur i informationsflödet in i skallen på Donald Trump.

Eller bryr sig den amerikanska presidenten om att fyra personer skadas i Husby efter någon sorts massmisshandel? Två personer skadas allvarligt, två lindrigt. Misshandeln betraktas av polisen som grov som inte har en klar bild av händelseförloppet.

Eller berör det Trump att polisen under fredagen slog till mot ett pedofilnätverk? Kan nyheten ha nått Vita Huset och Trump Tower att åtta män greps, av dessa har fyra häktats – en på sannolika skäl för våldtäkt mot barn, alla fyra för grova barnpornografibrott?

Det saknades ett terrordåd i Sverige, men det saknades inte vardagsbrottslighet. Polisens händelserapporter är rätt diger från den tiden då något hände i konungariket, något som fick Trump att nämna den humanitära stormakten på ett massmöte.

Ett mord eller dråp i Stockholms närförort Midsommarkransen. Tio personer som pucklar på varandra i ett jätteslagsmål i Storfors, södra Bergslagen. Ett antal personer som blir rånade på sina mobiltelefoner. Några av rånoffren är barn, flera av gärningsmännen är ungdomar, vissa är beväpnade med skjutvapen. Väpnat rån mot en butik i Malmö. En person på Sergel Torg mitt i huvudstaden som dränker sig i brännbar vätska och tänder på sig själv bland chockade flanörer. Mannen förs med svåra brännskador till sjukhus. Kan det ha varit den händelsen Trump syftade på?

Bråk mellan supportrar till de båda loser-lagen Modo och Björklöven i centrala Örnsköldsvik. Några bilar eldas upp i Bergsjön, Göteborg. En man går bärsärk på Apotek Scheele, Klarabergsgatan i Stockholm. En busschaufför misshandlas av en resenär i Orminge, Nacka efter att varit fräck nog att vilja se en giltig biljett. Kan det vara det som fick Trump att nämna Sverige?

Trump gapade om att göra USA säkert igen. Det hände massor med hemskheter i Amerikat samtidigt som det faktiskt hände en hel del elände i Sverige som visade att inte heller vi är säkra. Trump vill ha Sverige till ett skrämmande och avskräckande exempel, och han har rätt och han har fel. Det är inte värre här än där, ännu. Men Sverige är inte säkrare idag eller imorgon jämfört med då – när Sverige var ett föredöme. Det är inte Sverige längre.

Eller var det så enkelt att Trump pratade om Schweiz egentligen? Så kan det väl inte vara, för där händer det så mycket mindre än i det Sverige som påstås vara så händelsefattigt…

6 svar på “HÄNDELSEFATTIGT?”

 1. ””Vi ser fram emot att informera den amerikanska regeringen om svensk invandrings- och integrationspolitik”, twittrar Sveriges ambassad.”
  Undrar när svenska folket informeras, om det får samma information, hur länge det som informerats gäller och om vår myndigheter är tydliga med att berätta om både för och nackdelar utan att förtiga något.

 2. Förstår inte detta. MSM kan inte nog gotta sig i olika tillkortakommanden hos Trump. Rubrik på rubrik, inslag på inslag.
  Inte ett knyst från USA vad jag hört.
  Sedan ger Trump en kommentar till läget i Sverige, då tar det hus i helvete.
  Är inte det lite snarstucket?

 3. Ryssarna håller också på och målar upp en felaktig bild av Sverige:

  http://www.gp.se/nyheter/sverige/p%C3%A5hittad-fakta-om-malm%C3%B6-i-rysk-tv-1.4165583

  ”När den ryska reportern besöker en skola frågas barnen om skolkamraters etnicitet. ”Går det verkligen inte en enda svensk här?” undrar han – trots att flera av barnen är födda i Sverige.”

  De galna, galna ryssarna förstår inte att den som lämnar moderlivet på svensk mark är lika svensk som den vars förfäder varit här sen inlandsisen försvann. Bara för att alla barn på hela skolan består av arabiska och afrikanska barn betyder inte det att de inte är lika svenska som de ljushyade barn vars familjer har flytt från staden.

  Rasistryssar förstår inte Öppen Svenskhet. <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *