HALLSBERG

Titta vad som hände i Hallsberg i går. Hallsberg?!? Vem hade trott det? Hallsberg med sina dryga 7000 innevånare? Hallsberg, som absolut inte är ett särskilt utsatt område, inte ens ett utsatt område eller ett riskområde i polisens och samhällets ögon. Titta vad som hände i Hallsberg. Ett upplopp i en gymnasieskola. Stenkastning mot tillkallad polis och ditskickade journalister. Maskerade huliganer. Vem hade trott det…?

Hallsberg är Sveriges järnvägsknut nummer ett och inte så mycket mer än det. Den lilla tätorten på Närke-slätten är inte Vivalla eller Oxhagen i den betydligt större staden Örebro några mil norröver. Hallsberg är Hallsberg, en ort som borde ha kunnat vara hyfsat lugn. Igår var det allt annat än lugnt. Sirener och blåljus. Skällande polishundar. Ett regn av stenar. En skola i ett belägrat tillstånd. Pöbeln som tog över en liten svensk byhåla, långt ifrån det närmaste särskilt utsatta området.

Det vi lärde oss igår är att ett laglöst land inte behöver vara Rinkeby, Rosengård eller Biskopsgården efter mörkrets inbrott. Det kan även vara Hallsberg, mitt på dagen. Ett Sverige som inte bara spårar ur där och när man kan förvänta sig att det blir kaos. Nya miljöer och nya ”utmaningar” för ordningsmakten, långt ifrån centralortens polishus…

För oss som reser runt i Sverige är det som hände i Hallsberg inget överraskande. Rotlöshet och respektlöshet hand i hand, i en miljö som inte känns som svaret på framtidsdrömmen eller önskemålet. Jag har sett samma oro på gågatan och skolgården i Ludvika. Man ser stubinen brinna av, och vill bara röra sig så långt man kan innan det briserar. Jag har sett utbrända bilar i byhålan Björnlunda. Jag har läst om poliser som tvingats skjuta knivbeväpnade galningar i obygdens Stjärnhov. Det finns inga säkra ytor längre. Inte i Sverige.

Den svenska landsbygden och småorterna utanför storstäderna har blivit landets framtida krutdurkar. De särskilt utsatta områdena har fått sitt naturliga komplement, i byar och tätorter med sina egna utmaningar. Det har börjat smälla nu, och det kommer att fortsätta att smälla. Det kommer att bli att bli allt jobbigare för polisen att försöka göra sitt jobb i miljöer där man tidigare inte behövde tänka på sköld, hjälm och hundar. Våra politiker har skapat ett Sverige där ingen kan vara säker på att det inte smäller imorgon…

19 svar på “HALLSBERG”

 1. Maktspråk är val av språkbruk för att skapa, visa eller bibehålla makt.
  .
  ”Utmaning” har blivit en eufemism för att framställa svårlösta samhällsproblem som mer överkomliga och distrahera från de underliggande problemen.

 2. Spännande den dag några liknade aktiviteter samordnas – när polisen inte ens backar utan helt enkelt måste prioritera bort.
  Lite som i Märsta för några dagar sedan då bilar brann på fem olika platser inom några timmar.

 3. Nu ska du inte vara så’n. Löfvén & Co. kommer snart gå ut och klargöra att lite stök med stenkastning är en gammal företeelse i Närke, närmast en ursvensk tradition. Inget att bli upprörd över således.

  Vi vanliga dödliga däremot funderar på vad som händer i Sverige och undrar om inte det närbelägna Kumla med sina faciliteter vore en lämpligare plats för pöbeln än en gymnasieskola i Hallsberg.

  1. Lite stök med stenkastning är en gammal företeelse ..

   Nej jag tror att de kommer att förklara att det är fullständigt oacceptabelt – och sen tack och go’natt för kaffet.

 4. Finns det någon kommun eller ort som är fri från pöbeln? Jag menar där man slipper pöbeln vid sitt hem, arbete, skolor och där samhälles service finns.

  Att Djursholm är ett sådant ställe vet vi men det går inte att isolera sig i Djursholm, så även om du bor där så möter du pöbeln i din vardag.

  Så frågan är vart vi i Sverige har en riktig frizon? finns det en frizon? Helt enkelt en plats där man slipper pöbeln i sin vardag och i alla olika skeden i livet! Jag har letat, men finner tyvärr inte längre någon sådan frizon i vårt avlånga land! Hjälp mig att leta!

  1. Norberg än så länge, trots att vi här för ett år sedan hade det största antalet flyktingar i förhållande till folkmängden.

   1. Flyktingar, vars liv räddats av Sverige, eller välfärdsbosättare som rest genom hela det fredliga Europa, och kommit närmast från Danmark? 🙂

 5. ” i en miljö som inte känns som svaret på framtidsdrömmen eller önskemålet”
  Tror det ligger mycket i den bisatsen.
  Skulle gärna se en undersökning om vad de som nu söker asyl har för förväntningar. Jag tycker jag hör mest om att de vill utbilda sig till ingenjörer eller läkare medan förståsigpåarna pratar enkla jobb.
  Kan tänka mig att frustrationen blir än värre när det går upp för dem att en tänkt framtid för dem är 50 års städande (de är ju 18 och går i pension vid 68, eller?). Jag tror inte det var därför de gjorde den långa och dyra resan.

  1. Haha, klart de rest genom turistparadis efter turistparadis, för att komma och städa toaletter, rensa rabatter och putsa skor, i detta kalla land 🙂

 6. Lyssnar man på Sjöbo-Olle för 30 år sedan så hör man en person som inte var naiv. En person med logisk förmåga att förutse vad invandring leder till. Lyssna på Tage Erlander’s ord på 60-talet när USA skakade i raskravaller så hör man en person som inte var naiv. En person med sunt förnuft som förstod att en homogen kultur är förutsättning för ett tryckt och utvecklande samhälle.

  På tal om Erlander. På den tiden förstod S att nogsamt hålla rörelsen ren från kommunistisk infiltration. Eller som min gamla far säger. ”Vi tillät inga loss i pälsen!”. Idag är var och varannan sossepamp ursprungligen från kommunistiska partier och enligt din bloggkompis Westerholm är hela den politiska skolningen inom S grundad på kommunistiska idéer nu för tiden.

  1. Det gjorde jag sa fort Sverige gick med i EU. Jag sag framtiden for Sveige redan da och ville bara grata.

 7. De nya svenskarna har inga historiska band till landet. De har ingen respekt för landet. De nya svenskarna har heller inga band till det svenska folket och har således ingen respekt för oss. Gemensamt för alla de Nya Svenska Folken är nämligen att de inte har några som helst problem med folk/klan/stambaserad moral.
  Regler för gott beteende gäller endast inom det egna folket. Svensken är inte deras folk, därför räknas vi inte.
  Extremt grundläggande beteendemönster som majoriteten av alla folk som någonsin existerat har hållt sig till. Biologiska grundfakta som sannolikt kommer att fortsätta gälla om tusen år.

  (Socio-ekonomiska strukturer är givetvis boven i dramat. Vi har gett de nya svenskarna för lite. Vi måste ge dem MER pengar, FLER bostäder och MER tillgång till våra skolor, sjukhus och så vidare.
  Vi måste INTEGRERAS med de nya svenskarna, DÅ slutar de kanske, förhoppningsvis, möjligen att förstöra vårt land och hota vår framtid.))

  Eller? Har någon provat det förr?

  Eliten i Europa insåg att mångkultur inte fungerar. Sarkozy började tala om statliga mandat på metisságe om inte befolkningen satte fart på egen hand. I Sverige gav staten folket agendan i filmen ”Det Nya Sverige”. Und so fakking weiter ad infinitum…

  Summan av kardemumman är att landets toppskikt har som mål över allt annat att Sverige inte ska vara Svenskt. Vilka som stormtrivs i ett Babylon av konkurrerande folkslag är en annan diskussion, men ingen kan väl längre förneka att det är det som är målet?

  Ingen ärlig svensk som vill se sitt folk överleva kan väl längre blunda för att det vi tvingas till är nationalism?

  För all del, fortsätt beskriva problemen och sucka över dem, kanske dra en slant i läsardricks för att man är modig som vågar säga att kejsaren är naken – men vi måste börja tala lösningar. Visserligen är defensiva åtgärder en mer passande beskrivning eftersom några lösningar på problemet såklart inte i kan skönjas i varken vår livstid eller nästkommande generationers.

  Steg 1: Sluta mata gökungarna.

  De så kallat nazistiska 14 orden är inte ondskefulla. Motsatsen till dem är ondskefulla. Varje folk genom tidernas främsta plikt är att förvalta sina fäders arv åt sina barn och säkra folkets överlevnad nu och för evigt. Allt liv på jorden lever efter den grundläggande regeln, för jösse namn.

 8. Vem har sagt att det var flyktingar inblandade i bråket i Hallsberg? Troligtvis är det svenska ungdomar som har för mycket fritid, som kanske inte klarat av gymnasiet och har svårt att komma ut på arbetsmarknaden. Sverige behöver mer utbildning, beredskapsjobb och mer poliser för att kunna stävja situationer som den i Hallsberg. Rastlösa ungdomar i grupp kan vara farliga oavsett vilken nationalitet de har.

  1. Nu förstår jag inte om du är dum eller PK.

   Det framgår tydligt att det är utlänningar i video och i vittnesmål från platsen. Menar herrn månne att kravallörerna kan vara födda här i Sverige och med PK-logik därför också svenskar?

 9. För den som vill veta hur det ligger till, läs flashback.

  Där beskriver användare att det bland annat handlar om att afghanerna tafsar på arabtjejer. Araberna flippar då, ringer in bruschor utifrån och så är raskriget igång. De svenska barn som går på skolan flyr bäst det kan, ingen filmar för då får man stryk.

  Det som är riktigt äcklande är att vi måste bli som de här folken.
  I deras länder är det klanen mot alla andra som gäller. Nu är de här, så det är klanen mot alla andra som gäller.

  För svensken sitter det långt inne. Vi praktiserar inte kusingiftermål och har inte längre klaner. Nationen är vår klan. Vi lämnar dörren olåst, för vi kan lita på varandra. Lämnade dörren olåst.

  Men som sagt, nu är de här och vi måste anpassa oss. I vårt eget förbannade land. Vi måste anamma delar av de här vedervärdiga kulturerna om vi ska ha en suck av en chans i framtiden och sluta köras över totalt. Nationalism eller förtryck, välj.

 10. (Bloggägaren får ursäkta att jag skriver igen här, jag hade uppdaterat samma inägg om funktionen funnits. Ursäkta.)

  Jag tar tillbaka allt jag skrivit här ovan, jag såg nu på Statsmedias hemsida att det handlar om en konflikt mellan GRUPPERINGAR och UNGDOMAR. Det är än så länge oklart om socio-ekonomiska faktorer och heteronormativa könsroller har bidragit till oroligheterna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *