GENERALISERING

Du har bara 140 tecken på dig att skriva något till de där som följer dig på Twitter, de som kanske ser upp till dig och tar det du tycker och tänker på allvar. Du hatar något, till och med någon eller några för det de gör och har gjort. Då använder du dina 140 tecken för att generalisera, dra alla av en viss sort över en kam. Du ”hatar hatar hatar.” – och har då gjort av med 17 tecken på ett ord. Du hatar alla killar för att några killar våldtar. Du följer upp med att fortsätta lägga skulden för våldtäkter på alla killar, män, gubbar för att de inte stoppar våldtäkter. Du tar till en grov generalisering och bryr dig inte om fundera ens ett varv på om det var så begåvat. Du fortsätter och fortsätter…

Tänk om jag skulle ta och skriva 140 tecken på Twitter i den här stilen – ”Fy fan för er tjejer som får killar att känna sig som våldtäktsmän när de går på festival. Jag hatar killar. Hatar hatar hatar.” Jag skulle kunna döma varenda tjej efter Zara Larsson, men det ligger inte för mig, och hur skulle reaktionen bli? Jag skulle nog ha formulerat mig ungefär såhär: ”Fy fasen för den sångerska som klassar alla killar som våldtäktsmän. Jag avskyr generalisering. Hatar generaliseringar.” Då hade jag ha haft 22 tecken över för en eventuell utveckling av tyckandet.

Naturligtvis är varje våldtäkt ett större övergrepp än varje generalisering men det ena ursäktar inte det andra. Varje våldtäktsman är en lägre stående varelse än den eller de som sysslar med generalisering och kollektivt skuldbeläggande. Våldtäkten är ett vidrigt brott, generalisering ett svagsint sätt att angripa ett problem. Jag hatar både våldtäkter och generaliseringar.

Tänk om någon kändis i spåren av 11 september-attackerna skulle ha twittrat ”Fy fan för er araber som får folk att känna sig osäkra när de går till jobbet. Jag hatar araber. Hatar hatar hatar.” Hur skulle den generaliseringen ha tagits emot, speciellt om den som twittrade så gick på i stålhättorna och fortsatte med hatandet och försvarade generaliseringarna…?

Tänk om någon manlig sångfågel hade kvittrat och twittrat efter ha fått se Gudrun Schyman sitta och pissa på golvet i en biograf ”Fy fan för er kärringar som får killar att känna sig osäkra när de går på bio. Jag hatar kärringar. Hatar hatar hatar.” Hur hade responsen blivit då? Hur många hade börjat hata allt gubbslem?

Det är okej att slå, sparka och ge sig på kollektivet av killar, män och gubbar i Sverige på ett sätt som absolut inte skulle vara okej i något annat fall. När det finns ett gäng kriminella idioter bland killar, män och gubbar så skall alla gubbar, män och killar alltid vara delaktiga för att de inte har förmått stoppa den kriminella idiotin och brottsligheten. När det handlar om religiösa kufar, fundamentalister och stollar är det däremot tabu. De ingår nämligen inte i Lilla Fridolf-kollektivet som formats av dataspelande och porrtittande till att bli aktiva eller passiva kvinnoföraktare i det patriarkala extremistlandet Sverige…

3 svar på “GENERALISERING”

  1. Detta är inte nytt. Förr hade restaurang Lundia räkaftnar på onsdagskvällar. Men sedan en flyktingmottagning öppnat norr om staden kom gäng med killar från mellersta östern till räkaftnarna. De omringade tjejer, en åt gången, varefter en av killarna ”uppvaktade” tjejen. Tjejerna hade ingen chans att slippa ur ringen. Detta slutade med att tjejer slutade gå på räkaftnarna och så slutade räkaftnarna.

  2. Om denna aggressiva flickstackare istället skrivit ’trippelhatar’ så hade hon haft ytterligare fem tecken till förfogande. Fast då hade hon sannolikt lagt till ytterligare ett ’hatar’, med femininistfruntimmerslogik.

  3. Som du är inne på:
    När någon lite försynt påpekar att muslimer i borde ta ansvar för att motverka radikalisering i allmänhet och rekrytering till IS i synnerhet då tar det hus i helvete. Då är denne någon islamofob. Muslimer som grupp kan ju minsann inte ta ansvar för vad en liten klick sysslar med. Då har denne någon inte ens påstått att alla muslimer är potentiella jihadister och att det beror på någon form av kulturell norm.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *