GALENSKAPEN

Det var sommar, och trots att det var en vädermässigt dålig sommar så minns jag att solen sken på mig när jag satt och läste om galenskapen i Lund och Malmö. Oskyldiga människor som släpades efter en bil på städernas gator. Vanliga människor som hade gått fram till den där bilen för att hjälpa till, som sedan fick följa med på en åktur – utanför bilen, fasthållen. Galenskaparna i Skåne åkte fast, och idag fick de fyra sin dom. Tre dömdes och en frikändes.

Galenskapen i domen kommer att bli ett skäl till långa och livliga diskussioner. Galenskaparna från Malmö och Lund klarade sig frukansvärt lindrigt undan, tycker jag. Körningarna har ju enligt tingsrätten inte varit livsfarliga. Målet har primärt inte varit att skada de som man släpade efter bilen, utan att skoja och skämta. Förloppen har varit förhållandevis korta.

Det som de fyra galenskaparna i de övre tonåren ställde till med i Malmö och Lund i augusti 2017 kallas för misshandel av normalgraden. Deras unga ålder har beaktats i domen, och de döms till en blandning av skyddstillsyn, villkorlig dom och dagsböter. Nio oskyldiga, vanliga personer som släpades efter bilen när de fyra behagade skämta och ha skoj skall få dela på ett skadestånd nästan 115 000 kronor.

Galenskapen vet inga gränser. De körde ju inte så fort. Förloppen var korta. Trots att tingsrätten säger att galenskaparna utsatte offren för risk för allvarlig kroppsskada så var det ju faktiskt inte livsfarligt. Skall man skratta eller gråta åt eländet?

Förloppet på när Akilov körde lastbil på Drottninggatan var också relativt kort. Han hade ju kunnat köra längre, och faktiskt fortare också. Tänk om Akilov skulle få för sig att säga att han gjorde allt det där hemska på skoj och skämt. Tänk om Akilov hade hänvisat till sin sjuka humor istället för Kalifatet när han förhördes, och att det aldrig var meningen att skada eller döda någon. Då hade han kanske kunnat få en rejäl straffrabatt av tingsrätten.

Drottningatan och bilsläpningarna i Skåne är inte samma sak, det vet jag. Men jag tror mig veta att den som hölls fast medan bilen i Lund eller Malmö gasade iväg hade samma ångest och rädsla som den som såg lastbilen komma farande på Drottninggatan.

Det var inte skoj. Det var en massmisshandel riktad mot vanliga, oskyldiga människor som bara var skyldiga till att tro att de hjälpte till.

Galenskapen vet inga gränser. Det gäller tyvärr både dåd och dom…

16 svar på “GALENSKAPEN”

 1. Vi vet alla varför domarna blev extremt milda. Det var inte Sven, Mattias och Göran som släpade folk med bilen.

  Vi har ett skämt till rättsväsende.

 2. Får man hoppas att några som dömde i Tingsrätten själva blir släpade efter en bil? Det verkar ju rätt skojigt tycker rätten. Kan man hoppas att åklagaren ändå har lite stake och tar detta till Hovrätten. Sen tänker ju jag att inte sjutton går jag fram till en bil där det sitter några MENA-figurer som frågar nåt. Alla har en telefon och säkert har de Google Maps. Hur sjutton tog de sig till Sverige?

 3. Sveriges lagar, straffsatser och polisens befogenheter är fortfarande kvar på Bullerby-tiden och behöver uppdateras så att dom är mer i fas med det mångkriminella samhället.
  Det första som behöver göras är att ta bort ungdomsrabatten;
  Är man gammal nog att köra bil så är man gammal nog att sitta i fängelse.
  Ett lagom straff för de här ”skämtarna” hade varit runt 3-4 års fängelse.
  Intressant är också att skadeståndet för att bli släpad efter en bil är ca hälften så stort som skadeståndet man får om man vägrar skaka hand med en kvinna… 🙁

  För övrigt håller jag med Arne Nilsson i förhoppningen om att de som dömde i tingsrätten ska få ta del av gärningsmännens fantastiska humor.

 4. Så att systematiskt och metodiskt leta efter människor att släpa efter en bil med risk för enormet fysiskt och psykiskt lidande är mindre straffvärt än att missa att lämna in årsredovisningen i tid? Logiken flödar, som vi sa i min ungdom.

 5. Sedan har vi han som körde mot körriktningen i Lundbytunneln den här veckan. Det var en otrolig tur att inte någon blev skadad.
  Bilen var full med koraner och knivar så jag förstår att mannen ”mår dåligt”.
  Skall vi tippa på en aja baja dom?

 6. Ja domarna i Sverige är ett skämt, de är lika milda som Milda margarin och det säger inte lite. Vi har inga riktiga domstolar de är på lek, de är på låtsas, de är på blöjstadiet. De åtalade gick skrattande och rakryggade med högburet huvud ut från tingsrätten, för allt var ju bara ett skämt liksom. Vad är det med de klena svennarna som inte tål ett litet skämt asså? Kom igen nu va…

 7. Jag blev mörkrädd när jag läste om brottet och påföljden. Detta kan inte vara sant! Men, som konstateras i tråden, vi har ett skämt till rättsväsende; det ligger ett ”skimmer” i från Geijers dagar över dagens (politiska) rättssystem. Helt ofattbara för svenska medborgare!

 8. Hej.

  Den dom och den påföljd som rätts-staten utdömer mot den som skadat dig och din egendom är det värde staten tillskriver dig som person.

  I utbyte mot att inte själv skipa rätt, värderas exempelvis mordförsök som detta egentligen är lägre än fildelning, eller brott mot åsiktslagstiftningen (den så kallade hets mot folkgrupp-lagen).

  Känns det bra att betala för en stat som värderar ditt liv på det sättet?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 9. Vill påpeka för er som känner er missnöjda. Jag är dömd för olaga hot två personer inblandade. Jag fick böta 40 000 spänn i skadestånd till TVÅ personer efter 2 års tid. För att hota, inte påverka alltså. Jag misstänker att skadeståndet hade varit lägre om jag misshandlat den ena personen och struntat i den andre. De fick kränkningsersättningen + ränta. Vill påpeka att det utdömda skadeståndet är räntepliktigt och att de inblandade kommer att få böta under lång tid. Vi pröjsade direkt så att jag skulle slippa skuld. Jag är ingen galning, de förtjänade det men Sveriges Domstolar borde skämmas.

  Jag var åtalad för 9 brott, de dömde mig för 2, efter 2 års tid!!!

  Vilka amatörer.

 10. Värdegrundskadade regering smittar myndigheter och domstolar med godhet. Kanske kommer godheten någon gång också att spilla på de som har byggt upp landets ekonomi och välstånd, vilket nu också snabbt försämras.

 11. Den korrekta rubriceringen borde vara ”skenavrättning”, inte för att jag vet om det är en juridisk term i svensk lag, men något i den stilen. De som utsattes för detta måste ju fruktat för sitt liv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *