FYRTAL OCH TRISS

Det var tydligen fullt hus hos de ständigt nyare moderaterna ute på Blasieholmen och det nyaste partihögkvarteret. Ett fyrtal av Alliansledare berättade att man avsåg avsätta triss i statsråd. Man var tydliga med att man ville göra det så fort som möjligt, innan sommaren är slut. Infrastrukturminister Anna Johansson, inrikesminister Anders Ygeman och – sist men inte minst – försvarsminister Peter Hultqvist skall bort ur leken. Att den så kallade oppositionen väljer att slänga ur sig en misstroendeförklaring mot tre statsråd på en och samma gång är historiskt. Hur regeringschefen med nollkoll, statsminister Löfven väljer att hantera – eller inte hantera – detta återstår att se…

Anna Kinberg Batra var så ivrig att visa ledarskap att hon pratade även medan hon andades in. Annie Lööf kändes besviken och förbannad, på riktigt. Jan Björklund var som vanligt avslappnad och bitsk. Ebba Busch Thor såg lätt ångestladdad ut, för vad händer med hennes parti om Löfven verkställer det påstådda hotet om ett extra val? Hursomhelst var det den gamla Alliansen som visade upp något som påminde om enad front, och levererade något som kan tolkas som handlingskraftigt även med min förvärvade bitterhet. Det var ett fyrtal av partiledare som med jokern Åkesson för en gångs skull faktiskt kommer att kunna göra det man har sagt att man vill. Inget tillkännagivande. Inget tramsande. En misstroendeförklaring mot en sjättedel av de socialdemokratiska statsråden, däribland Löfvens städgubbe och hjälpreda Ygeman.

Om det tidigare har varit de i dagarna lika osynliga som ohörbara miljöpartisterna som har visat tydliga brister på att vara regeringsfähiga är det nu sosseriets tur. Statsråd som inte informerar varandra. Statsråd som inte pratar med varandra utanför fikarasten. Statsråd som skyller på statssekreterare. Statsråd som tycker att de tar ansvar när de inte informerar chefen, eller säger att de inte har gjort det iallafall. Statsråd som alla kommer från det moderna Sveriges mest regeringserfarna parti, men som levererar som ett gäng amatörer.

Det är mer än ett år kvar till valet, det ordinarie valet alltså. Lek med tanken att Alliansen och Sverigedemokraterna lyckas med sina misstroendeförklaringar. På mindre än tre år har då sju statsråd fått lämna sina platser. Mehmet Kaplan för att han umgicks med extremister. Åsa Romson för att hon var extremt usel på många olika sätt. Aida Hadzialic för att hon körde rattfull. Kristina Persson, framtidsministern, för att Löfven inte behövde mer av framtid – eller Kristina Persson. Anna Johansson, Anders Ygeman och Peter Hultqvist eventuellt då och för att de alla hade förträngt vad orden ”kommunikation” och ”ansvar” innebär i statsrådsrollen. Sju statsråd, på mindre än tre år – och då sitter ändå Alice Bah Kuhnke och Margot Wallström kvar. Om inte Löfven tar konsekvenserna av att ha utsett en regering där 25% inte höll måttet så bevisar han att han själv borde vara nummer åtta.

Ett fyrtal i redan avpolletterade statsråd och triss i statsråd som snart borde vara det. Löfven har styrt Sverige under snart tre år med en historiskt dålig regering. Den sämsta regeringen kunde ha avsatts när den inte fick igenom sin första budget. Då lät man regeringen hållas. Nu ser vi alla konsekvenserna av just det. Tack?

13 svar på “FYRTAL OCH TRISS”

 1. Svenska Folket förtjänar verkligen något bättre … än Alliansen … allt annat än nyval är ju bara trams … rollspel utan ansvar … typ …

 2. Intressant morgon. Har alliansen gått i en fälla? Jag tror det. Om haveriet är så allvarligt som allianspartiledarna säger borde de arbeta för att begränsa skadan tillsammans med regeringen. Inte splittra Sverige. Nu övergår felavhjälpning till konfrontationspolitik. Det hjälper knappast Sverige. Det ger allianspartiledarna lite mediatid för stunden, men ger det anhängare?
  Risken att mista tre ministrar är ett högt pris. Jag gissar att Löfven väljer att utlysa extraval. Detta kommer troligen att medföra en partislakt. KD kommer troligen att hamna utanför riksdagen. Liberalerna får inte ut sin politik utan måste besvara frågan om vilken partiledare de har efter landsmötet i höst. Vågar de som fruktar att det blir Birgitta Olsson rösta på liberalerna? Detsamma gäller för de som hoppas att det blir Birgitta Olsson. Liberalerna kan hamna utanför riksdagen på grund av att det är oklart vem som kommer att leda liberalerna framöver. Jag minns hur Leissner sänkte folkpartiet, nu kan Birgitta sänka liberalerna. Vad sker om KD och L hamnar utanför riksdagen? Kommer centern och moderaterna ge KD och L taburetter om de hamnar utanför riksdagen? Väljer alliansen att gå till val med gemensamma valsedlar för att garantera att ingen hamnar utanför? Kan inte allianspartierna motivera sin existens genom att bedriva en bra politik istället för att vara felfinnare? Vi behöver inga klagovisor! Vi behöver kloka långsiktiga väl genomtänkta beslut i riksdag, regering och naturligtvis hos myndigheter. Därför tror jag att allianspolitikernas misstroendeutspel kan bli en dödsmarsch för den svenska blockpolitiken.
  Sedan har vi miljöpartiet som guppar kring fyraprocentspärren. Ett extraval kan medföra att vi går från en åttapartiriksdag till en fempartiriksdag. Då kommer 90 procent av avgivna röster att användas vid fördelning av riksdagsmandaten.
  Det blir en spännande höst där vi kan förvänta oss många tidigare omöjliga inslag. Politiken i dagens Sverige ger oss spänning utan att vi behöver införskaffa sådan i någon boklåda. Men är spänningen bra för Sverige?, eller gynnar den uppkomna situationen enbart enskilda politiker och deras drömmar samt övertidskåta journalister? Det finns ju många andra möjligheter än extraval och verkligheten överträffar dikten lite då och då. Spänningen är oändlig.

  1. Ja, Leif G W Persson och Camilla Läckberg ser med bävan på detta! För att inte tala om TV4. Hur skall de få tittare till Let´s Dance och Idol, när verkligheten pågår?
   Obs! Detta är ingen dokusåpa. Det taffliga regerandet har påverkat och påverkar verkliga människors liv.

  2. Om Löfven hotar med extraval viker sig Alliansen. Det gjorde de förra gången och de kommer att göra det igen. De är så rädda för att få makten så man undrar varför de gett sig in i politiken. Sen säger Löfven, haha gick ni på finten en gång till? Detta kommer givetvis att öka förtroendet för Åkesson vid det ordinarie valet.

  3. Utmärkt analys, Hemmatyckare. Precis de här frågorna, om hur Alliansen ser ut efter ett evt nyval, borde ha ställts av de journalister och kommentatorer man hört hela dagen, men det är mest vikarier som jobbar nu tyvärr.

 3. Mitt i allt ger du en vinkel jag inte sett annorstädes: Bah Kuhnke och Wallström sitter kvar oavsett. Vansinne.

 4. Tror f-n att dessa ministrar kan slarva, milt uttryckt, och missköta sitt jobb när de tydligen, efter att fått sparken,får behålla sin månadslön på ca 125000 framöver.( hur länge?)

  Det borde svida i plånboken att missköta sitt jobb och få sparken även för ministrar och riksdagsmän/kvinnor.

 5. Trist att mista Hultqvist. Han är den första kompetenta försvarsministern på tio år. Dessutom flyttar det maktbalansen i regeringen och sossetoppen från de sansades sida till dårarnas. De två övriga klarar regeringen sig bättre utan. Deras uppgifter kan tas över av andra statsråd med staberna in situ. Det håller riket flytande till valet.

  Det vore vettlöst av regeringen att avgå mitt under budgetprocessen.

 6. Naturligtvis kommer inte KD att hamna utanför riksdagen. Det finns bara KD för besvikna sverigedemokrater. Så mycket skit som de fått utstå av moderater mfl finns bara KD att gå till om de inte vill rösta på SD

 7. Om Ygeman får sparken så är det värt all politisk oreda som kan följa på ett misstroendevotum. Jag har alltid tyckt att ibland måste grytan röras om från botten. Så som politiken har förts de senaste 10 åren så kan det bara bli bättre. Men hur detta ska sluta har jag ingen åsikt om. Allt nu handlar om tjuv och rackarspel. Men det är ju inget nytt.
  Fördelen om Löfven avgår och det blir extraval är att Alliansens kort blir synade i god tid före det ordinarie valet. Hur tänker Lööv göra med SD? Och hur tänker Moderaterna göra med SD?
  Det lär vi snart få reda på ifall allt tar vägen över ny regeringsbildning.

 8. Vilken soppa! Vem ljuger och vem ljuger bara lite grand och vem håller tyst om det som han vet. Följ den spännande fortsättningen i morgon eller kanske i övermorgon eller kanske någon annan dag. Kommer det mera lögner? Kommer mera osanningar? Kommer allt till slut att koka ner i en fortsättning där ingen vet vad den andra vet och det som är lögn blir till sanning eller var det tvärtom? Vem vet bäst och vilken sitter med svartepetter eller vem har en joker i rockärmen? Huvva, huvva, spänningen är spänd som en fiolsträng – till bristningsgränsen. Hur ska detta tabernakel sluta? Kommer det att sluta? Finns det trots allt en fortsättning? Finns livet kvar som vi känner det? Existerar verkligen Eslöv eller är allt en chimär? Finns landet Sverige kvar på kartan eller är allt en illusion och Norge finns inte mer? Lever vi en drömvärld där drömmar blir sanningar eller drömmar förvandlas till önskedrömmar där ingenting kan tas för givet? Varför är allt så snurrigt? Varför snurrar jorden runt sin axel, varför är jorden rund eller är den platt? Varför blir det pannkaka av allt som regeringen föresatt sig att genomföra och vem gjorde pannkaksmeten? Var det Ygeman? Hur många ägg fanns det kvar i korgen frågar Stefan? Varför är DU naiv eller är det JAG som är naiv, eller är det de som hukar bakom busken där borta som är naiva? Vem är jag och vem är du och vem bestämmer egentligen? Är det du eller vi eller Stefan eller Anna eller är det Jimmie? Kanske är det Nisse, han som bor i Hökarängen du vet. Är det han som bestämmer? Är det han som sätter agendan för dagen eller är det vi, du och jag?

 9. Det är SD som går segrande ur denna landskris, oavsett hur det slutar! Ser vi till kostnader för landet, är det bäst att undvika ett val före ett ordinarie inplanerat val.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *