FULLT HUS

Lapp på luckan. Fullt hus. Det handlar inte om någon konsertlokal, inte heller någon nöjespark eller nöjes inrättning. Det handlar om huvudstadens förlossningskliniker som är utsatta för en variant av en överbelastningsattack där det är huvudstadens blivande mammor som överbelastar en redan ansträngd del av vården. Det är högtryck överallt där det skall födas nya 08:or. Fullt överallt, och mest hela tiden.

Någon lade ut en bild på nätet häromdagen. Konstiga förkortningar som STS, DS, KS, SÖS och alla följda  med ordet ”Fullt”. Förkortningarna var Stockholms läns förlossningskliniker, STS står för Södertälje och DS för Danderyd – extremerna i förlossningsvården. Överallt var det fullt när lappen skrevs, desperationen hade tagit över och blivande familjer hänvisades till Eskilstuna, Nyköping, Uppsala och ännu längre bort. Det börjar bli fullt även där nu…

Jag chattade med två vänner i svängen, en barnmorska och en undersköterska som sliter med att hjälpa mammor och pappor att få ut sin unge. Jag kollade hur situationen såg ut på deras sjukhus, och de jobbar på olika ställen. Orden som dök upp på skärmen var ”konstant kaos”, ”gråtfärdig”, ”en känsla av att aldrig räcka till”, ”stressad till bristningsgränsen” och ”ett helvete”. Våra barn föds i en miljö som personalen uppfattar som ett helvete, ett kaos. Våra barn föds i toppmoderna vårdmiljöer men där personalen är på väg att springa in i väggen hand i hand. Tid för återhämtning mellan förlossningarna existerar inte. Från den ena skrikande mamman till den andra vrålande modern.

Stressen föder misstag i en situation där ingen har råd med några. De födande mammorna i Stockholm får bristningar mellan heligheten och det mänskliga avloppet i större omfattning än andra födande mammor i landet. Stressen skapar vårdskador. Barnmorskor gör misstag som skapar lidande, inte för att barnmorskan är en hemsk människa som vill ställa till hemskheter. Det är vårdskador och misstag som kommer av dagens arbetsmiljö i förlossningsvården.

En barnmorska var uppe i rätten för vållande till annans död, där annan var ett ofött barn under förlossning. Barnmorskan – som hade gett fel läkemedel av misstag – friades av tingsrätten. En familj hade förlorat sitt kärleksbarn. En barnmorska som jobbade i en extremt stressad arbetsmiljö och under en mycket pressad arbetssituation hade begått ett hemskt misstag. Det är en tragedi, främst för familjen som förlorade sitt barn, men faktiskt även för den unga barnmorska som utbildade sig för att hjälpa till att ge en ny människa livet men som ändade ett istället…

I min värld fanns det andra vållande till barnets död och det är de landstingspolitiker som låter detta ske. Man agerar med en ny förlossningsklinik på Sankt Göran, som kommer att vara för liten från början och öppna alldeles för sent för att fixa läget i längden. Det blir som vanligt lite skademinimering men inget som räddar situationen.

Man agerar för sent. Man tar inte ansvar för tidigare vanvettsbeslut, som att lägga ner en nyrenoverad och välfungerande förlossningsverksamhet på Nacka sjukhus för drygt 20 år sedan. Landstingspolitikern tänker kortsiktigt, långsamt och med en rejäl dos önsketänkande. Det är de blivande föräldrarna som får ta konsekvenserna, tillsammans med den personal som snart inte orkar längre.

17 svar på “FULLT HUS”

 1. Jag är fascinerad av att arbetstagare inom vården och även många andra verksamheter inte läser på om sina lagliga rättigheter. Arbetsgivare har många skyldigheter i svensk lag varav arbetsmiljölagen är en.
  Jag har varit skyddsombud i 20 år inom verkstadsindustrin både som arbetare och tjänsteman, på fabriksgolvet såväl som på kontoren. Vi använde lagen flitigt så fort arbetsgivaren planerade förändringar i arbetet.
  Arbetsmiljöverkets föreskrifter (=lagentext) innehåller mycket matnyttigt, då främst AFS 2001:1 https://www.av.se/arbetsmiljoarbete-och-inspektioner/publikationer/foreskrifter/systematiskt-arbetsmiljoarbete-afs-20011-foreskrifter/
  Den behandlar det systematiska arbetsmiljöarbetet som ska ske hela tiden på arbetsstället. Görs detta inte så är det ett lagbrott. Genom att hela tiden efterfråga riskanalyser, handlingsplaner och dokument enligt denna föreskrift kan man få saker gjorda.
  Bara att gå in till chefen och fråga var pärmen med dokumenten gällande det systematiska arbetsmiljöarbetet finns. Chefen kommer att se ut som en fågelholk för den kommer inte ha en aning om sina skyldigheter, så det kan man då passa på att undervisa lite om.

  1. De flesta är väl medvetna om sina rättigheter, de rapporterar och anmäler fel och brister men det bli inga konsekvenser av det.
   Som ex har SÖS betalat vite för bristande arbetsmiljö och utdömda lokaler på förlossningen sedan 2001.

   Kommunal är sveriges största skämtfack, de släpper igenom saker som inget annat fack någonsin skulle göra, ett exempel där är de senaste vikarieförhandlingarna som resulterade i att SÖS kan ha personal på vikariat i 4 år!! Igan de får fast anställning.
   Skyddsombuden står helt bakbundna.

   1. Skyddsombuden tillsätts av arbetstagarna, inte facket som facket gärna tror. Skyddsombuden har starkt skydd av lagen vad gäller diskriminering och trakasserier från arbetsgivarens sida. Använd denna förmån.
    Att rapportera fel är viktigt men poängen är att arbetsgivaren genom det systematiska arbetsmiljöarbetet ska förebygga att skador uppstår. Där ingår rapportering av olika slag, med de SKA utmynna i handlingsplaner med tidsangivna åtgärder. Skyddsrondernas rapporter ska också ingå i underlaget.

   1. Arbetsmiljölagen är inte retroaktiv, dvs om man bryter mot den så kan man tilldömas vite ifall problemen inte åtgärdas.
    Ifall en skada / olycka inträffar så ska den utredas av polis och då enligt brottsbalken som är retroaktiv. Ansvaret för arbetsmiljön ligger ALLTID hos högste chefen. Denne kan sedan delegera arbetsuppgifter gällande arbetsmiljöarbetet nedåt i organisationen. Utredningen får utvisa om någon med delegering brustit. Delegeringen skall vara skriftlig.

 2. Men eftersom de flesta föräldrarna har röstat för fortsatt förtroende för samma politiker som åstadkommit detta elände så är det väl inget att bekymra sig för? De har ju fått det de bett om. Eller hur?

  1. Ja, och där sätter du fingret på demokratins svaga punkt. Nämligen att majoriteten ofta har fel. Dessvärre drabbar de felaktiga besluten även andra medborgare som förstått problematiken.
   I detta fall har väl majoriteten ingen aning om vad de röstade på, det tar ju tid och är jobbigt att sätta sig in i detaljerna.

  2. Precis så är det. Det här har man röstat för. Utan att förstå det. Pengarna har nämligen försvunnit till något annat. Något annat skulle vara en vinst, en liten ansträngning, rädda våra pensioner, ett kompetensregn. Vi fick detta istället. Det går inte att skylla på att man blivit förd bakom ljuset, en femteklassare hade kunnat räkna ut vad resultatet skulle bli.

 3. Men övetbelastningen på vården beror ju på invandringen. I Stockholm är väl runt varannan gravid kvinna av icke Svensk härstamning. Utan massinvandringen skulle resurserna räcka mer än väl. Men den poletten tycks aldrig trilla ned.

  1. Reinfeldt visste nog,när han sade,vi kommer inte ha råd med annat än värkarna efter migrationen av lycksökare!

  2. Enligt MSM är den populäraste politikern i Sverige den som vill att 40 miljoner skall bo här.
   En politiker som vill att alla som har smugglats sig hit skall få stanna här.
   Viljan till konsekvensanalys finns varken hos svenskarna eller dess politiker.

  3. Det gäller tydligen all vård.
   Jag läste för ett tag sen en artikel där man ”förklarade” att utan invandrare så skulle vården stanna och idag är 25% av sjuksköterskorna på Karolinska invandrare. Efter lite googlande så hittade jag en undersökning av vårdtagare kopplat till ursprung och det visade sig att 31% av patienterna på Karolinska är invandrare.

 4. Jag fylls av förtvivlan och vanmakt när jag läser det här. Den stund när en ny människa skall välkomnas till världen som unik individ har blivit som något som industri med löpandebandprincip. Där banden är överbelastade , skötta av arbetare som inte längre klarar av att hålla undan i arbetet och balanserar på kollapseps rakbladsvassa egg. Produkten det lilla barnet finns ingen plats för längre.
  Den finaste stunden jag upplevt var jag låg på förlossningen med mitt nyfödda barn på min mage , lugna glada människor som supportade mig och talade om för mig det jag redan visste – jag hade fött jordens vackraste barn och jag var så duktig.
  Idag skulle jag reducerats till en del i en allmän vårdinfarkt sammansatt av mig som födande, de kunniga och utslitna i personalen, platsbrist och de som de oförstående styrande som tydligen inte ens är på åskådarplats när katastrofen är ett faktum.
  Jag har fött barn och även arbetat på förlossningsavdelning och det jag ser nu är mer en bild av Gehenna än Paradiset.
  Jag önskar att alla landstingspolitiker och administratörer – kvinnor som män vore i havande och tvingades uppleva såväl sin egen förlossning som att tjänstgöra vid förlossnigar under de förhållande som råder. Kanske skulle någon vakna och se hur det är då. En stund där ett barn föds och där de som finns runt om känner att de jobbar med det drömyrke de valt att utbilda sig till. Ett yrke i livets tjänst.

 5. När någon säger ”öppna era hjärtan” eller ”så här har det alltid varit” är det viktigt att omedelbart ge dem en smäll på käften. Androm till varnagel.

  Fredrik:
  Hur mycket har landstingen att säga till om längre? Vem sitter på budgeten? Kan man planera?
  Jag har säkert blandat ihop med kommunerna som väl numer är livegna under staten. (Se Jensevik intressanta föreläsningar.)

 6. – Blir helt säkert klassad som rasist (om inte nazist) men det skulle vara intressant att veta hur många förlossningsplatser av beståndet som upptas av våra nya svenskar!

 7. Läser att vänsterpartiet vill ge alla illegala invandrare samma rättigheter till sjukvård som svenska medborgare.
  12000 illegala invandrare räknar man med finns här idag och om ett par år beräknas dessa vara 50000!
  Hur många av dessa kommer att belasta akutmottagningar med nageltrång, huvudvärk, förkylning osv?
  Vistas du i Sverige illegalt så ska inte fri sjukvård underlätta din vistelse här, det ska vara mycket jobbigt att inte följa ett utvisningsbeslut.

  Att vi har en sjukvård som snart behöver intensivvård för att kunna leva vidare på ett bra sätt det verkar Vänsterpartiet inte lagt märke till.

  Tack Fredrik för att du kämpar på!

 8. Att förlossningssjukvården i Stockholm inte har resurser och går på knäna härrör nog också från f.d. landstingspolitiker Filippa Reinfeldts nyliberala skötsel av landstinget och hennes beslut att godkänna Nya Karolinska sjukhuset (NKS) till den horribla kostnaden av 22,8 GSEK, som blev tio gånger dyrare än tyska toppsjukhus. I Hamburg finns två nya högspecialiserade sjukhus som vart och ett kostade en tiondel av Nya Karolinska men har lika många vårdplatser.
  https://www.svd.se/tyska-toppsjukhuset-en-tiondel-sa-dyrt-som-nks

  För det priset får man 1,7 stycken Burj Khalifa i Dubai!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *