FRITT FALL

En iskall öl på bordet. Stök och stoj runtomkring dig. Folk som väsnas, försöker att ta plats och komma framåt. Genom allt detta slår ändå ljudet igenom, avgrundsvrålen från fritt fall. Det skulle kunna vara en miljöbeskrivning från Gröna Lunds nöjesfält i Stockholm, men det handlar om svensk politik idag och om moderaternas variant av ett politiskt fritt fall.

Varenda opinionsundersökning sänder samma signal. Moderaterna faller, i det närmaste fritt. I ena undersökningen är man så lågt som man aldrig har varit tidigare, i någon annan är man på väg ditåt och snabbt. Det går inte bra för Moderaterna, och det finns inget som tyder på att man snart slår i backen och studsar upp. Väljarna över Anna Kinberg Batra och hennes parti. Folk spekulerar var marken finns, när fallet får ett hårt och brutalt stopp. Frågar någon mig vad jag tror svarar jag att det finns några procentenheter till att falla. Någonstans mellan 10 och 12 procent tar det nog stopp.

Att använda sig av Moderaternas omprövningar om ditt och datt som förklaring till varför varenda rubrik som handlar om Moderaterna är att göra det för lätt för sig. Det handlar mer om hur man har gjort, varför man har gjort det och vem som har försökt sig på att göra det. Väljarna hade mycket väl kunnat belöna istället för att straffa om det hade funnits någon trovärdighet i dagens moderater.

Men det finns ingen trovärdighet. Partiet styrs av Reinfeldts kronprinsessa. Man styrde om partiet för att stoppa flykten av besvikna moderater till Sverigedemokraterna. Nu får man istället se hur folk flyr till Centern. Vad Anna Kinberg Batra och gänget runt henne än gör så blir det inte rätt. Anna Kinberg Batras person är en förklaring. Lika säker framför kameran som valfri hypernervös deltagare i Vi i femman. Lika folklig som en operaföreställning. Lika magnetisk på väljarna som en barkbåt. Anna Kinberg Batra kommer inte att lyckas med att vända kurvorna uppåt oavsett hur hon formulerar sin politik. Hon är fel person för det.

Nästa helg har Moderaterna sitt Sverigemöte i Karlstad. Det som brukade vara ett politisk massjippo med god stämning kommer i år att vara något annat. Det kommer att vara ett politiskt parti i djup kris som tvingas vara tillsammans under några dygn för att prata om varför det ser ut som det gör. Anna Kinberg Batra kommer att hålla sitt tal. Partifolket kommer att applådera pliktskyldigt, medan elaka jag tycker att man kan låta bli att klappa händer överhuvudtaget. Vad finns det att applådera? Nya bottenrekord i nya opinionsundersökningar?

Det spelar ingen roll vad hon säger, tycker, tänker så länge väljarna inte kan eller vill tro på Anna Kinberg Batra eller hennes nyaste moderater. Det är de snabba omsvängningarnas pris, ett fritt fall. Det är en effekt av att man tror att trovärdighet är något man alltid förtjänar och får. Moderaterna har spelat korten fel. Man faller fritt som i en mardröm samtidigt som Sverige leds av Löfvens gäng. Det som borde vara en omöjlighet är en realitet idag.

8 svar på “FRITT FALL”

 1. Hej.

  Är det månne så att moderaterna är på väg mot Moderaterna/högerpartiets gamla nivåer?

  Partiet kan inte ens skylla på någon annan än sig självt.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 2. Moderaterna har samma problem som landet har de är i fritt fall. Stackars dagens barn och deras barn och kommande generationer Pursvenskar som kommer att ta över detta land.

  1. Jo. de kommer inte att försitta chansen att sno de pensionspengar vi har arbetat ihop. När en så stor andel yngre än 40 har utländsk bakgrund saknar de all känsla och samhöright med den äldre generation som har arbetat ihop de pengarna. Vi ser redan nu hur Löfvén har börjat tala om att göra om PPM.
   Om 20 år kommer Sverige att vara som ett MENA-land, tyvärr.

 3. Om våra partier ska bedömas efter partiledarnas personlighet så vill jag inte påstå att Stefan Löfven har framstått som vare sig ”magnetisk”, ”säker” eller beslutsamt sedan han valdes till statsminister.

  Och vad ska vi säga om Gustav Fridolin? Eller Isabella Löwin? Jonas Sjöstedt?

  Jan Björklund är ju en kul kille som aldrig blir svaret skyldig .. kan det vara förklaringen på varför L ligger farligt nära att hamna utanför riksdagen? Och Ebba Busch Thor sjöng ju så säkert och vackert i SVT .. är det orsak nog att hylla hela partiet.

  Det går bra för Annie Lööf, beror det enbart på att hon är ung och snygg?

  Media har dödförklarat AKB och hackar som asgamar på partiet i hopp om att C ska rädda S kvar i ytterligare 4 år. Det känns lite olustigt att göra gemensam sak med krönikörerna på AB och göra detsamma.

  Valresultatet 2018 kommer förmodligen att ge SD 20% eller mer. Den enda partiledaren som öppet erkänner att det kommer att bli omöjligt att regera landet och samtidigt ignorera SD är AKB. Det fordras ett visst mod att göra det oavsett om man är ”folklig som en operaföreställning” eller agerar som Dag-Otto i ett folklustspel på Vallarna.

  1. Modigt hade varit att erkänna det i November 2014. Nu är det bara ängsligt; vi skall samarbeta om bullernivåer men aldrig om invandring? Löjligt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *