FREDSMÄKLERSKAN

Ur Wikipedia: ”Utrikesminister eller minister för utrikes ärenden kallas den medlem av en regering i ett land som är närmast ansvarig för utrikespolitiken och chef för utrikesministeriet. Utrikesministerposten anses vanligtvis vara en av de mer prestigefyllda ministerposterna.”

Margot Wallström skall föreställa vara Sveriges utrikesminister, även om det finns en hel del insatta som klassat 62-åringen som ett diplomatiskt massförstörelsevapen. Stefan Löfven tyckte att Margot Wallström var den som var mest lämpad av alla sossar att vara ansvarig för utrikespolitiken. Nu tycker Löfven att Margot även är mest lämpad att försöka rädda Partiet och Rörelsen. Eftersom Margot inte får hälsa på i Jerusalem får hon styra kosan till kamraterna i Jönköping. Eftersom Margot är i det närmaste persona non grata i Kairo blir det istället en utflykt till Karlskrona. För en gångs skull känns det som om det finns en logisk förklaring till något som Löfven hittar på.

När en regeringschef använder sin utrikesminister för att åka runt i det egna landet istället för i utlandet kan man få för sig att det måste vara väldigt lugnt och harmoniskt i omvärlden. Någon som tycker att det stämmer med läget i världen här och nu? När en statsminister låter sin utrikesminister prioritera fredsmäklande i det egna partiet istället för i utlandet måste det vara väldigt fredligt på planeten. Någon som anser att det känns som en skarp analys av världsläget här och nu?

Löfvens och sossarnas beslut om att låta Margot resa runt i Sverige istället för i utlandet tyder på några saker. För det första, och det vill nog inte Löfven vara tydlig med, så är Margots ”Eriksgata” ett misstroendevotum mot den egna partisekreteraren. Det är uppenbart att Löfven inte tror att den färska partisekreteraren Baastad klarar av sitt jobb – att hålla ihop och ena Partiet. För det andra, och det vill nog Löfven inte heller vara tydlig med, så är Margots Sverigeresa en inkompetensförklaring av utrikesministern.

En utrikesminister skall ha världen som sin arena, möta andra länders ledare. En utrikesminister skall inte ha tid att vika en stor del av sin arbetstid för att prata med arbetarkommunens ordförande här och ett rött kommunalråd där. Det borde finnas andra uppgifter för en utrikesminister än det Löfven vill att hans utrikesminister skall göra.

Så varför är Margot Wallström fortfarande utrikesminister egentligen?

15 svar på “FREDSMÄKLERSKAN”

 1. Det råder akut brist på vettiga människor inom sjuklövern. Redan på medeltiden hade folket att välja och vraka sin kung. Albrecht von Mecklenburg var visst inte så bra så man vräkte honom.
  I dag har vi förlorat den möjligheten. Partierna väljer vem vi skall rösta på och de listar bara medlöpare, mesproppar och idioter?

 2. Din aftonsatir blev en ögonöppnare i arla morgonsund.Ja, varför är utrikesministern utrikesminister? Anton, du är lysande upplysande när solen stiger upp och lyser över makten där det ser mörkt ut.

 3. Denna manöver belyser ju än en gång att partiet inte är i ”balans” för att uttrycka sig milt.

  Har ett företag en inkompetent VD som omger sig med folk som saknar rätt kompetens så blir det oordning i företaget (läs Landet). Agerar inte styrelsen i det läget riskerar företaget att gå i konkurs.

  Den stora frågan kvarstår: Hur kan så många väljare fortfarande ändå tänka sig att rösta på dessa inkompetenta politiker?

  Tack för ordet

 4. Vad har hänt?
  Jo, uppenbart har Maggan försetts med fotboja och därtill restriktioner vad avser hennes revirs utbredning. Bäst är väl kanske om hon fråntas möjligheten och föröda fler av mödosamt upparbetade diplomatiska relationer.
  Alltså anses förmodligen reträttposten på någon utrikes beskickning (likt ”maggan1” Margareta Winberg som ambassadör i Brasilien), med de förvecklingar det kan betyda, ej önskvärd.

  Samtidigt tar VU höjd för det kattrakande som komma skall i och med den nya länsindelningen, där posten som landshövding i Värmland lär ”rationaliseras” bort till gagn för stordriftsfördelar.
  Konkurrensen om de till antalet färre titlar som normalt används i sådana här sammanhang (där husarrest är påbjudet) kommer att hårdna och nya vägar måste prövas.
  Allt för att bibehålla lugnet på VU,s möten och sammankomster.

  Så, ”I brist på bröd, får man äta limpa”, och direkt översatt till den politiska adelns språkbruk låter det så här;
  ” I brist på landshövdingeposter, får man ordna med fler partisekreterare”
  Så tror jag alltså

 5. Jag anar en konspirationsteori bakom kulisserna. Jag tror att Löfven väldigt gärna vill kicka iväg Wallström till någon nationell samordnare- eller kansler-post, och få in en fungerande utrikesminister istället. Det som blockar schackdraget är att Wallström har en helgonstatus inom partiet.

  Så vad göra? Löfven, eller den som drar i sprattelgubbens trådar, har antagligen märkt samma sak som jag: att Wallströms popularitet är en funktion av ”absence makes the heart grow fonder”. Wallström var jättepopulär så länge hon höll sig borta i Bryssel, men varje gång hon öppnat munnen i Sverige har populariteten sjunkit. Så nu skickas Wallström ut i närkontakt med varenda distrikt i landet. Snart kommer ropen om utrikesministerns avgång skalla från folkdjupets munnar.

  Och så kan Wallström kickas.

 6. Äh, Bilderbergsgubbarna verkar bara ha kört över stackars Margot, som vanligt och nu igen.

  Löfvén är ju en hycklare – feministisk regering? Ha! Åker till Saudiarabien av alla länder och vill göra (vapen?) affärer med ett utav de värsta kvinnoförtryckande länderna i världen, när han har så många andra FREDLIGARE länder att göra affärer med. För min del kan sådana medeltida fasoner gott få dö ut…tillför inte världsfreden något.

  Nej, då föredrar jag numera överkörda Madame Margot, som har mer st-ke än vad vår lille hycklare till diktaturslickande svetsarlakej verkar ha. Skäms för honom.

  ”Han är inte min statsminister”!

  1. Margot hycklar dock hon också i NATO-frågan: Märkligt att socialdemokraterna som säger sig vara emot ett medlemskap i NATO deltar i skrämselpropagandan mot Ryssland.
   https://runelanestrand.wordpress.com/2016/10/15/15650/

   SD:s ledning bör också sluta vingla i NATO-frågan, såsom de svekfullt nyligen gjorde vid en belysande omröstning, där enbart (V) stod rakryggad kvar, för sina tidigare åsikter: NEJ TACK TILL NATO.

 7. Hej.

  Det är klart att den blivande partiledaren skall göra en Eriksgata. hon är ju gjuten som efterträdare till Löfven – efter kommande val tar han med sig förlusten och en generös pension samt ett gott omdöme internt, och Wallström tar vid;

  Kvinna, feminist och kommer att framställas som ’rakt på sak’, ’talar klarspråk’, ’internationellt erkänd’. Dessutom en levande länk till Sankt Olof, vilket förhoppningsvis kommer att raka hem de sista pensionärsrösterna, innan man helt övergår till bidragsfinansierade invandrarröster.

  Fast det vore trevligare att ha fel.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 8. Jag hoppas, och utgår ifrån, att Margot Wallström ansöker om tjänstledigt från Utrikesdepartementet för den tid hon ska arbeta internt inom S runt om i landet.
  Internt partiarbete är ju en bisyssla som definitivt inte ska betalas av statsbudgeten, dvs av skattebetalarna. Sak samma gäller rese- och logikostnaderna.

 9. Egentligen borde jag ha avstått från att överhuvudtaget försvara en till outbildad såsse, som frivilligt vill spendera mer av våra skattepengar i det svarta korrupta hål som FN, för närvarande består av.
  http://unvis.it/expressen.se/ledare/sverige-maste-sluta-vara-blaogt-om-fn/
  Men när den sedvanliga ”judiska frimurarprovinsen” *) som alltid sett till att regera bakom_kulisserna, återigen kör över en demokratiskt vald utrikesminister, för penningens skull, (money always talks) blir man ju lite upprörd, trots att det faktiskt rör sig om en – till – vänskapskorrupt såsse (gratis Stockholmslägenhet från facket, före alla i kön o.dyl.)
  https://www.nordfront.se/veckans-skrift-jag-anklagar.smr
  *) Fotnot: …”Stockholms Enskilda Bank – Sveriges verkliga regeringskansli
  Centrum för den judiska maktutövningen i Sverige utgör i vår tid Stockholms Enskilda Bank under huset Wallenberg, Rothschildsfinansens härvarande filial, vars huvudman bankdirektören och frimurarbrodern Marcus Wallenberg under snart en mansålder spelat rollen av hemlig maktexekutor.”

  FN har problem med korruption
  http://unvis.it/expressen.se/ledare/eric-erfors/eric-erfors-lita-inte-pa-all-kritik-fran-fn/
  […]”Men FN-systemet plågas av stora problem med ineffektiv byråkrati och ren korruption. När chefen för FN:s fältoperationer lämnade sitt uppdrag beskrev han organisationen som ”ett svart hål”. Och när svenske Anders Kompass slog larm om fasansfulla övergrepp på barn utförda av FN-soldater försökte FN-ledningen både tysta och sparka honom.

  Varför ska svenska skattebetalare och världens fattiga glädja sig åt att Sverige är världsbäst på att skänka pengar till en sådan organisation? Det viktigaste borde väl vara att så många som möjligt får hjälp, inte att det står just ”United Nations” på matpaketen?

  Visst bör Sverige driva frågan om att effektivisera och modernisera FN när man tar plats i säkerhetsrådet vid årsskiftet. Men förväntningarna bör vara lågt ställda.
  Det är helt enkelt svårt att tro på underverk av en organisation där en majoritet av medlemmarna tycker att det är en bra idé att Saudiarabien ska värna de mänskliga rättigheterna.”

 10. För att det är en bra plattform för att ta över partiledarskapet och statsministerrollen?

  Det är kanske i det ljuset man skall se Eriksgatan..?

 11. Löfven uppfattar nog att allt utanför Storstockholm är utrikes. Eftersom när Löfven åker utomlands så åker han från Storstockholm. Problemet har varit att Margot inte har fattat det, men nu så kommer det att rättas till. Dessutom, alla som åker tunnelbana är svenskar enligt fd. Vice Statsminister Åsa Romson. Alltså, de som inte åker tunnelbana är utlänningar. Behövs mer bevis?

 12. Om utrikesministern kan ges en sekreterar(parti)uppgift vad kan övriga ministrar ges för enklare uppdrag, infrastrukturministern, miljö-, utbildnings- och ekonomiministern? Kan det minska risken för felaktiga, skadliga propositioner?

 13. Den flygande halländaren som irrar runt i lufthavet hade inte, i sitt agerande som ensam primadonna på den svenska utrikespolitiska scenen 2006-14, tolererat att få en sådan fotboja som Löfven har beslagit runt Margots vrist.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *