FRÅN VÄLFÄRD TILL VÄRDEGRUND – TAPANI JUNTUNEN

När Sverige blev medlem i EU, mötte den svenska modellen, med kollektivavtal, ett Europa som inte hade liknande avtal. Detta har varit en akilleshäl för ett EU-medlemskap. Den som värnar om EU kan man tänka sig försöker komma åt problemet på något sätt. Men så fungerar dessvärre inte den politiska logiken. Borgerligheten som av traditionella skäl värnar om lag och avtal har lyst med sin frånvaro. EU-vurmandet sträcker sig till att man stoppar huvudet i sanden. Det kan tyckas vara kontraproduktivt. Hur skall svenska företag, åkeriföretag, byggföretag kunna hävda sig om avtal, lagar – skatter – enbart gäller företagen här, men inte de utländska företagen och inte heller de utländska arbetare som jobbar här? Med sådana EU-vänner behöver inte EU några fiender.

Vänstermajoriteten har i sin tur drabbats av värdegrundsfebern, med ofullständiga asylprocesser skapas illegala migranter som blir kvar i landet och bildar ett parallellt samhälle med svart arbetskraft. Som bortblåst är vänsterns kamp mot fattigdom, mot svart arbete. I den nya Värdegrunden är det bättre att illegala migranter jobbar svart, att både välstånd och välfärd naggas i kanten, än att driva igenom en politik där illegala migranter faktiskt måste lämna landet – och se till att det parallella samhället får ett slut. Istället för välfärd har vi snart bara Värdegrunden kvar.

Kombineras detta kontraproduktiva EU-vurmande från högern med värdegrunden från vänstern, ihop med en vision om det gränslösa har man fått till en giftig politik som hotar hela välfärdsstaten. Det medborgerliga blir en global mänsklig rättighet, samhällskontraktet byts ut mot allas lika värde. Det är helt omöjliga visioner i en värld bestående av resurser som faktiskt inte är oändliga.

Utan en vit arbetsmarknad som genererar skatteintäkter finns heller ingen välfärd. Istället får vi anarki, där enbart vissa starka lyckas orientera sig rätt, medan andra som försöker hålla sig kvar inom den vita arbetsmarknaden trängs ut. Vänster och höger har återigen enats i en total visionslös tomhet.

Lägger man till den stora andel av migranter som via asylsystemet får stanna kvar undrar man var ska dessa få jobb? Hur ska de konkurrera med svenska avtal mot europeisk arbetskraft som kan komma undan avtalen? På den marknad där det finns jobb av enklare typ, är den svarta marknaden stark. Det är där de illegala migranterna företrädesvis finns. När vi således tillåter en svart marknad att byggas upp i skuggan av ett parallellsamhälle, slår vi undan fötterna på dem som de facto beviljats asyl. När det sen inte fungerar kommer vänstern ropa – ”Rasism!” inför de problem man själv har orsakat.

Tendensen gällande EU är att inhyrningen av europeisk arbetskraft fortsätter in i hotell- och restaurangnäringen. Alla enklare jobb inom tjänstesektorn står inför stora förändringar. Samtidigt talar de borgerliga yrvaket om de enkla jobben. Men inser inte att dessa enkla jobb som finns kommer utföras av illegala migranter alternativt av inhyrd europeisk personal. Sätt detta i ljuset av att Sverige har det största asylmottagandet per capita i västvärlden. Helt enligt Värdegrundens principer, men någon välfärd kommer det inte bli.

Tapani Juntunen
Oberoende samhällsdebattör

12 svar på “FRÅN VÄLFÄRD TILL VÄRDEGRUND – TAPANI JUNTUNEN”

 1. Tack för den analysen. Äntligen skrivs det om värdegrunder och det som sopas ihop under samma diffusa begrepp ,med transparens. Hoppas att man ser det som är självklart i denna process i samhället och hur kontraproduktiv den är — om man nu vill se.

  1. Vilket sjunkande skepp? Landet Sverige går som tåget! Sverige anses vara världens bästa land att bo och arbeta i av många. Vilket land slår Sverige när det gäller trygghet, arbetsmarknad, jämlikhet, jämställdhet, demokrati och ett juste rättsväsende?

  1. Hej Patrik. Bara jag som har inloggning, av säkerhetsskäl. Det är därför jag är extra tydlig med skribentens namn i rubriken och på bild. Det enda jag har gjort är att klistra in texten och redigerat den litegrann.

 2. Allt fler upptäcker nu att man inte kan ha fri invandring i en välfärdsstat. Varför har de inte gjort det tidigare?
  Bo Adolfsson, Hjo

 3. ”…men någon välfärd kommer det inte bli.”

  Jo, ett litet tag till; men den tillkommer främst invällare.

  Snart är det dock slut och då får varken invällare eller riktiga Svenskar någon välfärd längre.

 4. Nej någon välfärd blir det inte,med 1,5 miljoner pensionärer och lika många migranter på låga löner,blir väl konsumtionsmönstret som i tredje världen,billiga varor med dålig kvalitet ger dåligt liv och kort liv.Hur har försvararna av migrationspolitiken tänkt sig att möta problemet med en outbildad åldrande minst 1 miljon migranter,ta in ännu flera,som blir äldre tärande,ta in ännu flera?

 5. ”Allas lika värde” är en form av extrem globalsocialism som kommer vara ännu mycket mer destruktiv för välfärden än socialismen/kommunismen någonsin var. ”Socialism i ett land” är destruktivt nog (märkte ryssarna) men att försöka dra ett globalsocialistiskt lass är att döma sig själv till undergång.

 6. Värdegrundssamhället rundar svenska lagar. Värdegrunderna bestämmer vilka av oss som är OK och vilka som inte är OK. Precis som när hudfärgen avgjorde vilka som var goda och vilka som var onda avgör idag värdegrunden detsamma. Det är inte våra kvalitéer som avgör hur vi bedöms, det är värdegrunder som vi i många fall inte känner till. Våra grundlagar om yttrandefrihet, åsiktsfrihet, informationsfrihet, föreningsfrihet, religionsfrihet, etc gäller inte i värdegrundssverige. Istället är det ”de goda som tycker och tänker rätt” som bestämmer över våra fri och rättigheter. För att få offentliga anställningar gäller det att tycka rätt, för i värdegrundssverige tillämpas inte urvalsprincipen förtjänst och skicklighet. Vi kan dagligen se och höra hur våra medier talar för att vi inte skall tillämpa svenska lagar eftersom några godhetstanter skulle bli ledsna om lagen följes. Jag tycker att värdegrundsbaserad myndighetsutövning bör bli straffbar eftersom sådan medför att svenska lagar inte tillämpas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *