FRAMFÖRHÅLLNING

Om det är något som svensk politik saknar så är det framförhållning. I den ständiga och kroniska ambitionen att vara godhjärtad fattar våra folk- och förtroendevalda politiska beslut utan någon som helst framförhållning. När sedan sanningen och verkligheten kommer ikapp så skyller den folk- och förtroendevalda alltid på någon annan. Precis så är det nu, och det handlar om bristen på tandläkare i Sverige…

I Dalarna tar det nu fem eller sex år för masen eller kullan att få en undersökning av tänderna hos Folktandvården. Ett litet hål hinner bli stort, och ett stort håll hinner bli något ännu värre. Orsaken är inte att Dalarnas fluortanter slutade arbeta för tjugo eller trettio år sedan. Orsaken är inte heller att masarna och kullorna helt plötsligt har blivit sockermissbrukare dygnet runt. Orsaken är naturligtvis att våra folk- och förtroendevalda öppnade gränserna för alla och allt i en ambition att vara så goda och godhjärtade man bara kunde vara.

Folk har flytt från Somalia, Syrien och Irak – och tillståndet i flyktingarnas käftar är som stadsbilden i Mogadishu, Aleppo eller Kirkuk. Tandläkarna ser ruiner av tänder. Men det är inga problem alls. I Sverige fixar vi det tänderna på alla som sökt sig hit. Detta alldeles oavsett om man har rätt att vara här eller inte. Bristen på tandläkare här och nu beror inte på att Sverige där och då hade en underdimensionerad utbildning av tandläkare. Det beror inte Andersson och Pettersson och Lundström och jag har slutat borsta tänderna…

Men regeringen har skjutit till ”medel” för att öka antalet platser på de skolor som utbildar tandläkare i landet. Problemet är att det tar lika lång tid att utbilda en tandläkare som att få en undersökning hos Folktandvården i Dalarna – typ fem år. Man öppnar gränserna, och man erbjuder kraftigt subventionerad tandvård för legala och illegala migranter. Svensson får betala nästan lika mycket som tidigare, men vänta tills de nyutbildade tandläkarna skall fylla på leden. Så mycket framförhållning har våra folk- och förtroendevalda.

Det ansvariga statsrådet för bland annat tandläkarutbildningen, Helene Hellmark Knutsson har uttalat sig. Statsrådet Hellmark Knutsson säger att det nu är skolornas uppgift att lösa de problem som politikerna har skapat. Trolla fram nya tandläkare, helst nu. Dimensionera utbildningarna efter behoven. Regeringen har ju skjutit till pengar för att öka antalet utbildningsplatser.

I min värld är det där som om man släpper ut alla pyromaner i länet, och låter räddningstjänsten få ökade anslag om några år. Eller som om man öppnade alla dörrar till alla anstalter, och låter polisen få veta att de skulle bli fler om ett halvt decennium. Sedan sätter de folk- och förtroendevalda  igång med att sedan gnälla på ökad kriminalitet. Eller på fler och svårare bränder. Ungefär så ser framförhållningen ut, när det handlar om tandvården i Sverige.

Regeringen skyller på någon annan. Man skickar över en bajsmacka i knäet på alla oss andra – vi som får vänta fem, sex år på en undersökning hos tandläkaren…

26 svar på “FRAMFÖRHÅLLNING”

 1. Asylanterna har ”flytt för sina liv” enligt pk-media. Och när de når svensk jord krävs plötsligt perfekt tandstatus? Har de klarat sig hittills i mellanöstern med de gaddar som finns borde det gå bra här.

  Till svenskar kan jag bara rekommendera att åka till Polen för att få tänderna fixade. Man slipper både den äckliga pk-inrättningen folktandvården och hucklen.

 2. Förtroendevalda har väl inte gnällt så mycket. Det är väl de som utsatts eller är nära dessa. De förtroende valda vet inte och bryr sig inte hur det ser ut

 3. Bra skrivet!
  Som jag brukar säga: I Sverige måste det gå rejält åt helvete, inte en gång, utan ett par gånger innan politiker får upp ögonen och tillsätter en utredning….
  Att de flesta såg skiten närma sig fläkten för länge sedan är det ingen folkvald som nedlåtit sig att lyssna på.
  Vi har under en lång följd år sett hur omvärlden hastigt förändras samtidigt som folkhemmet kan skönjas i ett allt mindre rosa skimmer.
  När det gått åt helvete ett par gånger i Sverige är kvarstår en saltad räkning och oftast en tidsperiod på 5 till 20 år innan det kan bli någon ordning på det som tidigare gjort oss framgångsrika.
  Bläähh!

 4. Jodå, folktandvården har gigantiska köer- eftersom det är där alla invandrare med utmaningar i munhålan hamnar. Men ingen svensk i vuxen ålder går väl till folktandvården? Förutom de som bara handlar på Konsum och begraver sig hos Fonus förstås. Så den relevanta frågan är väl: hur lång väntetid är det till privata tandläkare?

  1. Varför skulle jag inte gå dit? Jag betala skatt för att den skall finnas. De brukar vara väldigt duktiga och inte reparera i onödan.

   För övrigt tycker jag gott de på Folktandvården kan hjälpa dem. Dock på egen fritid, bekostades materialet själva och hyrandes lokalerna till marknadspris.

 5. I min värld så får vi alla, etniska svenskar såväl som de som kom från andra länder redan på 60-70-talet stå tillbaka nu, liksom våra barn.

 6. Vem vill utbilda sig till tandläkare,när demografin ändras och alla under 20 år får gratis tandvård?Det betyder att de med normala inkomster och därmed högt skattetryck betalar tandvård för de som har tänder/munnar påminnande om brunna lador! Var det meningen med folktandvården,ett den skulle omfatta hela världens folk?

 7. Svenska politiker, valda av svenska folket, har stiftat lagar som ger fri tandvård till all jordens befokning, om man lyckas ta sig hit. Med ett undantag; den egna befolkningen som dessutom är skyldigt att betala tandsaneringen hos alla som rest hit. Hur är det möjligt att ungefär 80 procent av väljarna har godtagit en sådan politik, vilken pågått under decennier?

 8. Vi lär få se mycket sånt här de kommande åren, dvs. offentliga verksamheter som går på knäna eller fullkomligt brakar samman till följd av resursbrist, då mängder av nya patienter/klienter/brukare/elever tillkommer utan att mer resurser tillförs.

  Denna utveckling kommer – om den inte redan gjort det – bl.a. att drabba sjukvården, socialtjänsten, polisen, rättsväsendet, kriminalvården, skolan, barnomsorgen och äldreomsorgen. Det kommer sannolikt inte att bli kris inom alla verksamheter överallt i landet samtidigt. Men kriserna kommer att komma, än här och än där.

  Utvecklingen är förstås fullt logisk. Samtliga ovan nämnda delar av samhället finansieras med skattemedel. Systemen fungerar så länge skatteintäkterna står i något slags rimlig proportion till det antal människor som konsumerar de olika välfärdstjänsterna eller belastar de olika delarna av systemet. Men om man tillför ett stort antal konsumenter/användare samtidigt som skatteintäkterna förblir desamma – ja, då räcker inte resurserna till.

  I det sammanhang som tas upp i artikeln tillkommer dessutom ytterligare en försvårande omständighet förutom det rent ekonomiska, nämligen att det tydligen råder brist på tandläkare.

  Vi kommer alltså att få räkna med att den sociala servicen kommer att försämras och den sociala tryggheten minska. Detta kommer sannolikt att få två effekter för den breda medelklass som med sin skattekraft bär upp det svenska välfärdssamhället:

  Dels kommer de som har råd att i allt högre grad köpa tjänster på den privata marknaden, som komplement när den offentliga välfärden inte längre upplevs räcka till. Allt fler kommer att skaffa privata sjukförsäkringar, allt fler kommer att anlita den privata tandvården, allt fler kommer att anlita privata vaktbolag när de inte längre upplever att de skyddas av polisen, allt fler äldre kommer att betala för privat vård/hemtjänst osv.

  När den offentliga välfärden både minskar i kvalitet och tillgänglighet, och många människor inte längre upplever att de skattefinansierade välfärdssystemen är pålitliga eller tillräckliga, då kommer förstås också viljan att betala skatt att minska inom medelklassen.

  Många kommer att fråga sig: ”Vad tusan betalar jag all denna skatt för? Mina skattepengar ska ju finansiera sådant som sjukvård om jag blir sjuk, polis som ska skydda mig från brottslighet, och äldreomsorg åt mina gamla föräldrar när de inte längre klarar sig själva. Men allt fler av dessa tjänster måste jag, trots den skatt jag betalar, ändå köpa på den privata marknaden.”

  Resultatet av denna utveckling kommer förstås att bli en radikalt försämrad skattemoral. Dessutom kommer sannolikt allt fler svenskar, i synnerhet inom den någorlunda välutbildade medelklassen, att fundera på att emigrera till länder där de kan tjäna bättre.

  Alltså kommer skatteintäkterna ytterligare att minska, med följd att resursbristen inom välfärden blir ännu större. Och så vidare, och så vidare…

  Lägg till allt ovanstående att vi bara sett början av de enorma sociala problemen bland svagt integrerade invandrare i landets ständigt allt fler ”utanförskapsområden”.

  Redan nu har det i flera år talats om ”no go-zoner”. Vi nås så gott som dagligen av rapporter om skottlossningar i områden som Tensta/Rinkeby, Rosengård och Biskopsgården. Vi kan så gott som varje vecka läsa om ”balkongflickor”, självutnämnda ”shariapoliser”, och grundskolor där en majoritet av eleverna inte klarar av att uppnå gymnasiebehörighet.

  Vi bör då betänka att de sociala problem vi idag ser i invandrardominerade problemområden är effekter av den invandring vi hade för 10 – 20 år sedan. De unga män som idag säljer narkotika i Vivalla eller är inblandade i gängkonflikter i Ronna är i de flesta fall födda och uppvuxna i Sverige. Deras föräldrar är i allmänhet asylinvandrare som kom hit under sent 1990-tal eller tidigt 2000-tal.

  Hur kommer situationen i dessa områden att se ut om 10 – 20 år, när nya generationer av invandrarungdomar vuxit upp i en miljö som i ännu högre grad är präglad av arbetslöshet, bidragsberoende, islamisering, trångboddhet och segregation?

  Framtiden för Sverige ser definitivt inte ljus ut….

 9. De ca 9000 ensamkommande s.k. flyktingbarnen, som fick amnesti i torsdags genom en rättsvidrig lag beslutat av det fosterlandsförrådande politiska etablissemanget, betraktas som just barn, som jag förstår det. Därmed får dessa ca 9000 ensamkommande s.k. flyktingbarn gratis tandvård. De behöver inte slanta upp 50 kronor som övriga asylanter och illegala invandrare. För att inte tala om de ca 10000-20000 kr som övriga skattebetalande svenskar behöver betala för sin tandvård.

  Hur länge ska vi skattebetalande svenskar tolerera det politiska etablissemangets prioriteringar?

  1. Det verkar som om den svenska väljarkåren accepterar hur mycket tokerier som helst. Afghaner hit, syrianer dit plus en massa annat efterblivet folk som förväntas rädda våra framtida pensioner och dessutom rädda den svenska landsbygden från avfolkning. Svenskarna har röstat för en genomkorkad och falsk politik i många år. Varför inte fortsätta med det (om nu inte valmanskåren yrvaket röstar bort arkitekterna bakom det falska politikbygget)?

 10. Följande är signalpolitik, som Alan Kurdis pappa – Abdullah Kurdi – som enligt hans syster hade mycket dåliga tänder, uppenbarligen föll för 2 september 2015 (enligt CNN) då han iklädde sig fartygskaptensrollen och stävade ut på Egeiska havet med sitt fartyg. Seglatsen slutade med en familjetragedi, som cyniskt kapitaliserades av flyktinggeschäftet, Peter Wolodarski, Stefan ”refugees welcome” Löfven:

  ”Om du som vuxen söker asyl, eller vistas i Sverige utan tillstånd ska du erbjudas sjukvård och tandvård som inte kan vänta. Om du är under 18 år ska du erbjudas hälso- och sjukvård på samma villkor som alla andra barn som är bosatta i det landsting som du söker vård i.”


  ”Fri tandvård för barn och unga
  Vid två, tre års ålder brukar första fria besöket hos tandläkaren ske. Nästan all tandvård är sedan avgiftsfri till och med det år du fyller 22 år. Det gäller både hos privata tandläkare och hos folktandvården. Vissa landsting och regioner ger fri tandvård i ytterligare något år.”


  ”För asylsökande kostar en behandling hos en tandläkare 50 kronor om det är tandvård som inte kan vänta. Behandlingen ska då ske hos Folktandvården eller hos en tandläkare som tillhör en vårdgivare som landstinget slutit avtal med. För den som vistas i Sverige utan tillstånd kostar behandling hos tandläkare 50 kronor om det är tandvård som inte kan vänta. Behandlingen ska då ske hos tandläkare som är anslutna till det statliga tandvårdsstödet.”
  https://www.1177.se/Stockholm/Regler-och-rattigheter/Tandvard-for-barn-och-ungdomar/

  Med en sådan signalpolitik så inser gemene man direkt, med undantag för rikspolitikerpatrasket, att tandvårdsresurserna blir ansträngda.

  1. Märkligt.
   Om jag behöver tandvård, som inte kan anstå – dvs akut, behöver jag betala MER än om det inte kan vänta. Det är inte så lite mer jag behöver betala heller för akuttaxan… Dessutom tvingas jag numera söka just akut eftersom väntetiderna är minst 5-6 månader där jag bor och då är det sannolikt kanske korta köer i jämförelse med andra mer utsatta ställen. Inte nog med långa väntetider alltså utan tvingas till att betala dyrt än en gång pga andras oförmåga att sköta sitt uppdrag gentemot mig som skattebetalande medborgare.
   Skämmas är vad de borde göra, både politikerna som beslutat OCH de som röstat fram dessa politiker!

 11. När politikerna inte har framförhållning får vi medborgare ha det istället. Har nu fastighet och bankkonto utomlands. Med en planering som går tillbaka till tidigt 2014. Om drygt 2 år blir det Exit. För gott.

 12. Hej.

  På invandrare lagar man tänderna och sätter i bryggor.
  På fattiga svenskar drar man ut tänderna.

  87% röstade för detta.

  Tand för tand,…

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 13. Varför skulle tandläkare, som utbildats i Sverige med nödvändighet stanna i Sverige, bara för att de fått en (svin)dyr utbildning i present av skattebetalarna.

  Är arbetsvillkoren (lön/skatt/bostad/säkerhet) bättre på annat håll är det rätt stor risk att man flyttar på sig. En svensk tandläkarutbildning är nog (ännu) hyfsat gångbar utomlands (kanske med komplettering på sina håll), inbillar jag mig?

 14. Handlade på Willys för en tid sedan. Chocken var påtaglig när jag ser ett huckle i 45-50-årsåldern med en megastor tandställning som skulle varit Alex Schulman värdig. Ingen kan få mig att tro att hucklet betalat ur egen ficka. Var herr huckle inte nöjd med fru huckles utseende? Konstigt i så fall, ju mindre attraktiv för andra män desto bättre trodde jag att resonemanget var. Men det kanske inte går att äta ordentligt utan tandreglering eller något annat som gör att behandlingen trots pengarullningen ”inte kan anstå”.

 15. staffan anderstig:
  Tja, varifrån kommer pengarna? Varför vill så många bli advokater, när så mycket av jobbet kommer att tillbringas med asylmål?

  Stäng av skattekranen, så kommer ”bristen” att lösas.

 16. För ca 4 -5 år sedan såg jag på freakshowen ”Svt Opinion” .
  Det debatterades invandring och Erik Ullenhag satt i studion.
  Ullenhag berättade som alltid att invandring var lönsamt och fantastiskt och att alla som hade invändningar var rasister.
  Det som gjorde just denna kväll med Ullenhag lite annorlunda än andra kvällar med Ullenhag var att han hade släpat med sig en invandrare till studion och placerat denna längst fram i den objektiva , fria och oberoende SVT-studion.

  Likt en papegoja rabblade Ullenhag sin senaste floskel : 600.000 svenskar med utländsk bakgrund går till jobbet varje vecka.
  ( Vad de övriga på den tiden ca 600.000 vuxna svenskarna med utländsk bakgrund ägnade sig åt berättade inte Ullenhag )

  Efter att ha kört sin 600.000-floskel något halvdussin gånger tyckte tydligen Ullenhag att det var dags för en ny floskel.
  Så då sa han ”två av tre tandläkare har utländsk bakgrund” ett par gånger.
  Att detta inte hade någonting med det aktuella ämnet att göra verkade inte bekomma eller bekymra Ullenhag.
  Ämnet var någonting i stil med ”Finns det en gräns för hur många invandrare Sverige kan ta emot”.
  Ullenhags svar på detta var alltså att ”två av tre tandläkare har utländsk bakgrund”.
  Vilket är ungefär lika intelligent som om jag svarar ”100 % av personalen på mitt jobb är etniska svenskar” på frågan ”Kan det bli problem om Sverige stänger gränsen och utvisar alla invandrare? ”

  Efter att ha sagt sina två irrelevanta floskler 8-10 gånger tog sedan Ullenhag fram sitt triumfkort, själva debattvinnaren ;
  Han pekade på en invandrare som av en märklig slump (?) satt på första raden i publiken.
  ”Här är lösningen! ” förklarade Ullenhag.
  Belinda Olsson gick bort med mikrofonen till Lösningen och Lösningen sade ;
  ”Hej” .
  Det var allt som Lösningen kunde säga på svenska.
  Lösningen hade dock en tolk med sig och tolken förklarade att Lösningen för närvarande höll på att utbilda sig till tandläkare.

  Detta var som sagt 4-5 år sedan och man kan nu med facit i handen konstatera att det inte gick så jävla bra med den där lösningen.

  Vem vet, det är väl inte så särskilt troligt men om bara 10-20 år så kanske det går upp även för Erik Ullenhag och de övriga intellektuella giganterna att det inte bara är svenskar som blir äldre och /eller vårdbehövande.

  ”Vi behöver invandring för snart går 40 talisterna i pension och då kommer det bli arbetskraftsbrist” , sade alla från moderater till vänsterpartister ständigt till mig för 10- 15 år sedan .
  I år fyller den yngsta 40 – talisten 68 år och den genomsnittliga arbetslösheten i de ”invandrartäta områdena” ligger kring 50 % .

  Inte ens under vapenhot kommer jag någonsin rösta på något rödgrönt alliansparti.

  1. @weasel 18:23

   F.d. integrationsminister Erik Ullenhag (FP) 2010-14, skulle jag inte vilja beskriva som en nyttig idiot, utan kort och gott, idiot. Tyvärr kunde hen* sprida sin idioti och därmed åsamka konungariket Sverige stor skada, eftersom hen satt på en maktposition. Som integrationsminister försvarade och bejakade hen den destruktiva massinvandringspolitiken, ofta med lögnen som vapen.

   Här är ett axplock:

   Ullenhag kritiserade gränspolisens/polisens tjänsteutövande rörande kontroll av identitetshandlingar på fripassagerare i tunnelbanan i Stockholm inom ramen för REVA. Ullenhag sa att det är helt oacceptabelt om människor stoppas bara för att de har utländskt utseende och att sådana kontroller strider mot det regelverk som finns. Ullenhag uppfattade kontrollerna som rasistiska. Då dessa kontroller därmed i det närmaste upphörde, blev det lättare för illegala invandrare att hålla sig gömda i Sverige. Rättsvårdande myndigheters arbete – att avvisa illegala invandrare – försvårades genom Ullenhags idiotiska inblandning.

   Ullenhag använde regeringens hemsida för att sprida lögner och halvsanningar om invandringen. 19 december 2011 publicerade hen 13 stycken förmenta myter om invandringen, varav en gick ut på att det skulle vara en myt att invandringen kostar tiotals miljarder kronor. Sanningen är att det är ingen myt! Invandringen kostar tiotals miljarder kronor enligt ESO-rapport 2009:3 ”Invandringen och de offentliga finanserna”, som beställdes av finansdepartementet. Rapporten från 2009 säger att utrikesfödda kostar 1,5 – 2,0 % av BNP, vilket blir ca 70 miljarder kronor om BNP är 3500 miljarder kronor.

   När den lögnaktiga Sandvikenrapporten författad av den ekobrottsprofilerade revisionsfirman Pricewaterhousecoopers (PwC) kom 2014, som gick ut på, helt felaktigt, att Sandvikens kommun tjänade ca 500 miljoner på invandringen 2012, så twittrade Ullenhag reflexmässigt ut denna felaktiga siffra och samtidigt hyllade invandringspolitiken utan att läsa rapporten. Så gör bara en idiot! (Invandringen gav ingen ”vinst” 2012 till Sandvikens kommun.)

   *) pejorativt pronomen 3:e person singularis

   1. Ja, och Ullenhag ska nog helst stanna där eller utomlands, då många vill att det sker en översikt av vad ett flertal politiker åsamkat oss. Att sprida lögner med skattepengar borde ge fängelse. Att genom politiska åtgärder öka antalet brott som våldtäkter, misshandel, mord och samtidigt dernering av statskassan för medborgarna genom skattesubventionerad invandring, borde det i ett snart framtida Sverige bli läge ställa flera politiker inför rätta. Ge dem fängelse och ta tillbaka en del av deras skattefinasierade inkomst som de sparat eller lagt i hus och aktier. Det finns massor av dokument, filmklipp och vittnen till övergrepp, spridandet av lögner och de svåra konsekvenserna för medborgarna. Många har röstat på dessa lögnare pga desinformation och ren postmarxiatisk propaganda bl a genom Svt, Sr och Aftonlögnen, Fejkpressen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *