FÖREDÖME ELLER FÖREBUD

Trafikmiljön vid den där korsningen var lite lätt orientalisk. Det tutades här och där, flitigt och högt. Folk skrek genom rutorna åt varandra, hytte med nävar och körde mot rött. Mitt i allt det där stod vi, förvirrade och stressade över att inte ha kontroll. Vi befann oss i trafiken i Södertälje, den staden som alla kallar ett föredöme när det gäller att trycka tillbaka brottslighet.

Flera är de statsråd som lyft fram Södertälje som ett föredöme. Den senaste jag hörde säga något i den stilen var landets justitieminister Morgan Johansson. Se bara på Södertälje, hur bra det har gått i Södertälje. Kan man lyckas som man har gjort i Södertälje så kan man minsann lyckas i hela landet. Morgan Johanssons bräkande skånska ekade i mitt huvud där jag satt i en korsning där det tycktes vara ett rödgrönt kaos. Rött eller grönt betydde ingenting alls. Kom det ingen bil så körde man, och inte så där pinsamt långsamt som det stod på skylten. Man körde och tutade, viftade och gapade.

Södertälje med sina drygt 72 000 invånare har sina utsatta och särskilt utsatta områden. Fornhöjden ovanför Östertälje. Hovsjö i stadens västra utkant. Ronna, Geneta och Lina Hage i norra delen av staden som anses vara särskilt utsatta områden. Över en tredjedel av befolkningen bor i särskilt utsatta och utsatta områden i Södertälje, det handlar om runt 25 000 människor. Det är en sådan stad som justitieministern lyfter fram som ett föredöme. Skall man inte se på Södertälje som ett förebud istället? Vad som väntar på fler platser än i Södertälje?

Man kan ju tycka att det är viktigare att det värsta buset i Södertälje sitter bakom lås och bom än att det är ordning och reda i en korsning, och det är det. Men bara för att de värsta busarna sitter på Hall, Kumla, Tidaholm eller någon annan anstalt är inte strukturerna borta. Det finns en känsla av laglöshet, som bekräftas av mina kontakter hos polisen i Kringelstaden. Det är lugnare nu, när det gäller det aggressiva och grova våldet.

Istället finns det något annat som bubblar i staden hela tiden. Bristen på respekt för polis, sjukvård, räddningstjänst, socialtjänst, skola är ständigt närvarande. Man skjuter in på polishuset längre – eller ”inte just nu iallafall”. Det räcker med där tiotalet skotthål i stadsdelen Ronnas lilla poliskontor. Det stora polishuset är förresten nybyggt och liknar mer en bunker än en gammal polisstation.

Men utvecklingen i Södertälje är ett föredöme, säger bland annat landets justitieminister. Själv suckar mina vänner i blåljusorganisationen i Kringelstaden åt de där orden. De ser Södertälje mer som ett förebud om vad som väntar på många fler platser inom en nära framtid…

12 svar på “FÖREDÖME ELLER FÖREBUD”

 1. Hej.

  ”Tälje-tattare” sade man om Södertäljebor förr, vill jag minnas.

  Men det finns inga problem orsakade av invandring som inte kan lösas med utvisningar.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 2. Det är nästan 4 månader sedan det senaste dubbelmordet och 5 månader sedan den senaste gruppvåldtäkten och det är nu över 5 veckor sedan som det sköts mot polishuset….så inte undra på att Morgan Johansson ser Södertälje som ett riktigt föredöme. : (

 3. Jag skulle vilja tillägga att exakt samma välfärdssystem råder i Södertälje som i Djursholm.
  Invånarna i Södertälje har rätt till barnbidrag, försörjningsstöd, ”gratis” sjukvård och skola, så det finns inga som helst anledningar att bli kriminell på grund av ”socioekonomiska faktorer” så som det finns i exempelvis Kambodja.
  Det enda som Södertälje är ”utsatt” för är socialmoderaternas invandringspolitik.

 4. Lill-Morgan är och förblir en katastrof som justitieminister. Det är bara till att hoppas att sossarna förlorar valet och att vi får en handlingskraftig regering men – de politiker som aspirerar är väl inte de vi önskar oss (med något undantag).
  Frågan är om någon är intresserad att ta tag i den röran som vi har för närvarande?
  Lite tuffa tag är vad Sverige behöver! Bort med allt vänstertjafs som värdegrund, medborgerliga rättigheter, lättkränkthet och allas jämlikhet (kan man inte uppföra sig i samhället skall man inte åberopa jämlikhet).

 5. En annan viktig skillnad i Södertälje är att majoriteten är kristna assyrier. Jämför med muslimska områden.
  På många caféer finns experter på ansökningar till försäkringskassan, dels på telefon eller personlig kontakt. Anpassningen till det socialmoderata välfärdssystemet är total.

 6. från omni.se idag:


  TOPPNYHETER
  SENASTE NYTT
  BEVAKNINGAR
  Ladda ner Öppna i app

  Helena Landstedt/TT / TT NYHETSBYRÅN
  INRIKES
  Två ledamöter misstänks för att ha odlat Cannabis
  Två ledamöter i Södertäljes kommunfullmäktige sitter anhållna, misstänka för narkotikabrott, efter att polisen hittat en cannabisodling i en fastighet, rapporterar Länstidningen Södertälje.
  – Vi kan bara bekräfta att två personer gripits och sitter anhållna misstänkta för narkotikabrott, säger Magnus Köhler vid Södertäljepolisen, till tidningen.”

 7. Tack, Fredrik, föredömligt skrivet om gravt osvenska företeelser, som inte borde förekomma alls i ett förment civiliserat land 2018.

  Måtte höstens ödesval betyda slutet för detta fördömda oskick med förföljelse av blåljushjältar och förstörelse av svensk välfärd!

 8. @Rikard. Hur ska utvisningar kunna genomföras när en stor del av de länder problemindividerna kommer ifrån helt sonika vägrar ta tillbaka sina medborgare? Med vänlig hälsning, Tobias

 9. En utveckling liknande den du beskriver i Södertälje ser jag i min egen hemstad; en invandrartät, medelstor stad i södra Sverige.

  Periodvis blossar den grova gängkriminaliteten upp med skottdåd på öppen gata, sprängattentat, attacker mot polisen osv. Sedan är det någorlunda lugnt ett tag, medan några av de mest brottsaktiva gängmedlemmarna troligen avtjänar fängelsestraff, är på semester i sina ursprungsländer, eller helt enkelt väljer att ligga lite lågt en tid.

  Men även under de förhållandevis lugna perioderna, då man inte dagligen kan läsa om skottstrider och sprängdåd i lokaltidningen, finns det – precis som du skriver – ett slags gradvis tilltagande laglöshet som bubblar under ytan. Oftast är det inte fråga om några extremt grova brott, men mönstren finns där – om man väljer att se dem.

  Ett par exempel på förändringar jag lagt märke till genom att följa de händelserapporter som publiceras på polisens webbplats:

  För 1 – 2 år sedan rapporterades anlagda bilbränder i min hemstad i genomsnitt omkring 1 gång/månad. Det senaste halvåret har polisen rapporterat om anlagda bilbränder i min hemstad i genomsnitt omkring 1 – 2 gånger/vecka.

  Med jämna mellanrum rapporteras gaturån i vilka ungdomar, ofta i gäng, rånat andra ungdomar på t.ex. mobiltelefoner och kläder. För något år sedan skedde sådana rån nästan uteslutande i stadens invandrardominerade ”utanförskapsområden”. Nu verkar dessa ungdomsrån ha spridit sig över hela kommunen, inklusive sådana stadsdelar som har gott anseende. De kriminella ungdomsgäng som ägnar sig åt att råna andra ungdomar tycks alltså ha utökat sina territorier och är numera aktiva i praktiskt taget hela staden.

  Den rådande situationen i Sverige brukar ibland jämföras med den där historien om grodan i kokande vatten. Det påstås, som bekant, att en groda som kastas ner i en kastrull med kokande vatten kommer att bränna sig och känna smärta. Till följd av detta kommer grodan att hoppa ur kastrullen och därmed klara sig med livet i behåll. Om man istället lägger grodan i en kastrull med kallt vatten som gradvis värms upp reagerar den inte på värmen förrän det är för sent, med följd att den dör.

  Jag vet inte om historien om grodan är sann eller en myt. Men det spelar egentligen ingen roll. Grodan som dör i det gradvis allt varmare vattnet är en utmärkt metafor för dagens Sverige.

  1. Det är tydligen Helsingborg du menar. Jo, den staden verkar ha gått från att vara Sundets pärla till att bara vara ännu ett i raden av exempel på hur mångkultur från tredje världen fungerar i praktiken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *