FESTEN ÄR ÖVER

Taxiresan slutade med att taxichauffören fick ett erbjudande om att skriva krönikor på I otakt. Han tackade med ett generat och dämpat skratt, men tackade nej. Han var lika dålig på att skriva, som han var på att berätta avslöjade han självkritiskt. I så fall måste han vara extremt dålig på att skriva, ty han var enormt bra på att berätta. Jag skickade över mitt nummer i SMS-format, och stod fast vid erbjudandet. Fanns det några stavfel, felplacerade kommatecken och punkter eller en galen meningsuppbyggnad så kunde ju jag fixa till det.

Taxichauffören hade kommit till Sverige för tretton år sedan. Han trivdes ”okej” i det på olika sätt kalla landet. Det var en helt annan miljö och ett helt annat samhälle än det land han hade valt att lämna 2004. Taxichauffören hade flytt från Irak – och sökt sig till Sverige. Landet i norr hade ett rykte som matchade Babylons hängande trädgårdar eller paradiset. Sverige hade blivit ett naturligt val.

Taxichauffören suckade tungt vid det första rödlyset. Inte för att det var rött, utan för att han under sina år i Sverige hade upplevt en försämring. Sverige 2017 var ett sämre land än Sverige 2004. Det var tretton år där de senaste tre-fyra åren hade gett honom och hans familj en allt större känsla av otrygghet. Han hade rånats två gånger, och misshandlats i sin bil en gång. Han hade hotats så många gånger att han hade tappat räkningen för länge sedan. Han hade råkat ut för folk som sprang i väg utan att betala resan. Han suckade igen.

Taxichaufförens kroppsspråk blev allt livligare, rösten allt gällare. Han pratade om Sverige som sitt hem. Det var ett hem med där renoveringsbehoven blev allt större. Det var fortfarande ett fint hem, men skavankerna började synas här och där, mer och mer. Tjuvlarmet fungerade definitivt inte alls. Lampan började lysa när man tryckte på strömbrytaren och vattnet kom när man öppnade kranen. Men lampan blinkade till då och då, och det var svårt att få riktigt varmt vatten. Dörren gick inte att låsa, om man nu skulle vilja göra det. De nerdragna rullgardinerna gick inte att få upp. Men det var ändå ett hem så mycket bättre än halvruinen i Basra som han hade lämnat.

Livet i Sverige är som en fest. Sverige bjuder. Det nya hemmet öppnar dörren som inte går att låsa och bjuder in. Kom och ta för er. Mitt hem är ditt hem. ”Mi casa es su casa” skrattade taxichaffören innan han blev allvarlig igen. På en fest brukar de allra flesta gästerna bidra till en skön stämning, sköta sig och uppskatta värdens generositet. Men det händer att det slinker innan någon partykraschare, någon som stoppar silverbesticken i innerfickan, som börjar slåss med eller hota de andra gästerna och värdfolket. Någon som lägger sig i soffan och slöar när alla andra hjälps åt med att fixa till festlokalen när festen är över. Någon som helt saknar hyfs och vett.

Taxichauffören fräser till bakom ratten. ”Sådana gäster vill man inte ha. Sådana gäster slänger man ut. Sådana gäster kör inte jag hem i min taxi.”

Fräsandet övergår i en djup suck och konstaterandet att ”…ni svenskar är dumsnälla. Ni låter er utnyttjas. Er rädsla av att hamna i bråk gör att ni är tysta och låter folk behandla er som skit. Sedan sitter ni hemma vid middagsbordet och gnäller. Dagen efter är ni lika dumsnälla och konfilkträdda igen, och det blir samma samtalsämne vid middagsbordet igen. Ni måste våga och orka ställa krav. När ni är dumsnälla och inte ställer krav förstör ni för oss gäster som sköter sig, som vill se till att det nya hemmet fortsätter att vara ett bra hem. Den som inte sköter sig måste ni kasta ut.”

Taxichauffören är rak och ärlig, spontan och härlig. Han behärskar det svenska språket riktigt bra. Han trivs bra i Sverige trots allt, men trivdes ännu bättre för sju-åtta år sedan. Sedan dess har det gått sakta utför, och slutordet som etsar sig fast medan kvittomaskinen spottar ur sig en papperslapp är ett uppgivet ”Festen är över. Vi måste hjälpas åt att städa…” Han får en femtiolapp i dricks och ett skönt handslag.

20 svar på “FESTEN ÄR ÖVER”

 1. ”Festen är över. Vi måste hjälpas åt att städa…..”

  Det tråkiga är att städpersonalen och deras chef inte har fattat att huset är i så dåligt skick att möglet börjat få fäste.
  Man måste anlita en ny städfirma, sätta in åtgärder med kraftfulla rengöringsmedel och sedan vädra ut den förpestade luften.
  När detta är gjort och huset känns lika fräscht som förut så gäller det att fortsätta hålla rent å fint så inte möglet kommer in å får fäste igen.
  Sköts detta ordentligt kan våra barnbarn och deras barn leva vidare och ha det gott i det hus de ärvt av sina föräldrar.

 2. Har hört det förut från andra invandrare; precis den beskrivningen och att man skrattar åt svenskarna (och deras flathet).
  Vad är det som driver våra svenska ledare till att sälja ut Sverige. De är naturligtvis inte dummare än oss andra men har en – för normalsvensken – annan agenda. Är det godhetssydrom eller att ledarna vill glänsa i en internationell miljö (där de förmodligen betraktas som ”die dummen Schweden”). Feghet att inte våga börja (karriär, ställning, mista jobbet, bli mobbad etc.) tala om problemet med massinvandring och den för landet katastrofala verklighet som kommer? Vi sitter med Svarte Petter, tyvärr…

  1. Skulle vilja ta det ett snäpp till. Många känner ett förakt för veka svennar som sviker sina egna, sitt land. Hur ska man kunna känna någon respekt för folk som inte respekterar sig själva.

   Har lång erfarenhet från tredje världen, sätter du inte gränser blir du plockad, helt enkelt. Uppträd med fast hand, men var ”fair”. Se till att din vänlighet aldrig förväxlas med vekhet.

   De veka, de förment ”goda” i Sverige utsätter sina landsmän för stor fara. Redan har många fått sätta livet till, eller märkts för livet av en skenande kriminalitet. De ansvariga måste IMO lagföras för detta framöver. På ett juridiskt korrekt sätt, förstås.

   Låt dem inte komma enkelt undan!

  2. Hej.

   Jämför svenska politiker och dessas anhängares agerande med det som inom psykologin kallas ’den mörka triaden’; de har höga utslag på all tre axlarna för såväl narcissism, machiavelliansk* manipulativitet samt psykopatisk empatilöshet.

   *Den verklige Machiavelli förtjänar egentligen inte att förknippas med vad man tagit hans namn till intäkt för, men det är ett sidospår.

   Partisystemet gynnar den person som bäst manipulerar grupper av människor utan att låta sig tyngas av skrupler eller empati/sympati; endast rå egoistisk makten-framför-allt-tänkande premieras, vilket med tiden gör att endast den som är duglig i detta avancerar inom partiet och att varje generation politiker blir tvungen att vara allt bättre på att samvetslöst manipulera sig till mer makt.

   En utveckling som började med Palme kröns nu med Fridolin som dess logiska konsekvens.

   Eftersom vi dessutom saknar maktdelning och är en stat som är organiserad som en korporativ mjukt fascistisk socialistisk demokrati (där demokrati betyder att val hålls men att politiken ligger fast oavsett resultat) kan systemet inte förändras inifrån.

   Det är dags för oss att göra som ryssar, polacker, ungrare, rumäner, tjecker och så vidare gjorde för lite mer än tjugofem år sedan.

   Vem som skall styra kan vi diskutera väl det nuvarande byket är väck.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

 3. Upptäckte 2007 en känsla av att folk var utanför. Det är kanske det som som denne talar om. Någon liten råtta som äter utav innehållet utan att folk vill se eller folk vill förstå. Fast det har pågått längre än så. Enligt visa började kakan ätas utav redan på 80-talet

 4. ”Vi måste hjälpas åt att städa…” Det är inte lätt att städa när skiten sitter ingrodd och vägrar försvinna. Enda lösningen är att riva hela rasket och bygga nytt från grunden och upp.

 5. Svea-Taxi rullar i utförsbacke, nästa kurva kommer 2018.
  Personer med utvisningsbeslut som stannar debiteras väntetid till respektive hemland.
  Behövs ’framkörning’ kommer det som separat faktura oavsett mottagnings avtal eller inte.

  1. Nej, de debiteras inte väntetid. Nu skall åldersfuskarna t o m få vara kvar på HBV-hemmen och detta till en kostnad av en miljon om året för varje skalle. Multiplicera detta med 30 000 så blir det 30 mdr kr per år. Det motsvarar nästan kostnaden för försvaret.
   Det är vad vi betalar för ockupationsarmén förutom de skader den dessutom orsakar.
   Det senaste offret är en 89-årig dam i Norsjö.

 6. Sverige har blivit ett jävla fuskbygge som skulle behöva anlita en arg snickare. Tanken om att han skulle resonerar såhär mot våra politiker: – Ser ni inte vad fasen ni håller på med. Pensionärer svälter, samtidigt som ni tar emot en massa unga män från Afghanistan som dessutom ljuger om sin ålder. Vill ni ha det såhär? Och dessutom vill ni tvinga kommuner att ta emot flyktingar. Tänk om de inte kan det då.
  Vi har en massa romska tiggare längs våra gator och utanför varje livsmedelsbutik. Ska dom behöva sitta där?
  Och skottlossningar förekommer lite här och var. Varför gör ni inte nånting åt det?

 7. Jag är tacksam för att Sverige är det land som har givit mig chansen att få bli mitt hem, givit mig chansen att bli den jag är, givit mig det fina svenska språket att tänka på och uttrycka mig på, givit mig chansen att omge mig med de fina personerna som finns i mitt liv.

  Jag kommer att aldrig att bli etnisk svensk, men även styvbarn kan älska sin styvmor, och jag älskar min styvmamma Svea. Jag skrattar inte åt och känner inte förakt mot etniska svenskar som sitter fast i snällismens religiösa sekt, eller sniffar sig höga på godhetsknarket. Men jag blir ledsen att se hur dessa svenskar (och andra individer för den delen) på ett betydande sätt bidrar till nedmonteringen Sverige.

  Vår generationen – du och jag – har fått av våra (ja, jag säger våra!) svenska förfäder ett Sverige att förvalta, utveckla och överlämna till kommande generationer svenskar – våra barn. Vi håller på att misslyckas med den uppgiften, och det är oförlåtligt.

  /Trött Nysvensk

  1. Trött Nysvensk: Bra beskrivet. Ja, man undrar verkligen hur detta skall sluta, och hur det kunde bli så här.

 8. Ta en lyssning på podden Dekonstruktiv Kritik, senaste svsnittet. Där intervjuar Aron Flam Jens Ganman om SR, SVT och UR. Där finns många av svaren varför landet tragiskt nog ser ut som det gör.

  Jens har skrivit ett långt och läsvärt inlägg om detta i sin blogg. Intervjun utår utifrån inlägget.

  Denna podd innhåller många intressanta avsnitt, för den som är samhällsintresserad utifrån ett icke socialistiskt perspektiv.

 9. Kvinnorna i min föräldrageneration åkte taxi enbart i undantagsfall, exempelvis, när de (i brist på dagens ”ambulansfärdtjänst”) behövde snabb transport till sjukvården. Annars cyklade de – även långa sträckor.

  Min moster och hennes väninnor kunde tillryggalägga fyra mil, enkel resa, för att gå på dans. Samma moster envisades med att skicka mig i taxi den korta sträckan mellan min studentbostad och hennes hem i samma stad, om det var mörkt ute.

  Mina döttrar vågar inte åka taxi ensamma. Det är helt enkelt för farligt för unga, svenska blondiner i dagens multikultikaotiska Sverige… och jag längtar efter de självkörande bilarna, som kommer att öka säkerheten för alla värnlösa ”svenneh-r-r”.

 10. Sverige lider inte längre bara av Nationellt paniksyndrom. Det tycks ha övergått i Nationell Emotionell Instabil Personlighetsstörning — David Eberhard‏

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *