FASCISTERNAS SEGER

”det är fascisternas seger, det var en folkomröstning invandring” – Anders Lindberg, Aftonbladet, goes Arnstad på Twitter…

Det var en gång, när vi svenskar fick folkomrösta om att vara eller inte vara medlem i EU. Siffrorna såg ungefär likadana ut som under den brittiska midsommarnattsdrömmen – men tvärtom. Sverige valde EU, men över 45% av svenskarna var per definition fascister enligt Lex Lindberg. De ville nämligen inte vara med i EU, de hade mage att rösta nej. Rätt många av Anders Lindbergs kamrater i sosseriet var där och då Mussolinis lärjungar.

Då som nu kunde man och kan man ha olika skäl till att vara fascist i Lindbergs ögon. Visst kunde de öppna gränserna skrämma folk nu som då, men det finns andra skäl – massor av skäl att vara skeptisk till en union. Överstatlighet. Distansen till demokratin. Byråkratin. Slöseriet av skattemedel. Oförmågan att komma överens. Odugligheten när det gäller problemlösning. Ha synpunkter och bli fascist.

Britterna valde exit framför remain och de som har synpunkter på den relativt lilla marginalen mellan vinnare och förlorare bör beakta att marginalen bara var marginellt större när vi valde EU.  EU och frågor om Unionen har en förmåga att dela de flesta länder på mitten – för eller emot, kritiska och okritiska, anti-fascister och fascister.

Det tonläge som Lindberg anammade i sitt numera raderade tweet sätter nivån på debatten. Tyck rätt, skonas. Tyck fel, demoniseras skoningslöst. Oförmågan att sätta sig in i hur andra tänkande människor använder hjärnan avslöjar den och de som tydligen bara kan acceptera en åsikt, ett val, ett resultat. I min värld är det mer av fascism eller kommunism än att använda sin röst efter eget behag. När Lindberg kallar en majoritet av britterna för fascister eller högerextremister så avslöjar han sig själv som den riktiga extremisten…

12 svar på “FASCISTERNAS SEGER”

 1. Det är såna som Lindberg som gör att vanligt folk – såna som du och mig – börjar överväga om inte även ett Swexit vore en bra idé.

  Tack och lov är han för korkad för att fatta det själv.

  V

 2. Det kändes nog lite tomt för vissa att invandringsfrågan inte fanns kvar. Sådan tur att vi har EU! Samma retorik, samma avsaknad av analys, ofta samma mål.

  1. Kom igen nu, posta analysen så att vi tröga bonnläppar får lära oss! Åtminstone ett par A4-sidor vill vi se. Men inget klipp och klistra av Anders Lindbergs s.k. analyser tack!

 3. Naturligtvis helt utan någon som helst anknytning till Anders Lindberg:

  Socialism is the philosophy of failure,
  the creed of ignorance, and the gospel
  of envy.
  Its inherent virtue is the equal sharing
  of misery.

  (Vi sk ”felröstare” kan mycket lätt byta ut ”socialism” mot ”EU”.)

 4. Hej.

  Nu är frågan vad vi har för chans att försöka rösta ut oss ur unionen innan den förbjuder detta på nationellt folkligt initiativ.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 5. Lindbergs fru har dragit hem storkovan som s.k. eu-parlamentariker så det är klart att Lindberg tycker att EU. Dessutom får Lindberg själv rundligt betalt för att tycka att EU är toppen. Okomplicerat. Men visst är det tråkigt att diktaturens kreatur ska behöva vara så fula i mun.

  1. Som trög fascist önskar jag mig en redigeringsfunktion i bloggen så att man kan lägga till bortglömda ord etc.

 6. Är du lite osäker på vad du tycker i någon fråga, gå in och läs Aftonbladet.

  Tycker Anders Lindberg och Karin Petterson mfl tvärtom så vet du att du har valt rätt.

  Fram för fler folkomröstningar. Borde gå att enkelt genomföra med hjälp av Bank-ID.

  Tack för ordet

 7. Uppenbarligen har jag varit fascist (mig ovetande) sedan 1994!?

  Tack Fredrik för ännu en läsvärd blogpost.

  /Forsslund

 8. Demokraturens fule tryne manifesteras inte bara genom Anders Lindberg i dagar som dessa. Lika respektlöst och föraktfullt, fast i andra termer, uttrycker sig en av hjärnorna bakom USA:s invasion av Irak 2003 – Carl Bildt, om brittiska folkviljan, när den nu för en gångs skull får komma till tals i en folkomröstningen i UK.

  I likhet med som uppenbarligen är fallet med Lindberg, har Bildt en fru som är EU-parlamentariker.

 9. Allt eftersom tiden går blir jag alltmer förvånad över Brexit. Först och främst tycker jag det verkar korkat att villkorslöst upphöja en rådgivande folkomröstning till en beslutande dito utan att parlamentet beslutat i frågan. Sedan blir min förvåning allt mera gränslös när det går upp för mig att konsekvenserna av olika utfall verkar dåligt belysta innan omröstningen. Bryr engelska media sig enbart om sina upplagor och struntar i seriös journalistik? Jag visste sedan tidigare att det fanns sådana media i England, men hur kan de andra förklara sin aningslöshet inför ett utträdesbeslut. Både politiker, myndigheter och media har haft ett stort ansvar i att ge det brittiska folket korrekt information inför folkomröstningen. Det verkar som om de alla missat denna del av sina uppdrag. Nu kanske britterna kan rädda sig bakom det faktum att premiärministern avgår. I och med detta kommer en ny PM och denna är kanske inte bunden av den nuvarande PMs utfästelser. Det blir en spännande tid framöver. Bara inte spänningen blir för stor – britterna förklarade ju Tyskland krig två gånger förra seklet och Thatcher fick stanna kvar vid makten pga kriget mot Argentina. Låt inte Brexit upprepa detta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *