FALSK NYHET

En estnisk beväring skottskadas i axeln. En gammal, donerad svensk AK4 visar vilket elände den och en 7.62 mm patron kan ställa till med. Beväringen dör nästan av blodförlusten. Det visar sig vara en lika tragisk som idiotisk händelse. Det är en händelse som nu utnyttjas av Sputnik, den ryska ”nyhetstjänsten”. Händelsen blir en falsk nyhet i Ryssland och hos dem som läser Sputnik.

Den skottskadade beväringen tillhörde den ryska minoriteten i Estland. Han försökte fly från den hemska, anti-ryska miljön vid den estniska Kuperjanov-bataljonen i sydöstra Estland. Han sköts i axeln av militärpolis vid flykten, och det tog väldigt lång tid för beväringen att få vård. Så skapar Sputnik en falsk nyhet.

Den skottskadade beväringen var etnisk estnisk, och tydligen korkad. Han sköt sig själv i axeln med sin AK4, då han ville ha en ”tuff skottskada” att visa upp. Han fick snabb vård vid det lokala sjukhuset i Vöru, där Kuperjanov-bataljonen är baserad. Det krävdes mer avancerad vård för att rädda beväringens liv och han fördes till universitetssjukhuset i Tartu. Beväringen behövde 12 liter blod i transfusioner för att överleva.

Sputnik fortsätter dock konstruera en falsk nyhet. Om – med en tydlig betoning på om – de estniska uppgifterna skulle råka stämma så är den självförvållade skottskadan bara ett bevis på den hemska miljön hos den estniska militären i allmänhet och hos Kuperjanov-bataljonen i synnerhet. Beväringen, som var etnisk estnisk, sköt sig i axeln för att miljön var så hemsk vid bataljonen. Uppgifterna kommer från propagandakanalen Sputnik, från landet där hundratals värnpliktiga tog livet av sig varje år på grund av miljön på de ryska militärförläggningarna…

Sputnik berättare vidare om att beväringar ur den ryska minoriteten får sämre eller ingen sjukvård, om hur de tvingats sjunga sånger om hur man skall döda ryska förrädare och hur de ”ryska” beväringarna särbehandlas negativt mest hela tiden.

Sputnik skapar en falsk nyhet av något som är ren dumhet. Det ligger i Sputniks, Ryssland och Putins intresse att låta ryssar tro att det finns någon sanning i deras nyheter om den estniska militären. Ju fler som går på deras nyheter desto bättre. Ju större splittring i Estland, desto bättre för Ryssland och Putins agenda…

4 svar på “FALSK NYHET”

 1. Det är välkänt vilken bedrövlig miljö det är för värnpliktiga i den ryska militären.
  Hur det är i den estniska militären vet jag inget om.

  Dock vet jag en hel del om hur jävla illa det har varit i den svenska. Ravlundaolyckan där en artilleripjäs sprängde beväringar i bitar. Svårt handikappade fick de kämpa mot försvarsmaktens lagvrängare för att få ersättning. För några år sedan läste jag om en stackars yngling som av den USA-fjäskande Reinfeldt lurats att tjänstgöra i Afghanistan. Kommer hem handikappad och får här kämpa mot mena-bankomaten Försäkringskassan.

  Själv var jag under värnpliktien drabbad av sadistiska befäl som led svårt av sina alltför tjocka pannben. Många gånger efter helgpermisen tänkte jag att nej, nu fan åker jag inte tillbaka. Men jag visste att även om jag försökt gömma mig i Grekland eller vart fan som helst så hade svensk polis jagat mig, vid hemkomst fått skaka galler. Ja ack, om man ändå på den tiden varit ett afghanskt skäggbarn som kunnat fly militärtjänsten till en soffliggartillvaro.

 2. Thor
  Nej – det var inte Krigsmakten som förhalade ersättningen – utan det var Försvarets Civilförvaltning som fulade ut sig och det rejält.

  Statliga myndigheter visar sällan lojalitet gentemot Försvarsmakten – titta bara på behandlingen av de afghanska tolkarna.

  1. Må så vara. Men för mig är den svenska militären, försvarets civilförvaltning och svenska staten samma sak. Och om det funnits heder bland de stamanställda i försvarsmakten så hade väl en kamratförening kunnat bidraga med någon hundralapp per person så att de drabbade åtminstone fått något medan de kämpade mot statens smutsiga hantering. Mig veterligt förekom inget sådant initiativ.

 3. Hej.

  Istället för att klaga på att den lede fi (eller fiende gul eller vad det nu var ryssen kallades…) är duktig på propaganda kan man ju istället som politiker och rikstäckande media (SVT, SR, DN m fl) uppmuntra nationalism, patriotism och liknande stämningar – fast det kanske inte blir så lätt när man tvättat bort allt som kan kränka mångkulturen…

  Jag tror ester är så vana vid hur ryska nyheter fungerar (man lär väl bara behöva fråga föräldrar eller mor- och farföräldrar ifall man är för ung) för att låta sig påverkas, och vad ryssarna tycker och tänker tack vare ryska media kan vi lugnt strunta i.

  Grunden i all konflikt är att skapa ”krona jag vinner – klave du förlorar”.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *