FACKET OCH FITTMÖSSAN

Det var länge sedan nu, väldigt väldigt länge sedan. En kort praktik på en byggarbetsplats under skolåren. Jag med tummen mitt i handen bland ett gäng gubbiga gubbar och grabbiga grabbar. Det gick några dagar innan de och jag kom fram till att den där miljön var helt fel för mig. Jag var ju uppfostrad i en myspys-miljö med plyschkläder och Unga Örnar. Det slutade med att jag fortsatte praktiken på McDonalds istället…

Berättelsen om min dryga vecka i en byggbod har sina decennier på nacken, men av det jag har fått höra av kamrater med sina känselspröt eller extremiteter inne i byggsvängen så finns det fortfarande en del att jobba på när det kommer till branschens jämställdhetsvurmande. Visst är det mycket bättre nu. Bilderna på nakna kvinnor i byggbodarna är nu väldigt sällsynta. Snacket om kvinnan, till kvinnan och runt kvinnan är avsevärt mindre cro magnonskt än då. Men det är inte bra ännu. Långtifrån.

Idag är det den internationella kvinnodagen. Det firar fackförbundet Byggnads förbundsstyrelse med sin gubbar och män genom att göra ett uttalande och klä sig i så kallad ”pussy hat” – på svenska fittmössa. En bild på några svenska fackgubbar och en rubrik ”Vi bär pussy hats i solidaritet”.

” – Vi vet att det fortfarande finns de som anser att kvinnor är mindre välkomna i arbetslivet. Vi vet att det finns de som tycker att kvinnor ska tjäna mindre än oss män. De senaste månaderna har dessa personer tyvärr fått vind i seglen. Idag tar vi på oss ‘pussy hats’ för att visa att vi är många män som aldrig tänker acceptera det. Vi vill också tacka alla kvinnor som vågat trotsa könsnormer och välja byggbranschen. Ni är med och utvecklar branschen till det bättre. Ni behövs. Tack. /Byggnads förbundsstyrelse” – Ur Byggnads pressmeddelande.

Om jag vore kvinna i Byggnads, och tackades för min normbrytande insats med en bild på Byggnads förbundsstyrelse i fittmössa skulle jag lämna facket omgående. Det är inget ”statement”. Det är ett hån. Det är tramsande på den internationella kvinnodagen, men det ljuset har inte tänts ännu i mörkret hos Byggnads.

När man inte trodde att Sverige kunde bli sjukare, kommer det ett ständigt nya symptom som visar på motsatsen. Idag var det Byggnads som bidrog till en alltmer skruvad sjukdomsbild, i fittmössa på den internationella kvinnodagen.

11 svar på “FACKET OCH FITTMÖSSAN”

 1. Nakna kvinnor ( och män!) kallar jag, och Adreas Vesalius, för anatomi.
  Viktigt i och för sig.
  Men nog kan vi väl hylla riktiga kvinnor genom att klä på dem lite lagom mycket kläder?
  Vad som är lagom bestämmer givetvis jag…

 2. Hej.

  Som en symbol för emaskuleringen och kastrationen av västerlandets män är fitt-mössan utmärkt; den omfattar därmed både de hanrejer som avbildas ovan, såväl som feministernas projekt att förvandla män till pojkar, och att få dessa pojkar att återvända till moderlivet – det stadium där de upplever full kontroll över pojkvaskern.

  Troligen är det en outforskad del av den självinducerade religiösa psykos som dagens feminism utgör att det undermedvetna målet är utformat efter en slags Münchhausen-by-proxy; dessa kvinnor hatar män då en man är sin egen herre, och inte längre är mammas gosse.

  Så till världens mest överbetalda byggarbetare i det fackförbund som hårdast arbetar för att bibehålla ekonomisk och social segregation i Sverige: måtte skägget växa inåt på er!

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 3. ”En bild på några svenska fackgubbar och en rubrik ”Vi bär pussy hats i solidaritet”.”

  Det är snällt skrivet.

  Smaka på, ”We are all pussies”.

 4. Min mor var garanterat en feminist för hon bar tegel på byggen och sa att kvinnor kan göra allt. Det berodde bara på vilja.
  Hon skulle skämmas för sina arbetskamrater om de gick med en fittmössa.
  Hon dog 8 år sedan vid ålder 95 och slipper se alla galenskaper fejkfeminister pysslar med.

 5. Vilken succé om kvinnorna i den svenska delegation som besökte Iran nyligen haft dessa käcka mössor istället för sjal/slöja.

 6. Då måstejag fråga- vad tycker du de ska göra? Det är en självklarhet att de kämpar dagligen med detta. Jag tycker det är jättebra gjort! Självklart hade man önskat lika löner och inga sexuella trakasserier på en kvart, men så är det ju inte.

 7. Jag gissar att de gjorde inte sina mössor själva – det gjorde nog någon stackars kvinna efter order!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *