ETT SENT UPPVAKNANDE

På Aftonbladets ledarsida och under rubriken ”Patienterna dör i väntan på sängar” skriver Eva Franchell ärligt och uppriktigt att ”svensk sjukvård håller på att kollapsa”. Franchell beskriver situationen här och nu, i den svenska sjukvården. Det är bra att även Aftonbladets opinionsbildande redaktion har fått upp ögonen för det som vi i vården har varnat för länge. För vårdkollapsen. På Sveriges Television har man bestämt sig för att granska vad som händer i den svenska sjukvården. Med tjugoåtta artiklar på fem dagar ger SVT en bra bild av hur svensk sjukvård mår. Det är bra att även SVT lägger fokus på tillståndet i den svenska sjukvården. Ett sent uppvaknande.

Alla som lyfter fram den svenska vårdkrisen behövs för att kunna rädda svensk sjukvård. Rubrikerna på SVT Nyheter talar sitt tydliga språk. ”Läkare larmar: Risk att patienter dör” följs upp med ”Sjuksköterskor slår larm: Hjärtpatienter lämnas oövervakade”. Bland de andra artiklarna finns varningsrop i stil med ”Vårdförbundet: Risk för att patientsäkerheten hotas” och ”Anställd slår larm: ”Måste välja vem som skall ramla” och så vidare. Det är viktigt att detta lyfts fram i debatten. Vården är och skall vara en av de viktigaste frågorna i den politiska debatten. Vården berör oss alla, eller kommer att göra det vid de viktigaste tillfällena i livet.

Med de rubriker som SVT sätter på sina nyheter skulle den som vill fortsätta leva kvar i tron att svensk vård funkar jättebra kunna få för sig att SVT Nyheter har gått och blivit en skrämselsida. ’SVT postar ju nästan bara vårdrelaterade katastrofnyheter?’. Urvalet skulle kunna tyckas vara rätt hårt nischat, om det inte var så att det SVT skriver är berättelser i vårdens vardag. Sammantaget förmedlar SVT:s granskning bilden av en landsomfattande vårdkollaps, med en apokalyptisk stämning där man får känslan av att kaos och kris råder i svensk sjukvård.

Den 31 mars skrev SVT Nyheter om Facebook-sidan Rädda Vården, som jag står bakom. På den sidan lyfte vi fram nyheter ungefär som de SVT nu publicerar, från olika tidningar och olika kanaler. Enligt SVT Nyheter var vi en skrämselsida som bara publicerade vårdrelaterade katastrofnyheter, hårt nischat så att alla som följde sidan fick för sig att Sverige stod inför en landsomfattande vårdkollaps. En apokalyptisk stämning på en Facebook-sida där orden kaos och kris var lika viktiga som syre och vatten. Ungefär så.

SVT hängde ut mig med namn, med bakgrund, med min arbetsplats och med ord om att jag bidrog till att trasa sönder samhällsdebatten. Allt för att jag gjorde det SVT nu gör, lyfte fram tillståndet i svensk sjukvård – på ett sätt förankrat i verkligheten. SVT fick mig sjukskriven. Kraften och orken försvann. En redan hög vilopuls steg ytterligare. Ett redan högt blodtryck steg ännu mer. Sömnbrist. En känsla av att vara jagad som inte gick att befria sig från. Sjukskrivning. Förlorat OB-tillägg – en ansenlig del av en nattarbetares lön. Lite sjukpenning istället för lite mer i lön. SVT fick mig att förlora pengar på mitt samhällsengagemang med sina artiklar. Det kändes jobbigt då. Det känns jobbigt idag, när SVT – trots att det är bra att de lyfter vårdkrisen – sliter åt sig stafettpinnen som om ingenting har hänt.

Det är bra att SVT har fått upp ögonen för vårdkrisen och sjukvårdskollapsen. Mycket bra till och med.  SVT hörs och syns ju överallt. Men de luktar också, nästan lika mycket, tycker jag. SVT luktar rejält illa i mina alltför håriga näsborrar när man kommit fram till ett sent uppvaknande…

 

Vill du stötta mig och bidra till att reducera inkomstbortfallet i spåren av SVT-uthängningen? Swischa då valfritt belopp till 0721-868783. TACK!

21 svar på “ETT SENT UPPVAKNANDE”

 1. Till dess SVT offentligen bett dig om ursäkt, kommer jag aldrig ta del av vad de skriver. Om de gör det kommer jag ta del av just det reportaget/ den artikeln. Inget mer. Om vårdens problem läser jag hellre på en mer opartisk och obunden sida än SVT, som t.ex. Rädda Vården.

  V

 2. TIPS! SÄG UPP TV-LICENSEN – FÅ PENGAR ÖVER, UTBILDA DIG GENOM ANDRA MEDIER. Bra Antonsson att du inte glömmer o går ut med det allmänt.. Att du bevarar hur Svt/Sr hängt ut o smädat dig o andra svenska medborgare. Vidare har Svt/Sr ensidig rapportering, otroliga vinklingar, vänster-propaganda oftast rätt igenom allt.. nyheter, kultur m m. Det är det de gör dagligen. Se deras förstasida, mer serier än fakta.., inga *riktiga debatter (*inklusive meningsmotståndare o inte om dem). De hade knappt mer än notiser om senaste Paris-terrordådet. Jag vet för jag klockade allt de lade ut o hur de beskriver islamist-terror. Det är så löjeväckande att de (på engelska) kallar sig Public Service. Borde hetat Political Service for ruling establishment. För de servar bara makten o inte svenska folket o dess mångfald. Ett dystert monopol-arv. Avskaffa Svt o Sr. Förut tyckte jag inte så men har gett upp dem. Bra Antonsson!

 3. SVT Nyheter har helt enkelt avvecklat sin trovärdighet. På kort tid byter man helt åsikt utan några konsekvenser , precis som 7-klöverns politiker. Med det här upplägget kan SVT starta drev på valfritt ämne, även mot enskilda personer. Någon kritisk granskning blir inte möjlig, utan nu gäller viken berättelse som SVT Nyheter väljer för sina sagostunder.

 4. Allt stöd till dig. Vi är många som vill synliggöra den falskhet som genomsyrar det offentliga samtalet, men få med den insyn och den förmåga att med ord beskriva hur saker ligger till som du äger. Hoppas att du för tillbaka kraften, och att du inser att de på SVT är små, svaga och korrumperade individer. Även fast de tillsammans kanske ger sken av en stark fasad så är det inte mycket som finns där när man tittar under ytan. Kram!

 5. För att råda bot på vårdkrisen har regeringen därför beslutat att ID-kontrollerna vid gränserna ska tas bort så att Sverige får ett rejält tillskott av det vi behöver allra mest just nu, dvs ytterligare tiotusentals vårdkrävande asylsökare från Afrika och Mellanöstern. Jag frågar mig om och om igen – varför är politikerna så angelägna om att krossa välfärdssamhället? Jag swishar över en hundring, Fredrik. Dina skriverier får mig att inte helt tappa hoppet om att galenskaperna nån gång får ett slut.

 6. När industrialismen började få fotfäste i Sverige under tidigt 1800-tal var skråväsendet, eller snarare skråmästarna, stenhårt mot all förändring av status quo eftersom det skulle förstöra inte bara deras ekonomi utan främst deras status i samhället.

  Vi ser idag exakt samma beteende från massmedia. Att journalistkåren inte dör av skam beror troligen på att nutidens skråmästare sållat bort sådana oönskade personlighetsdrag från sina lärlingar.

 7. Heja dig!!
  Du gjorde vad jag velat göra och var så nära men konsekvenserna fick mig att avstå, tyvärr.
  Keep up the good work!
  Har inte mkt pengar eftersom jag själv är sjukskriven och natt arbetare men du har mitt fulla stöd. En sak till, Tv licensen, hoppas inte du betalar den.
  Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *