ESKILSTUNA

”I Hagnesta Hill, bland de identiska husen -rycker vi till…” – Textrad Ur Kents mästerverk ’Ingenting’.

För inte så länge sedan, i en bilkupé på en väg från här till där, satt jag och diskuterade deppig musik. Jag hade lyckats trycka igång något musikstycke som föraren ansåg uppmuntrade till en frontalkrock med första bästa långtradare som kom för möte. Musikstycket var en låt med Kent, skriven av Jocke Berg. Föraren ansåg att låten var deppig värre, i det närmaste suicidal. Jag kunde inte förstå känslorna. Jag älskar ju den typen av musik som beskriver vardagens helvete och vedermödor mer än någon glättig positiv poptralla. Av naturliga skäl kom vi in på Kent, på Eskilstuna och förutsättningarna för att skapa musikaliska epos som då och då känns som tavlan ”Skriet” i toner…

Jag är född i Eskilstuna. Jag har bott där, om än en väldigt kort tid av mitt liv. Jag har besökt släkt och vänner i Eskilstuna. Jag har jobbat i Eskilstuna, på SOS Alarm larmcentral. Jag förstår varför Jocke Bergs texter ibland kan kännas allt annat än euforiska eller puttinuttiga. Eskilstuna var – och är – en miljö som lägger grunden för sådana känslor. Hade Jocke Berg växt upp i Trosa eller Nyköping så hade förmodligen alla låtar varit i samma stil som ”Utan dina andetag”. Hade Jocke Berg fått tillbringa tonårstiden i Flen, Katrineholm eller Oxelösund hade Kents låtar sannolikt varit ännu lite mer ångestladdade.

Vi satt alltså i den där bilen och spånade kring Kents musik, om Eskilstuna och om hur livsmiljöer påverkar de som vill skriva av sig. Jag hade förmodligen inte varit den skribent som jag försöker vara om jag inte hade haft mina upplevelser i Eskilstuna i bagaget. Kent var Kent för att de hade sitt ursprung i Eskilstuna.

Idag sitter jag och grubblar över hur Kent hade kunnat låta om de hade fått växa upp i dagens Eskilstuna, och inte i dåtidens stad. Hur hade Jocke Bergs texter sett ut med kravaller på Fristadstorget på hornhinnan? En låt om en fritidsgård som utsätts för raketattacker och gatstenar som brutits upp för att kastas på polisen? Om en utveckling som har gett en redan deppig stad ännu en nyans av mörker. Mörka låtar hade blivit ännu mörkare. Den där lilla träpaviljongen utanför Bergs skola som eldades upp hade framstått som ett stort ”Jaha?”

Det går inte en dag utan att jag saknar bandet Kent. Deras låtar lever vidare, via Spotify i mobilen och via de gamla CD-skivorna i den där pelarmöbeln. Det går inte en dag då jag inte lyssnar på någon av mina favoritlåtar. Petroleum. Sjukhus. Romeo återvänder ensam. Men trots att det bara är något år sedan jag tog farväl av Kent så känns det som om det sjunger om ett annat Sverige än det land jag lever i idag, om ett annat Eskilstuna än den stad jag besöker då och då.

I Hagnesta Hill, i en skogsdunge bakom de identiska husen, hittades en ung kvinna död igår. En liten flicka har förlorat sin unga mamma. Polisen säger dråp eller mord, ingen vet säkert än. Nästa gång jag åker förbi Hagnesta Hill på E20 eller Strängnäsvägen kommer jag inte tänka på en magisk skiva, utan på ett mord.

Hade Jocke Berg växt upp i dagens Eskilstuna hade han kunnat skapa en herrans massa mästerverk av eländet. Om han bara hade orkat…

8 svar på “ESKILSTUNA”

 1. Hej.

  Han hade rapat om hur de onda rasistiska svenskarna tvingar de stackars flyktingarna att kravalla dag som natt, eftersom de onda svenskarna tvingar invandrarna att leva i utanförskap.

  Antingen det, eller så blir det ingen karriär som STIMmande musikant.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 2. Som Rikard säger här ovan hade förmodligen Berg rappat om han hade fötts i Eskilstuna sent nittiotal.

  Troligtvis på bruten svenska och det är ingen högoddsare att rappandet hade innehållit de vanliga flosklerna om ”rasism” samt en del meningar om vilken cool gangster han är som har vuxit upp i ett ghetto.
  Eller förresten….när det gäller rap är det lite schizofrent ;
  Ungefär varannan låt verkar handla om hur coolt det är att växa upp i ett ghetto, medan ungefär varannan låt verkar handla om hur synd det är om en för att man har vuxit upp i ett ghetto.
  Och ungefär 0 låtar handlar om att det faktiskt är man själv som har förvandlat området till ett ghetto.

  Alternativet till rap-Jocke är att han hade blivit vit makt-Jocke.

  Jag kan bara konstatera att det var bra för alla inblandade att Kent-Jocke föddes på 70-talet istället för på 90-talet…

 3. Bäste Bloggare!
  Kom till Jakobstad och vila upp dig!
  Lovar att bjuda på allt, utom skolbränder och damer i hycklen änensom somalier och dylikt.
  Sant: även tiggare saknas helt.
  Tänk att det kan vara en sådan skillnad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *