”EN STÖLD FRÅN FOLKET”

Varje månad betalar du skatt. Mycket skatt. Massor med skatt. Det är skatt på lönen, moms på maten och alkoholskatt på ölen. Vi svenskar betalar mest – eller nästan mest – skatt i världen. De allra flesta har tyckt att man har fått det man vill ha för skatten. En fungerande sjukvård. En okej skola. Ett rättsväsende som har fungerat anständigt. Vägar och järnvägar som det går att resa på. Här och nu är det ärligt talat si och så med det du, jag och vi betalar till Staten, Kommunen och Landstinget.

Mycket borde fungera bättre, mycket bättre. Trots ett groteskt högt skatteuttag av Svensson får inte Svensson en groteskt bra sjukvård, en groteskt bra skola. Svensson får nöja sig med något som känns som när man äter på en lyxkrog men får något som smakar bajs. Skattepengarna räcker inte. Staten, Kommunen och Landstinget levererar inte – och alla skattebetalare borde fundera ett varv eller tre var skattepengarna tar vägen. Varför har vi inte världens bästa sjukvård, världens bästa skola, världens bästa polis, världens bästa försvar när vi betalar världens högsta skatter?

”Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket” – socialdemokraten Gustav Möller under folkhemseran.

I Västerås, Sveriges femte största tätort, går en hel del av skattepengarna till att betala hyror. Det kommunala bostadsbolaget Mimer, Västerås ”allmännytta”, har byggt nya, fina, exklusiva hyresrätter i staden. Mimer har byggt hundratals hyresrätter i stadens utkanter. I området Nordanby Äng finns Västerås finaste och dyraste hyresrätter, så dyra att det med dagens ränteläge är billigare att bo i en lyxvilla med sjöutsikt över Mälaren i den västmanländska residensstaden. Väldigt många löneslavar och skattebetalare tycker att det är alldeles för dyrt att bo i Nordanby Äng. Västerås kommun tycker det inte.

Av de som bor i de nya, fina, fräscha och exklusiva hyreslägenheterna är det 44 procent av de boende som inte har råd. För de 44 procenten av hyresgästerna är det Västerås skattebetalare som får stå får de svindyra hyrorna. Känns det som om Västerås politiker använder Västerås skattebetalare skattepengar på bästa sätt? Känns det rimligt att kommunen använder de dyraste, mest  exklusiva hyresrätterna för de och dem som inte kan betala en krona själv?

Västerås kommun skulle kunna be Mimer att bygga billiga lägenheter, passande lägenheter för de som behöver tak över huvudet men som inte kan betala för sig. Men det gör inte Västerås kommun. Man slår på den stora trumman och strösslar med skattepengar, för att man inte vill ha en segrerad stad. Det man inte fattar är att man med ett sådant förfarande dödar all lust och all vilja för den enskilda personen att lyfta sig själv i kragen – och jobba sig uppåt. Från det basala boendet till något bättre, som man inte har fått som present av stadens skattebetalare…

Västerås kommun lär inte vara ensamma. I de flesta svenska kommunerna finns det hyreslägenheter där skattebetalarna får betala hyran för hyresgästerna. I Nacka får stadens skattebetalare i brist på hyreslägenheter till exempel punga ut med räntorna för tre bostadsrätter för en man och hanses tre fruar plus sexton ungar. I den moraliska och empatiska stormakten är det du, jag och vi som betalar hyrorna och räntorna. Sedan sitter vi och gnäller i fikarummet eller på lunchhaket över att skattepengarna inte räcker till. Vi suckar över att skolan inte levererar. Vi käbblar om hur bra sjukvården egentligen är – och allt det där som man borde kunna förvänta sig för världens högsta skatter.

Men det kostar på att vara god, godare och godast. Massor.

 

Länk till SR Västmanland.

17 svar på “”EN STÖLD FRÅN FOLKET””

 1. Jag har nyligen gjort en resa i de bygder som svenskarna erövrade på 1500- och 1600-talet.
  Polen, Litauen, Lettland och Estland. Vad gjorde vi där och varför? Som nedärvd odalbonde i Västergötland vet jag, att det var mina förfäder som fick betala för kungarnas och överklassens lekar.
  Samma storhetsvansinne då som nu. Vissa i Sverige tror att de kan uppfostra världen. Vem medgav erövringstågen då, vem står bakom den humanitära stormakten idag?

 2. Det handlar om Socialdemokraternas arbete mot segregation, ivrigt applåderat av MP och V.
  Vad spelar då ett stort antal skattemiljoner för roll?
  Man höjer bara lite fler skatter så att hårt arbetande medborgare får bidra lite till.
  Att man sedan skapar en ilska hos dessa hårt arbetande medborgare som själva inte har råd, är en annan sak.
  Det är så här man skapar det som etablissemanget kallar rasism.

 3. Sån j-a enkelt, ”som du bäddar får du ligga ”.
  Har du röstat på sjuklövern så får du hålla käften å skämmas om du är missnöjd med utvecklingen i landet.

 4. 2 mandatperioder är det som det gäller. Sedan kan jag skita i resten. Jag får min pension som förtroendevald. Varför skall jag äventyra detta med att fatta något som helst beslut.

  Riksdagsman/-kvinna

 5. Sveriges ekonomi går som tåget och då kan den humanitära stormakten inte vägra flyktingar som flytt från krig och våld en anständig bostad.

  Själv bor jag, tack och lov, i Finland.

 6. Jag förstår inte problemet. De med monopol på godhet har styrt landet i många år och alltid funnit samma problem, och lösning. De ENORMA skillnaderna i inkomst sliter itu landet, bankdirektörer och VDar är alla utsugare och lösningen är ju, naturligtvis, att höja skatterna för de som tjänar lite mer. Oklart dock hur lite mer som behövs då man ju har slutat atta tala om höginkomsttagare eftersom stora delar av normala arbetare, typ sjuksyrror, helt plötsligt måste betala statliga inkomstskatt som förr i tiden var gränsen för de ”förhatliga”.

 7. Förtjänar att påpekas … tio år av borgerligt vanstyre sätter sina spår.

  Alla skattesänkningar var finansierade … det vill säga att skattebetalarna betalade själva genom minskad välfärd.

  Så frågan är … var finns alla hundratals miljarder som borgarna inte investerat i samhället?

  Och brandskattningen fortsätter år ut år in …

  Borgarna hatar verkligen det Svenska Folket …

  1. Reinfeldt var statsminister i 8 år, så det är lite oklart om det är hans företrädare Göran Persson eller hans efterträdare Stefan Löfven som du anser har ägnat sig åt ”borgerligt vanstyre” i två år, Anders Svensson ?
   En annan sak som är lite oklar är….vad Reinfeldts tidigare eventuella vanstyre har med Nacka eller Västerås kommuns nuvarande beslut att spendera skattebetalarnas pengar på bostadsrätter/nyproducerade hyresrätter istället för på den gemensamma välfärden ?

  2. Du vet att staten inte har några egna pengar (nåja inga stora summor) utan får i princip alla inkomster från sina medborgare genom skatter och avgifter. Det betyder också att skattesänkningar kan ALDRIG vara en utgift för staten. Minskade inkomster är ALDRIG en utgift. Det är som om du skulle gå och handla på mellandagsrea och betala hundra kronor mindre för en vara och påstå att butiken då gett dig hundra kronor. Någonstans måste man ju då tro att alla pengar EGENTLIGEN är butikens, eller ?

  3. Ja för d-vligt. Om folk får behålla sina egna pengar kansk de inte alls vill göra som politikerna vill för de vill ju bara vårat bästa. Säger Gudrun Schyman att alla skall dela sin barnledighet efter vissa kriterier så är ju det bara ens eget bästa. Folk är inkapabla att göra bra val för sig själva utan det bästa är ifall man ger bort alla sina pengar och någo annan gör valen åt en. Världens dyraste förmyndare….

  4. Att medborgarna få behålla sina pengar när politiker inte får förskingra dom är inte minskad välfärd.

   Är genuscertifiering av försvaret en investering när polisen inte har resurser att utreda våldtäkter?

 8. Kan bara hålla med om parkflygeln på Nordanby Äng i Västerås skrämmande sen att de sedan inte kan bete sig som folk är riktigt dåligt.. Kan säga många väljer att flytta pga stöket som är..
  Jag kan säga Bjurhovda är ett mycket lugnare område..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *