EN SKADAD STAD

Malmö, landets tredje största stad och porten mot kontinenten. Malmö, staden där hemlösheten har ökat med 30% på ett år och där inga lösningar tycks landa riktigt rätt. Malmö, staden som är som en skjutbana. Det är i betraktarens ögon en skadad stad.

Över 2600 vuxna och barn saknar ett eget tak över huvudet i Malmö, och de blir fler och fler och fler. På ett år har antalet hemlösa ökat med drygt 30% och Malmös kostnader för att hantera problemet skenar. Malmö stad köper hotellnätter och vandrarhemsditon för 471 000 skattekronor varje dag, varje månad och året runt. Varje dag. Den hårresande summan innebär att Malmö borde ha köpt hotellrum och vandrarhemssängar för drygt 128 miljoner skattekronor under 2017.

Enligt sökmotorerna är snittpriset för ett hotellrum i Malmö här och nu 780 kronor.  Malmös hotellslantar räcker alltså till 604 hotellrum, varje natt. Malmö köper väl hotellrum för att man inte ser någon annan lösning på den ökande hemlösheten. En sista utväg, via en hotellreception. Väldigt många andra lösningar har inte blivit som man hade tänkt sig.

Malmö stad köpte bostadsrätter, men missade i juridiken så att de som flyttar in får besittningsrätt i all tid och evighet. Det spelar ingen roll om den som har fått flytta in i en av Malmös inköpta ”nöd”-bostadsrätter får ett arbete, och möjlighet att skaffa sig en egen bostad. De kan bo kvar i de där lägenheterna som skall vara en del av Malmös akuta lösningar för andra. Detta gäller 277 av de 401 bostadsrätter som Malmö äger. ..

Malmö stad byggde modulhus, närmare bestämt 102 lägenheter. Lägenheterna skulle vara en del av Malmös kamp mot den ökande hemlösheten. De 102 lägenheterna i modulhusen kostade Malmö stads kommunala bostadsbolag 34 miljoner kronor. Men ingen kan bo i lägenheterna. De är fuktskadade, vissa mer och andra mindre – men alla är obeboliga. Det kommer kosta massor med pengar, miljontals kronor, för att få de 102 lägenheterna i beboeligt skick.

När inga andra lösningar fungerar återstår alltså hotellrummen och vandrarhemslogin. För 471 000 skattekronor varje dag, varje natt. Att Malmö är en skadad stad borde alla kunna se…

23 svar på “EN SKADAD STAD”

  1. Nej de betalar inte. Malmö erhåller ett gigantiskt socialbidrag från övriga Sverige. Det är inte ens deras skattebetalare de behöver svara för.

   När hela Sverige är som Malmö får Sverige rekvirera pengar från..?

 1. 172 miljoner för att hyra bostäder är en liten summa jämfört med att Malmö får 4500 miljoner från Stockholm varje år, även nu under högkonjunktur. Göteborg får 2500 miljoner från Stockholm.
  Malmö har dessutom ett avtal så att boende i Malmö, som jobbar i Danmark, s k a t t a r i Danmark. Boendeservice, infrastruktur står Malmö för. Har inte hört att finansministern tycker det är ett problem.

  1. Fast Stockholm subventioneras ju självt. Unga inflyttade vuxna som när de precis blivit närande istället för tärande flyttar från glesbygd/bruksort till Stockholm och börjar betala skatt där. Bara som ett exempel. Skatteutjämningssystemet är bara en (liten) del av alla transfereringar…

 2. Det måste vara en fantastisk känsla att vara sådär GOD med andras pengar.
  När man läser om eländet förstår man varför de inte längre har några egna slantar kvar.
  HUR är det möjligt att detta tillåts fortsätta???
  Malmö borde tvångsförvaltas av Lyxfällan.

 3. Lösningen på bostadsproblemet kan vara HUSVAGNAR!

  471000 kr/dag på hotel/vandrarhem, ta istället 942000kr varann dag och köp husvagnar.
  Du får en toppenvagn för den pengen och på ett år har du 182 boenden på hjul som innehavaren dessutom kan flytta med sig om han vill komma närmare släkt å vänner, givetvis inom kommunen.

  Inte bra tycker någon, tänk om han inte har körkort å bil!
  Vad jag förstått så kan du som asylsökande påstå att du har körkort i hemlandet så får du köra ett år ändå i det kravlösa landet Sverige, bil kan säkert få hyras och betalas med bidrag.

  Tillkommer en kostnad för campingplats men den är nog försumlig, å andra sidan blir den boende tvungen att laga till sin egen mat i vagnen, ingen hotelmatsal som är svindyr nej Lidl, Willys osv är det som gäller och skattekronor att spara för staden.

  Resultatet blir att husvagnsförsäljningen får ett rejält lyft, köp svensktillverkat, och att hotellrum frigörs för det landet tjänar pengar på nämligen turism.

  Skämt åsido, snart ser nog hela landet ut som Malmö.

 4. 471 000 x 365 = 171 915 000 (alltså nästan 172 miljoner) skall väl vara den rätta siffran. Malmö kommun klarar alltså inte ”utmaningen”! Undrar hur många kommuner som inte klarar av den av godhet fulla regeringens ”utmaning”?
  Nu kommer effekterna av Ruinfeldts och Lövets iver att framstå i sin nakna dager. Nu gäller det för de resterande svenskarna som jobbar att förbereda sig på en kommunalskattehöjning och lite andra kostnader för att en från början omöjlig situation nu blir etter värre på det ekonomiska planet. Hur det blir på det sociala planet (med trygghet och de underdimensionerade samhällsfunktionerna) vete gudarna. I sanning en utmaning och påfrestning för medborgarna. Allt detta för att Sverige minsann ställer upp för världen och de fattiga, sjuka, lycksökande, apatiska samt de stackars ”barnen”
  från Afghanistan. Allt detta för att våra två senaste statsministrar har fått sina ”15 minutes of fame”. Och de har mage att kalla det ”att ta ansvar”!

 5. Anledningen till att Malmös politiker kan fortsätta med sitt socialistiska vanstyre är utjämningsbidraget, dvs de flertal miljarder som tillförs Malmö varje år från de kommuner runt om i Sverige som inte är fullt så vanstyrda. Hade inte Robin Hood-skatten funnits skulle Malmö varit bankrutt för flera år sedan. Och så här hade vanstyret i Malmö kunnat rulla på år ut och år in om det inte vore för makthavarnas iver att omvandla VARENDA kommun – utan undantag- till ett nytt Malmö genom den fantastiskt ”geniala” lagändringen att alla kommuner MÅSTE ta emot nyanlända, alldeles oavsett bostadssituation eller långsiktigt ekonomiskt utrymme. Vad galningarna inte verkar begripa är att Malmös ”framgångsrecept” håller på att spridas till övriga Sverige, och då vore det intressant att få svar på vem som skall stå för utjämningsbidragen när varenda kommun är lika söndertrasad som Malmö? Mitt förakt är gränslöst gentemot de politiker som lagt kursen mot avgrunden. Ingen av de ansvariga kommer undan med att de ”inte visste” då detta elände helt öppet har tillåtits växa och frodas i många år. Istället har egennyttiga politiker stoppat huvudet i sanden och babblat om ”värdegrund” och annan dynga. Allt har handlat om att sopa skiten under mattan och under floskeltirader hålla alla tummar att de genomruttna kulisserna inte kollapsar under innevarande mandatperiod. Det enda genomtänkta dessa moralbefriade värdegrundsclowner kan lastas för är att de fort och effektivt fyller sina egna bankkonton med skatteslavarnas pengar.

  1. Rekommenderar DGS intevjun med Nationalekonom Hans Jensevik, en av de oerhört få i sitt skrå tydligen som finner det intressant att ’titta på kommunerna’ (och inte bara staten). Den intervjun ger lite konkretisering av problemet och en fingervisning om hur lång tid vi har på oss innan det du beskriver @Benny sker, nämligen att hela riket, kommun efter kommun följt Malmö i spåren. Så att det tillslut inte finns någon att utjämna från. Man kan sammanfattningsvis säga att kommande 5 år blir spännande. Och ingen av pajasarna i rikspolitiken ser det komma eftersom de lever en nivå ovanför, i de statliga finanserna. Lägg till detta en anhörigvåg på 400-500 tusen nya glada kravställare från MENA som skall ha mat, husrum, vård och service. Och förstås i övrigt business as usual..

   https://youtu.be/xkrvNxpaT20

 6. Malmö är ett ex av långvarigt S styre och diverse ”oväntade händelser” som inflyttning av svag skattekraft, lika överraskande nu som 20 år sedan.
  När alla kommuner är som Malmö, vem betalar då?

 7. Hej.

  Är Malmö en svensk stad?

  Staden är ju den plats i landet där socialdemokratin fullt ut kunnat genomföra sin politik i ett århundrade.

  Vi bör alla fråga våra partier om de ämnar avskaffa skattesubventioner från ekonomiskt välskötta kommuner till sådana med SMS-låneekonomi.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 8. För att vara öppen för problemlösningar som ligger långt utanför inkörda spår och känns extrema, måste man inse att inget är extremare än den kurs vi kör på nu, dömt efter vartåt den pekar.

  För kursändring:

  Slå fast att nationellt fattade beslut och domar, tills EU backat från sin folkblandningsagenda, trumfar EU-dito.

  Precisera att beslutet om Sverige som ett mångkulturellt land avsåg sedan gammalt väletablerade kulturer i landet och inget annat. – I den mån det var ett demokratiskt fattat beslut.

  Utvisning skall bestå i förpassning till bevakad enklav intill flygplats varifrån man är fri att ta sig tillbaka till hemtrakterna.

  Skattemedel som stöd till barnfamiljer skall utbetalas etappvis i takt med att barn och ungdomar kan dokumentera införskaffat kunnande av värde för att platsa i ett avancerat samhälle och när man har vad som fastställts som minimum av sådant, är man myndig och röstberättigad. – För pengarna skaffar man sin undervisning som man vill och skolor på alla nivåer släpps ut i marknadsekonomin.

  Vi tar makten att som individuella skattebetalare fördela våra pengar över de av de folkvalda godkända adressaterna vilket öppnar för att släppa ut också resten av de skattefinansierade tjänsterna i den friska ekonomin, när det är vår bedömning av utbudets kvalité och angelägenhetsgrad som styr resursflödet.

  Krav på ekonomisk garant som villkor för rörelsefrihet utanför bevakade kvarter och skattefinansierad hjälp med brottsförsäkringskostnaden åt dem vi känner samhörighet med.

  Och självklart inga extra fördelar med att inte höra hemma här. Det en bidragstagare bjuds på utan motprestation, skall som allra minst fungera som grundavdrag för den verksamme.

  Asylansvaret ämnar vi till UNHCR som vi förser med de resurser vi är beredda ägna ändamålet.

 9. När man läser och lyssnar på nationalekonomen Hans Jensvik och Johan Westerholms artiklar på ledarsidorna.se förstår och inser man att sammanbrottet i landet inte börjar i staten utan i kommunerna som kommer att falla som dominobrickor och därmed till sluta omfatta hela landet. Dock har situationen och det kommande sammanbrottet orsakats av staten eller mer korrekt av naiva och godhetssökande politiker och statstjänstemän som är helt upptagna med sin storsvenska dröm om det humanistiska och moraliska stormakten. Framtidens dom mot dessa personer kommer att hård.

 10. Har ni kollat hur mycket ligger er kommun i skuld per skalle, barn inräknade? Har ni kollat sista tilläggsbudgeten där man osthyvlar med tjocka skivor?
  Inte? Säkrast så man mår illa för barnens och barnbarnens skull.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *