EN REPRIS SOM INTE BORDE REPRISERAS

Det blev som en hemsk repris. Några bilder i ett förundersökningsprotokoll, och känslorna från en hemsk natt repriserades…

Det var en gång i slutet på maj 2016, och jag jobbade ett nattpass på det gamla, trygga Karolinska – och det gemytliga barnuppvaket. Det ringde på mobilen, och det var mina barns mor som ringde. Hon var i upplösningstillstånd. Hon hade fått löpa gatlopp i gången mellan Centralstationens dåvarande pendeltågsperronger och spärrarna vi T-Centralen. Där satt jag, och kunde inte göra ett skit – annat än att bara finnas till på andra sidan etern.

En man hade jagat henne, hotat henne och skrämt henne. Hon kallades ”hora”, förföljdes och fick springa. Jag skrev en text om den där händelsen där och då. Medan jag satt och skrev en artikel för NB Nyhetsbyrån blev den aktuell igen. Jag granskade förundersökningsprotokoll. Då dök bilden upp på tunnelbanemannen, och barnens mamma tyckte sig se samma ansikte som den där kvällen för nästan två år sedan. En jobbig repris av ångest och rädsla. Hon blev likblek, skakig och känslorna från den där kvällen kom i retur.

Nu tror vi oss alltså veta vem det var som hotade och skrämde henne den där natten i maj. Beteendet i förundersökningens enorma textmassa förstärker känslan över att det var han, mannen med munkjacka och galna drogögon mitt i det mörka ansiktet. Den som jagade henne den där natten påminner starkt om den man som nu är omtalad för ett överfall på en tunnelbanevagn mellan T-Centralen och Kungsträdgården.

Mannen som anföll en kvinna i en tunnelbanevagn är medborgare i det afrikanska landet Burundi. Sedan 2017 har mannen – född 1990 – permanent uppehållstillstånd i Sverige. Sedan jag fick reda på hans namn, hade sett hans bild och pratat lugnt med mina barns mamma har jag kollat med ett antal ordningsvakter och poliser som rör sig i de miljöerna där mannen har härjat. Han är lika välkänd som ökänd. En ständigt återkommande repris av något hemskt. Att han bara finns på 17 platser i belastningsregistret är tydligen ett bevis på att grovmaskigheten i trygghetsnätet i tunnelbanan.

Mannen har gett sig på unga tjejer, unga kvinnor, unga män. Han är dömd vid ett flertal tillfällen. Han har trakassarerat kvinnliga kriminalvårdare, spottat på ordningsvakter. Han är allt det vi inte vill möta på våra gator, torg eller tunnelbanevagnar. Men trots att den 27-årige mannen finns på 17 platser i belastningsregistret är det ingen ansvarig som har rivit upp mannens permanenta uppehållstillstånd. Ingen har sett till att mannen har utvisats till det land där han är medborgare, till Burundi.

Tänk om någon oansvarig ansvarig i det svenska rättssystemet hade gjort det som borde ha gjorts för länge sedan? Redan när mannen kom ut som återfallsförbrytare i sex- och våldsbrottsbranschen? Då hade ett antal kvinnor sluppit att råka ut för den 27-årige mannens drifter och överfall. Då hade Sverige iallafall varit en galning fattigare…

20 svar på “EN REPRIS SOM INTE BORDE REPRISERAS”

 1. Sverige är i ett tillstånd av en allvarlig sjukdom, och någon läkare verkar det inte finnas, som vill försöka bota denna sjuka patient.

  Dom som har ansvaret för denna skapta sjukdom, vill inte ens se eller höra talas om sjukdomen, så vem skall då försöka sig på att bota sjukdomen?

  Jag trodde aldrig i min ungdom, att Sverige skulle kunna bli ett så sjukt land.

 2. Vad är det för fel på rättssystemet, finns det en möjlighet att skicka ut en sån här typ så varför görs inte det?
  Ygeman snackade om att 80000 skulle utvisas, rymdes inte den här våldsmannen i det gänget?

  1. Ygemans svammel om 80000 gällde de som inte beviljats uppehållstillstånd. Den här pensionsräddaren har beviljats permanent uppehållstillstånd

 3. Sannolikt skulle brottsligheten och människors upplevda otrygghet minska rejält om bara följande enkla åtgärder genomfördes. Jag är övertygad om att åtgärderna skulle ha stöd av en majoritet svenskar.

  1. Om en utländsk medborgare döms för grov brottslighet ska domen per automatik medföra utvisning på livstid, detta oavsett den dömdes ev. ”anknytning” till Sverige i form av t.ex. barn, äktenskap eller andra familjeband.

  2. Om en utländsk medborgare vid flera tillfällen döms för brottslighet av mindre allvarlig art ska ett visst antal domar per automatik medföra utvisning på livstid, detta oavsett den dömdes ev. ”anknytning” till Sverige i form av t.ex. barn, äktenskap eller andra familjeband. Man kan t.ex. tänka sig ett system av typen ”three strikes and you’re out”, där den tredje domen leder till utvisning.

  3. I de fall då utvisning av dömda utlänningar inte kan verkställas, t.ex. p.g.a. att en brottsdömd utlänning inte samarbetar med svenska myndigheter, bör personen i fråga hållas i någon form av slutet förvar tills utvisningen kan verkställas.

 4. Han får väl hitta en arbetsgivare som betalar för lite i lön någon gång, eller att han inte tar semester så skall du se att det löser sig. Det verkar vara den enda säkra vägen att få folk ut ur landet numera……

 5. Hej.

  De gamla tidens ABAB som jag minns från Stockholms tunnelbana hade sett till att han … tänkt över sitt liv.

  Men då 87% är socialdemokrater så tänker de väl som så att det är fruktansvärt synd om denne neger, och att hans liv och leverne i Sverige är hans rättighet.

  Vad jag anser är att han bör få ’ramla i trappan’ tills han A) lär sig eller B) lämnar landet (i låda om så behövs).

  Varför skall han erbjudas fler alternativ än så?

  Sköt dig, åk hem eller … gör en Algernon.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 6. Tja, det är ett faktum att den här gynnaren ”skapar sysselsättning i Sverige” för att citera Magdalena Anderssons kommentar till de groteska kostnaderna för asylcirkusen. Så det ska nog mycket mera till innan pensionsräddaren får rädda de burundiska pensionerna istället.

 7. Fförekommer möjligen den här skurken till knarkneger i ett avsnitt av ”Tunnelbanan”? Totalt avsmälld och kan bara kommunicera genom att kalla folk för ”hora”?

 8. Herregud, Fredrik, vad ”utmanande” att förhålla sig till sådant här!

  Asylhaveriet i evig repris föranleder mig att konstatera, att de hitresta ”pensionsräddarna” gör vanligt, hederligt, skötsamt folk räddare…

  … och att särskilt vanliga, hederliga, värnlösa svenska kvinnor lär tvingas överväga, att välja mellan att rädda sin egen person eller sin pension…

  … när högst befogad rädsla för utländska mörkermän nu är en realitet.

 9. Tja, med all sannolikhet har han flyktingstatus eller är alternativt skyddsbehövande och har bedömts riskera tortyr eller dödsstraff i hemlandet. I så fall har Sverige ett absolut verkställighetsförbud, en konsekvens av att Europakonventionen om mänskliga rättigheter.

  Enda lösningen då är att lämna EU, avträda konventionen och utvisa dessa personer med motiveringen att de förverkat rätten till skydd i Sverige och får stå sitt kast. Högst rimligt anser jag.

 10. I många länder sätts du på nästa returflyg om du uppträder lite kaxigt mott passkontrollanten. I Sverige belönas du med uppehållstillstånd, vård och försörjning om du torterar invånarna som du är gäst hos.

  Låter inte riktigt klokt, och är det naturligtvis inte. Men om svenskarna nu är suicidala så ska de fortsatt rösta på de sju partier som ordnat saker på detta sätt. Det är svårt att stoppa människor som bestämt vill ta livet av sig.

  PS @ Rikard, när det gäller Algernon så är väl juryn fortfarande ute? Det blir därför lite oklart vad du menar 😉

  1. Hej.

   Inget ont om Algernon själv – det vill jag verkligen framhålla!

   Personligen tror jag han blev knuffad framför tåget – det ha alltid förefallit mig märkligt att han skulle begått självmord där och då.

   De självmord som skedde i tuben på den tiden var mellan sjuttio och nittio årligen (enligt en dåtida bekant som jobbade i en av städpatrullerna så min källa är av, låt säga, Södertörnsk validitet – särskilt som det är nästan trettio år sedan…), och skedde i princip alltid utanför City samt på natten innan sista tåget gick.

   Ibland tycker man en referens är alldeles självklar… och det enda som visar sig vara självklart är ens egen ålder och hur insnöad man är politiskt. /Leende gul gubbe, upptumme och annat sånt/

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   1. @ Rikard

    Då är vi rätt så överens. Min uppfattning om Algernon, som bygger på saker inhämtade off-line, så att säga, är att A var noggrann och pliktrogen, och ej tog sig själv av daga.

 11. Under de senaste åren har jag läst om hundratals sådana här – och även värre – fall.
  Grovt kriminella återfallsförbrytare som belönas med permanent uppehållstillstånd. Folk som döms för både två och tre våldtäkter , men ändå inte utvisas.
  Det är faktiskt fullständigt obegripligt varför detta ständigt pågår.

  Om jag vore en konspirationsteoretiker och/eller en foliehatt skulle jag kunna tro att regeringens (både den nuvarande och den förra ) mål och syfte med detta är att öka på motsättningarna och rasismen i landet.
  För vill man öka rasismen finns det nog inget bättre sätt än att ge uppehållstillstånd till kriminella invandrare.
  Och vill man minska motsättningarna finns det inget bättre sätt än att utvisa de invandrarna som begår grova brott.

  Regeringen och journalisterna ägnar tiden åt att bekämpa ”hatsajterna” som ”målar ut invandrare som kriminella” .
  Det vore kanske både bättre och effektivare om dom istället såg till att utvisa de kriminella invandrarna – för då skulle ”hatsajterna” inte ha några fall att skriva om.
  Och då skulle heller inte de skötsamma invandrarna som är kvar i landet drabbas av det hatet och de ”fördomarna” som nu även drabbar dom.

  Den enda förklaringen, till att regeringen inte inför obligatorisk utvisning för brott där fängelse finns i straffskalan ,som jag kan komma på, är att regeringen vill öka motsättningarna, hatet , polariseringen och ”rasismen” i Sverige.
  Men…detta är något av en foliehattsteori. Tyvärr börjar jag känna mig tvingad att ändå tro på den. Helt enkelt eftersom jag inte kan komma på någon annan logisk förklaring.
  Någon som har någon annan förklaring till det vansinniga beteendet ? 🙁

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *