EN POLISANMÄLD FAKEBOOK

Försommar 2016. En tråkig dag vid datorn, lite chattande här och lite grävande där. Plötsligt landar jag i en av huvudstadens nordöstra förorter – i Åkersberga och Österåker. En centralort och en kommun i utkanten av länet där polisen sällan syns och där den politiska ledningen för att visa handlingskraft avser försöka öka tryggheten genom att på egen hand ta in väktare. Precis som vanligt fanns det – och finns – en politisk opposition som bjäbbar och käbblar om vartenda utspel som kommer från meningsmotståndarna i den politiska ledningen…

En tråkig dag vid datorn kan man göra lite olika saker för att dagen skall bli roligare. Vad som sedan är roligt och inte kan man ju alltid diskutera eftersom smaken är som baken. När jag vill göra en tråkig dag rolig så händer det att jag snickrar till en lika raljerande som falsk ”Fakebook”. Fakebook är ett försök till satir med dagens politik, dagens medieklimat, dagens användning av sociala medier som huvudingrediens. Det är ett klippande och klistrande för att skapa en fiktiv konversation på det mest framträdande av de sociala medierna – Facebook.

Oftast handlar Fakebook om att driva eller ta hedern av etablerade tänkare, tyckare, statsråd och andra rikspolitiker. Den här gången landade jag i något som var lokalt, delvis på grund av att en av mina bästa vänner jobbar som politisk tjänsteman i Österåker. Jag skapade en Fakebook som sannolikt de som bor i Österåker skulle förstå sig på, om ens de. Jag skickade den där Fakebook-dumpen till min vän, som lade ut den på riktiga Facebook. Ingen av skulle tydligen ha gjort det vi gjorde, om vi ville bespara polisen lite merarbete.

Brottsbalken. 4 kap. 6b§: ”Den som genom att olovligen använda en annan persons identitetsuppgifter utger sig för att vara honom eller henne och därigenom ger upphov till skada eller olägenhet för honom eller henne, döms för olovlig identitetsanvändning till böter eller fängelse i högst två år” – ur Svea Rikes lag.

Det gick inte många timmar innan ”Fakebooken” var polisanmäld till samma polis som aldrig eller sällan har tid att hålla ordning i Åkersberga och andra delar av Österåker. Det socialdemokratiska oppositionsrådet Ann-Christine Furustrand gick i taket över att någon – läs: jag – hade haft det sällsynt dåliga omdömet att försöka ha kul på hennes bekostnad. Att den socialdemokratiska oppositionen i Österåker fungerar som ett ännu sämre skämt mest hela tiden reflekterades det inte över. Inte heller lade man någon som helst vikt vid att polisen har rätt mycket att göra – redan innan polisen nu skall behöva utreda plågsamma satirförsök. Men nu landade det där, i en polisanmälan…

Applicerar man brottet ”olovlig identitetsanvändning” på Fakebook så landar man i en naturlig slutsats att Bosse Parnevik, Jörgen Mörnbäck och Göran Gabrielsson är lika kriminella som vem som helst som sitter inlåst på Kumla eller Hall. Med det vill jag naturligtvis inte alls jämföra ”Fakebook” med deras imitationer. Det som de kombinerade satirikerna/imitatörerna skapar är som choklad och ”Fakebook” är som faeces. Men det är samma tanke bakom konsten och dyngan, att driva med makten. Oftast köper makten det, men inte den opposition som aspirerar på makt i en kommun utanför huvudstaden.

Det som någon och några tycker är jättekul finns det några andra som inte alls ser det roliga i. Det som framkallar skratt hos vissa skapar ilska hos andra. Så funkar all humor, hög som låg. Satiren skapar samma reaktioner. Men oftast nöjer sig den som inte uppskattar skämtet – eller att drivas med – med att ta avstånd. Oppositionsrådet i Österåker nöjde sig inte med det. Som den första ”huvudrollsinnehavaren” på en ”Fakebook” engagerade hon rättsväsendet.

Polisanmälan. En åklagare som tyckte att det kunde vara spännande att se var gränsen går för politisk satir. Vad är humor? Vad är förtal? Kan det betraktas som olovlig identitetsanvändning? Vad skall en politiker behöva stå ut med? En polisanmälan som inte lades ned. En polisanmälan som tog polisens allt klenare resurser i anspråk för att utreda vad som kan kallas kul och kränkande.

Sannolikt väntar nu förhör av undertecknad och några av de som gav min ”Fakebook” spridning på riktiga Facebook. Det känns lika fånigt som bisarrt, och jag fasar för vad som sker om oppositionsrådet i Österåker får rätt. Vad kommer Löfven, Bah Kuhnke och de andra riktiga politiska pajasarna ta sig för? Kommer jag att bli inlåst på vatten och bröd för resten av mitt ynkliga liv? Allt för ett försök till satir.

Nu kan man nästan bara hoppas på att Rikspolischefen klampar in och är lika empatisk som vanligt.

”Man blir ju naturligtvis förtvivlad å alla inblandades vägnar naturligtvis. Den som blir häcklad och dennes anhöriga. Men också för den enskilde gamla gubben som begår en sån här förskräcklig händelse. Vad har den personen varit med om för någonting? Vilka omständigheter har den stollen växt upp under? Vad är det för trauma han bär med sig? Hela den här satirkrisen visar ju på hur orättvist livet är i många delar av Sverige och vi får försöka hjälpa till att lösa det här efter bästa förmåga.”

Sverige, sensommaren 2016. Den polisanmälda ”Fakebooken”. Hur kriminell känns den?

österåkerfake

 

 

Fotnot 1: Du kan hitta många fler exempel på plågsamma satirförsök på bloggen Ingångsvärden.

Fotnot 2: Vill Du bidra med några kronor till mina eventuella böter? Titta HÄR.

20 svar på “EN POLISANMÄLD FAKEBOOK”

 1. Hej.

  Jag skulle rekommendera att du, eller någon med mer insyn, tar kontakt med Daily Mail:

  ”Swedish politician attempts to silence satirical criticism!”

  eller något liknande.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 2. Om du skulle bli fälld för detta är det inget annat än (ytterligare) en rättsskandal. Eftersom det inte var du som lade ut det på Facebook, och du tvivelsutan kan visa på att du sedan länge gjort satirtrådar från Facebook så finns det inte enligt några som helst objektiva kriterier möjlighet att fälla dig för vare sig identitetsstöld eller för förtal.

 3. Ska bli spännande att se om det nu är lovligt med satir i detta landet eller om det är för grovt för etablissemanget. I så fall ser jag fram mot de följande processerna mot de du räknar upp men dessutom mot Parlamentet, Robert Gustafsson, Starke Man och alla snarlika. Skulle detta gå vidare går vi väl mot en seriösare framtid… men en mycket oroligare!

 4. Det finns ingen som helst anledning för dig att samarbeta med polisen i den här tramsfrågan. Kallelsen till förhör kommer med en mottagningsbekräftelse. Du kan du slänga både brevet och bekräftelsen. Det rekommenderade brevet som kommer sen (eftersom du inte skickade in bekräftelsen) hämtar du inte ut. Då får polisen börja söka dig för delgivning, vilket blir bökigt för dem om du jobbar skift. Förr eller senare får du kallelsen delgiven men innan dess får du lite inblick i hur mycket tid polisen lägger på sådant här.

  Jag cyklade utan lyse en natt och vägrade erkänna på plats, därför vet jag detta. Polisen brukade söka mig i hemmet på kvällarna, när jag satt på jobbet. Det fanns ingen polisbrist i det fallet.

  1. Du var väl ett enkelt och bekvämt uppdrag som polisen valde att prioritera framför att åka ut i utanförskapsområdena för att upprätthålla lagen där, dvs lagföra tjuvar, rånare och våldtäktsmän. Det senare blir ju lätt jobbigt eftersom de alltid måste koka kaffe och ha med sig samt skyddsväst på sig.

   Enklare åka ut på delgivningar till dig några kvällar i veckan…

   1. Hej.

    Ett stickspår, förvisso, men varför har vi inte privata delgivningsmän?

    Varför skall det just vara ett blåbär som kör runt för att lämna ett sketet papper?

    Finns säkert gott om MC-burna entreprenörer som nappat på den kroken.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, lärare

    1. Det finns också. Jag träffade en gång en pensionerad tingsrättstjänsteman som hade lite delgivnings-gig för att dryga ut pensionen. Han letade dock inte efter mig :-).

 5. Skaffa en riktigt bra advokat som offentligt smular sönder dessa tramsande politiker.
  Jag och antagligen många, många andra skulle stödja om du drog igång en crowdfund för att betala advokatarvode.

  Kör hårt.

 6. Där blev du plötsligt en lågt hängande frukt i våldsmonopolets trädgård. Privata lösningar i säkerhets- och trygghetsbranschen är dessutom kontroversiella. Dra ut på det hela, följ upp med täta rapporter på Ingångsvärden och låt oss vara med och betala.

 7. Vid en eventuell rättegång, kommer det då att kallas in vittnen som sett denne Ann-Christine Furustrand någon gång skrattat, eller kanske bara dragit på smilbanden, då hon hört eller sett Robert Gustavsson, Bosse Parnevik, Jörgen Mörnbäck eller Göran Gabrielsson? Kommer nog att bli spännande rättegång som TV-stationer runt om i den (fria) världen kommer att göra satir över, med efterföljande rättegångar. O.s.v. o.s.v., och som då slutligen kommer att sluta i FN-förhandlingar om mänskliga rättigheter. Ojoj, det här kommer att växa! Och allt detta för ett par snarstuckna kommunalpolitiker…

 8. Sila mygg och svälja kameler. (Skratt!) Makteliten är nervös..
  *
  Det senast omtalade våldsdådet i London med en mördad kvinna, där polisen utrett eventuella IS kopplingar, har i alla ledande media basunerats ut med att detta utförts av en ”norrman” och ”norsk medborgare”. I senaste Aktuellt-sändningen nämndes ”norrman” och ”norsk medborgare” minst tre gånger. Greppet känns aningen ovanligt, eftersom jag hittills inte märkt att våra medier men samma entusiasm uttalat att några våldsdåd begåtts av ”irakier”, ”irakiska medborgare”, ”algerier”, ”algeriska medborgare” , ”somalier” eller ”somaliska medborgare” o.s.v. Naturligtvis finns det en klo i sammanhanget som man med all tydlighet lyckats glömma och det var att denne ”norska medborgare” hade somaliskt ursprung.

 9. Antonsson,

  Det var tråkigt att höra, men du måste inse att ärenden av denna typ är vad stora delar av polisledningen helst vill syssla med.

  Man har använt liknande metoder mot SD skribenter i många, många år. Det finns aldrig några bristande resurser hos de rättsvårdande myndigheterna för fall av denna typ. Motsvarande anmälningar mot ”de goda” läggs bara ner.

  Nu verkar det otroligt osannolikt med fällande dom mot dig i detta fall, men det är heller inte poängen. Istället markerar man starkt att du kommer att få PROBLEM om du utgör en regimkritiskt röst.

  Vidare kan vi lugnt räkna med att det kommer att bli mycket värre mellan nu och 2018. Som jag förklarade i min kommentar under föregående inlägg, ligger man helt klart i startgroparna för att trycka till alla dissidenter rejält.

  Alla får välja själv vilka risker man tar, men man ska vara på det klara med att om man publikt kritiserar mångkulturen och 7-klövern så ska man inte vara förvånad om det ringer på dörren mitt i natten någon gång nästa år och man ombeds att följa med för att svara på frågor…….

 10. Tur för ”PUblic Service” i P1 att de lade ner, de gjorde ju nästan exakt samma saker! De hade ju kunna få sitta i finkan i många år!

 11. Apropå polisanmälan av ”Fakebook” av Österåkers oppositionsråd Ann-Christine Furustrand (S) kommer jag osökt att tänka på den briljante kåsören Olle Carle (1909-1998) under pseudonymen Cello i Expressen.

  I ett kåseri om dåvarande handelsministern Staffan Burenstam Linder (M) skrev Cello:

  ”Sväljer kameler och silar mygg,
  gör Staffan Burenstam Linder.

  Men binder ris åt sin egen rygg,
  är just vad herr Lurenstam Binder.”

 12. Bästa Fredrik, du må vara en gigant inom satiren…men även en sådan storhet som dig har blottor. Hade du satt dig in i personens hotbild och de uttalande som ”Du” gav henne och kanske bemödat dig med att kontakta din andra ”vän” som även han arbetar som politisk sekreterare i ovan nämnda kommun kanske du aldrig hade publicerat det du gjorde. Men detta är ju bara ett kanske, men om ett kanske faktiskt kan få rejäla konskevenser som du inte har vetskap eller inblick i så kan ju detta påverka ditt agerande. Nu belv det inte så och din ”satir” fick spridning av andra som på fullaste allvar tror att uppdateringarna är faktiska uttalanden. Beklagligt, för fler än dig själv.

 13. Hmm, kanske Dan Eliasson har ett armband att dela ut ”Driv inte med våra politiker” ? Ibland undrar man hur det står till i staten Sverige. Uppenbarligen polisanmäls inte det patrask som tecknat det usla avtalet med OneMed i Stockholms läns landsting men tydligen är andra lokalpolitiker så snarstuckna att de polisnamäler satir. Herregud, prioritera rätt för fan. Sedan undrar man varför politikerföraktet frodas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *