”EN OFÖRGLÖMLIG KVÄLL…”

Även efter en oförglömlig kväll kan man behöva krishantera. Det finns bra krishantering, och den är i ärlighetens namn rätt sällsynt. Det finns dålig krishantering, och den är tyvärr betydligt vanligare. Sedan finns det usel krishantering, och en väldigt usel krishantering är det vi ser från Göteborg och Gothia Cups cupledning här och nu.

’Invigningen på Ullevi lockade storpublik och blev ännu en gång en oförglömlig kväll’ – rubriken på Gothia Cups officiella hemsida apropå den officiella cupinvigningen i måndags kväll. Oförglömlig för alla, men för tre unga deltagande tjejer oförglömlig på ett sätt som inte är anständigt och acceptabelt. Den oförglömliga kvällen slutade med att en 35-årig ledare från ett ännu okänt lag från ett ännu okänt land sitter anhållen på polishuset i Göteborg som ledare för en variant av Taharrush med sina spelare som följare. Det blev en oförglömlig kväll.

Nyheten nådde media, och slogs upp hyfsat stort i den lokala tidningen GP och hos SVT Väst. I annan riksmedia blev det mest notiser. Men. I media tvingades cupledningen kommentera det hela. Det var mest tomma ord och trams som kom därifrån. På Gothia Cups egna kanaler tycks nästan ingenting ha hänt som är värt att kommentera . På den officiella hemsidan funderar en balanserad läsare på om cupledningen driver med de söker information. Där kan man istället läsa om ’Stina räds inte killarna’, men då handlar det om Stina på planen spelande mot pojkar och inte utanför densamma. Där kan man se nyheten om att ledarna inte skall glömma ledarpartajet för alla fantastiska ledare. ”Som ett tack för allt som ni tränare och ledare gör för alla ungdomar vill vi denna kväll bjuda er på någonting extra.” Undrar ifall ledaren på polishuset fick några timmars permission…

På cupens officiella Facebooksida kräver anhöriga och engagerade svar och reaktioner från cupledningen.  Samma tomma ord som journalisterna fick som svar dyker upp i ett inlägg. Cupledningen vägrar samtidigt att svara på någonting någonstans någon gång. Den enda frågan som de svarar på – och som visar att de kollar – kommentarerna handlar om en man utomlands som är missnöjd med hur man webb-sänder matcherna. Där vill Gothia Cup snabbt reda ut problemen och agera. Under tiden driver ett fotbollslag omkring i Göteborg som rimligtvis borde vara på väg hem vid det här laget för att aldrig mer vara välkomna, men runt det bryr man sig inte. Då är man tyst, tystare, tystast från cupledningens sida. Då väljer man istället att släppa en video ett fantastiskt fyrverkeri från invigningen på den officiella hemsida. Det är inte en usel krishantering. Det är en icke-existerande krishantering efter en oförglömlig kväll.

Allt som hade behövts var ett officiellt uttalande på hemsidan om att man tar det inträffade på allvar, utreder händelserna noggrant tillsammans med polisen för att se vilka konsekvenser detta skall få för det eller de lag som var inblandade i den oförglömliga kvällen. Men det bemödar man sig inte att göra. Cupledningen leker tysta leken, och den började när den sista journalisten drog bort sin mikrofon. Man visar att den enda ambition man har från cupledningens sida är att sopa skiten under mattan. Pratar man inte eller skriver man inte om problemen så finns de inte…

Har cupledningen sopat skit under mattorna tidigare år? Har detta problem funnits tidigare, utan att nå ut i mediebruset? Det finns nog anledning att återkomma till världens största fotbollscup inom en snar framtid.

8 svar på “”EN OFÖRGLÖMLIG KVÄLL…””

 1. Fast nu har du väl lite fel? –
  Det är en oerhört tragisk händelse och inte okej någonstans. Om man läser på deras facebooksida så har de ju kommenterat det? Vad mer kan de göra? Tror nog de håller på att komma med ett beslut om detta. Gothia Cup måste ju fortsätta serva alla ungdomar som är här med bilder och nyheter. De kan ju inte stanna upp allting för detta, även om det är tragiskt för tjejerna.
  Merparten av gothia cups deltagare vet nog inte ens om den här händelsen och då måste de ju fortsätta . Sen att rubrikerna blir otajmade nu när detta har hänt är ju bara olyckligt. Tycker du spyr lite väl mycket galla på gothia cup-folket som gör sitt bästa för att liva upp turnerningen trots det inträffade.

 2. Det här är första året jag hört att något sånt här inträffar, men det kommer inte direkt som en överraskning. För oss lyckliga heltidsboende i Göteborg har det alltid varit känt att Gothia Cup-veckan medför vissa saker man helst skulle vara utan, såsom en slående mängd snatterier, en ökning av mer eller mindre glada tillrop riktade mot unga tjejer, och en eller två våldtäkter. Det är liksom cost of doing business, som anglosaxarna säger. Jag är fullkomligt övertygad om att vi om ett par dar kommer kunna läsa om en hel hop jävelskap från det ökända Gothiadiscot som avrundar turneringen. Det är en klar lättnad att samtliga systrar och systerdöttrar är antingen på tok för gamla eller för unga för att gå dit.

 3. Hej.

  Den påföljd Sverige ger den som kommer till Sverige och förbryter sig mot svenskar talar om för alla och envar vilket värde Sverige och svenskar sätter på varandra.

  Hittills är det noll i värde enligt Gothia Cup.

  Jag undrar vad som händer om de som ägnar sig åt fotboll skulle testa detta mot ett lag som syrianska eller FC Rosengård.

  Kanske vissa flickor är mera värda enligt sina bröder och pappor?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 4. Nu reagerar äntligen GCUPledningen och skickar hem Marockanerna. Ledaren 36 år sitter visst i polisarrest som ensam kvar! Det var fan på tiden! Ut med all skit!

 5. Så här kommenteras saken i Expressen:

  På uppmaning av polisen kommer Gothia Cup inte att gå ut med namn eller nationalitet på det lag som utesluts från turneringen.

  – Vi har fått klara direktiv från polisen att den information vi fått av dem är strikt konfidentiell och det måste vi naturligtvis respektera, säger Dennis Andersson.

  … 
  I nuläget är endast den anhållne mannen delgiven misstanke om brott.

  – Det är säkert fler som gjort saker, men vi har ingen kontroll på vilka de är. Det lutar inte åt att någon ytterligare person kommer att delges misstanke, säger förundersökningsledaren, åklagare Stefan Lind.

  Källa: http://www.expressen.se/gt/sport/gothia-cup-stanger-av-anhallne-ledarens-lag/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *