EN HIMMELSK DROG

Vi hade inte ens hunnit komma upp i luften innan han började göra avtryck, den rejält stenade killen på stolsraden framför. Motoriskt orolig. Högljudd. Extatisk, i vågor och tjoandes om en himmelsk drog. Han drog av sig skorna innan vi hade lämnat startbanan, och kabinen luktade plötsligt gammal ost. Han skrattade högt och gjorde en ”High-5” på den nästan lika stenade kompisen. Det som skulle vara en kort flygresa skulle bli en alldeles för lång tur…

Vi var i luften. Skylten om att säkerhetsbältet hade nyss släckts. Den stenade killen tolkade det som om han skulle lajva torktumlare. Jag knackade honom försiktigt på axeln, bad honom lugna ner sig. Han vände sig om, tittade rakt ut i intet med ett par mikroskopiskt små pupiller i ett par gigantiska drogögon mitt i ansiktet. Han reagerade inte alls på att jag satt där och blängde. Jag fanns inte. Han vände sig som i slow-motion, för att sedan med ett ryck välta koppen med kaffe han hade fått av flygvärdinnan och återgå till torktummelslajvandet. Han pratade om alla sköna piller han hade fått med sig i sitt handbagage. Tusentals tabletter. En himmelsk drog.

Framme på Arlanda, vid gaten. Den stenade killen skulle av först trots att satt rätt långt bak. Alla andra passagerare ger honom fri passage mellan stolsraderna. Han drar iväg med skorna i ena handen, och ingenting i den andra. Han hade ju pratat om sitt handbagage, och jag undrade om han menade incheckat. Hursomhelst så dog min djävulska plan ombord på planet, trodde jag. Jag hade ju tänkt stanna till i tullen och be dem kolla den där killens bagage, efter tusentals tabletter, sköna piller och hans himmelska drog. Jag hade ju memorerat hans signalement, vilka kläder han bar och hur frisyren låg. Nu skulle han ju vara igenom tullen innan jag ens var där, om han nu inte stod vid bagagebandet och hoppade jämfota.

Så kom han där, mot strömmen av folk som nyss hade klivit av sina plan. Desperat, vevande och stressad. Han skulle ombord på planet igen. Han hade glömt sin väska, skrek han. Jag såg min chans att hämnas för doften av gammal ost, för en plågsam flygresa. Steglängden ökade när jag tog kurs på tullen.

Tullfiltret var tomt, helt öde. Inte en tullare i närheten. Bara en lur på väggen. Ring tullen om du behöver komma i kontakt med tullens ledningscentral. Tack? Innan jag ens hade funderat på om det var värt att lyfta luren kom den stenade killen, med sin väska i ena handen och med skorna i den andra handen. Han var lika snabb som flängig. Att fundera på ett envarsgripande funkade inte, om det ens hade varit tillämpbart. Han försvann i myllret och bara doften av gammal ost markerade hans väg genom terminalen.

Sveriges största flygplats. En tom tullkontroll, och någon som med till visshet gränsande sannolikhet drog med sig tusentals tabletter av någon ”himmelsk drog” in i landet. Några timmar innan hade statsministern stått i TV och talat sig varm och kampen mot narkotika, om krafttag mot knarket. Nätet som skall fånga upp knarket på vägen in i Sverige existerar inte längre. När det inte ens finns en tullare eller två på en av terminalerna på Sveriges största flygplats kan man konstatera att statsministern presterade ännu några tomma betydelselösa ord…

4 svar på “EN HIMMELSK DROG”

  1. Det brukar fixa till sig av sig själv, dvs självsanering…förr eller senare. Du har väl hört uttrycket ”Stäng gränserna och ge dem bättre vapen” 😉

  2. Du skall åka med rätt flight… när man kommer från Amsterdam brukar hunden vänta utanför planet…

  3. Bedrövligt, och i partiledrardebatten i går sa Jimmie Åkesson att ”det är väldigt likt dig Stefan Lövfen att stå här och blåljuga”.
    Vi har en statsministers som, tycker jag, inte inger något som helst förtroende.

  4. Är inte det en del av själva tanken bakom havererade samhällsfunktioner? Myndigheter som inte har resurser att bry sig om saker som droger, prostitution, vapen, våld och förföljelse av oliktänkande.. Lägre straff, om ens något, för de som mot alla odds råkar blir gripna för något. Extremt liberalt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *