ELEFANTEN I VÄNTRUMMET

Jag har hotats massor med gånger under alla år mina år i vårdsvängen, men aldrig har någon uttryckt att de vill se mig död. Förutom en enda gång. Den enda som har hotat mig till livet i en sjukhusmiljö är modern till mina fyra söner. Det var på en förlossningsavdelning, på dåvarande Huddinge sjukhus för 21 år sedan. ”Du borde dö för den smärtan som jag tvingas stå ut med!” Det är den enda gången som någon med vilt uppspärrade ögon har önskat livet ur mig på ett sjukhus. Bara då. Men när allt var klart handlade det mer om ett nytt liv och massor med kärlek.

Det här inlägget gör ont att skriva. Antingen tolkar man det som kommer nedan som att ”Antonsson goes full racist”. Eller så tar man det för vad det är, en beskrivning av min och kollegornas verklighet i vården. Det handlar om elefanten i rummet, det alla pratar om men ändå inte. Vilka som hotar oss, vilka som hatar oss – vilka som har bristande impulskontroll och är de mest utåtagerande i vår arbetsmiljö. Nästan alltid handlar det om män födda i Mellanöstern eller Nordafrika, eller med föräldrar från den miljön. Så har det varit sedan jag började i vården 1990, men då pratade man inte om det. Då handlade det om att de var mer känslosamma, mer impulsiva och inte formade i våra mallar för hur man skall bete sig i vissa situationer. De gapiga männen från Mellanöstern var elefanten i vårt fikarum.

Några av mina bästa, mest älskade patienter och anhöriga kommer från andra länder. De är lätta att minnas med värme, att komma ihåg. Väldigt många kommer från de länder där känslorna tar över totalt i glädje och sorg. När allt går bra, när allt slutar väl så har de visat mest glädje och känslor. Så många underbara människor, som sticker ut från den ofta – tillsynes – likgiltiga Svensson. När Svensson torkar tårar av glädje eller sorg diskret gör nysvensken det i våra svenne-ögon överdrivet och med hela känsloregistret med i repertoaren. Tacksamheten blir så mycket mer än en handskakning, ett tack och hej. Å andra sidan slår det över åt andra hållet också…

Blickar som kan döda. Hot och svordomar i en strid ström. Könsord och förklenande omdömen. Allt sådant som ”MENA”-mannen i det närmaste har monopol på i vårdmiljön, och det som gör att det nu delas ut överfallslarm till höger och vänster på svenska sjukhus. På akutmottagningar, på vanliga vårdavdelningar och – faktiskt även – förlossningsavdelningar. Den svenska pundarens eller alkisens hot är något som rinner av direkt, av den enkla anledningen att de är oförmögna att verkställa hotet eller ens komma ihåg det dagen efter. Hotet från den unga nysvensken, hans kompisar och hans familj rinner inte av. De följer dig med blicken, varje steg du tar efter hotet har framförts. De står utanför din arbetsplats. De följer dig på vägen hem. De glömmer inte den oförätt de tycker att väntetidens eller arbetsrutinens konsekvenser för dem.

När jag började i vården 1990 pratade vi i arbetsgruppen om ”transalpint syndrom”. Folk från andra sidan Alperna – det vill säga dåtidens jugoslaver, italienare, spanjorer och folk från andra sidan Medelhavet – led av ”transalpint syndrom”. Där Svensson bet ihop och inte ville visa hur ont han eller hon hade egentligen tog vårdtagaren med ”transalpint syndrom” ut alla sina känslor och all sin smärta i full dager. De gapade, skrek och ojade sig för allt. Du kunde ta ett plåster från en hårig palestinier och han skrek mer än en finne som fick axelluxationen reponerad. Så var det bara. Det var bara att förhålla sig till.

På samma sätt hanterade vi hotfulla, gapiga patienter och anhöriga. De kom från länder där det var normalt att gå in i total känslostorm. Vi fick höra att de där invektiven, svordomarna och hoten inte betydde något. Vi fick bara stå i vägen för all frustration och alla känslor. Det ingick i vårt arbete att stå ut. Då var det inte så ofta. Nu är det väldigt ofta. Nu är det för mycket. Det har blivit ett mönster att hota sig före köer, att använda sig av ett par onda ögon och en hög röst för att få det man vill direkt.

Ingen kan komma ifrån att detta har med migrationen att göra. Den som säger något annat ljuger. Visst har vi dryga svennar som beter sig illa, som hotar med att gå till pressen för ditt eller datt i vården. Men de är få. De är patetiska. De blir som Lilla Fridolf så fort vårdpersonalen har jobbat sig fram till deras plats i kön. Med ny-Svensson är det annorlunda. Väldigt annorlunda.

Det är nysvenska unga män som blockerar akutmottagningens entré. Inga andra. Det är nysvenska unga män som hotar personal, som skall slå ihjäl syster Bengt ifall den skottskadade brodern inte kan räddas. Det är nysvenska pappor som löper bärsärk på förlossningsavdelningen när personalen inte hinner med. Det är den nysvenska mannen som är elefanten i rummet, i vårdmiljön. Det är den nysvenska mannens oförmåga att synka med gamla svenska beteendemönster som gör att personalen känner sig hotad och hatad. Det är den nysvenska mannen som har sett till att överfallslarmet blir lika naturligt att ha i bussarongsfickan som pennorna.

Låtsas inte som om dagens problem är något som alla män ligger bakom. Så är det nämligen inte. Vi måste se elefanten i väntrummet. Annars kommer dagens ”utveckling” bara fortsätta och fortsätta och fortsätta…

26 svar på “ELEFANTEN I VÄNTRUMMET”

 1. Hej.

  Ut med packet.

  Född här eller född där spelar mig ingen roll; är det en kulturberikare som uppför sig som är typiskt för dem att göra – ut. Ut ur Sverige och jag struntar i vad som händer med dig.

  Vid valet finns där sju partier som anser att Sverige skall fortsätta fyllas med tiotusentals sådana som beskrivs av Antonsson ovan.

  Moderaterna.
  Socialdemokraterna.
  Vänsterpartiet.
  Miljöpartiet.
  Kristdemokraterna.
  Centerpartiet.
  Liberalerna.

  Det finns ett parti som anser att gränsen skall stängas på riktigt, och att slödder och pack skall kastas ut.

  Tänk på det i valbåset; partierna ovan har skapat dagens situation.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 2. En sak som är aningen besynnerlig är att de som förespråkar mångkultur förnekar att det finns några kulturella skillnader mellan gammelsvenskar och nysvenskar ;
  Anders Lindberg & co kan sitta i 30 års tid och berätta att invandring är fantastiskt eftersom invandrarna har en annan kultur – men när någon sedan berättar att invandrare har en annan kultur så anser Lindberg & co att detta påstående är ”rasistiskt” .

  ”Vi gillar olika” .
  Av denna i antirasistiska kretsar så populära slogan kan vi utläsa att antirasisterna anser att invandrare är annorlunda än svenskar.
  När någon sedan påpekar detta, genom att exempelvis berätta att det är invandrare som ägnar sig åt hedersvåld, gruppvåldtäkter eller hot mot vårdpersonal, så hävdar plötsligt antirasisterna att det inte finns någon som helst skillnad mellan svenskar och invandrare.
  Nåväl, finns det inga kulturella skillnader så har Sverige inte blivit ett dugg mer mångkulturellt genom invandringen.

  Det hela är egentligen ganska så enkelt;
  Importerar man Mellanöstern så får man Mellanöstern.
  Och det går inte bara att plocka russinen ur kakan ;
  Kebaben är förvisso god men desserten är könsstmpning.

 3. Det hade vi inte en aning om,säger de öppna ditt hjärta politiker som beslutat att genom ”allas lika värde” plundra den svenska skattebetalaren.Om man hade studerat kartan World Values Survey, hade man förstått det omöjliga i sitt utopiska projekt,det mångkulturella Sverige.

 4. Vi behöver fler texter av den art som Antonsson författat ovan, betydligt fler och i flera medier. Men varför gör det ont att beskriva sanningen inom vården? För att det tillåtits gå så långt, för att ingen talar ur skägget och inget görs för att skapa en förändring till det bättre kanske? Nåja, bra dock att du tar upp sanningen och fokuserar på elefanten, som varken är okänd av läsarna eller de flesta som följt samhällsutvecklingen eller snarare avvecklingen. De ytterst skyldiga är politikerna inom sjuklövern som genomfört och genomför denna politik. Den som tycker att denna politik varit bra och är ett föredöme ska absolut lägga sin röst på dessa politiker vid valet 2018 för en fortsatt politik i samma anda.

 5. Som sagt var, när mångkulturen nu ”äntligen” kommer till landet, måste man sluta låtsas att man fortfarande bor i Sörgården.

  Vakter överallt. Rimligt beväpnade. Ordentlig information på ”rätt” språk om att våld eller hot mot personal alltid ger påföljd.

 6. Ju längre samhällsförfallet går så riktas min ilska i allt mindre grad mot ”de nysvenska männen” och i allt högre grad mot de riktiga svenska männen och kvinnorna som likt nyttiga idioter fortsätter att rösta på politiska partier som fortsätter att driva igenom det här vansinne!

  Det är som att leva i en ond dröm som det inte går att vakna ur.
  Staden som jag bor i har under min livstid gått ifrån att vara 99% vit/svensk till att nu kanske vara 50% svensk. Det sitter zigenare utanför varenda matbutik: ”hej hej, snälla krona tack” Mestadels äldre svenskar som sticker åt dem en slant och med självrättfärdig stolthet poserar med sin stora människokärlek.

  Jag ser nästan dagligen stora kringdrivande gäng med afghaner eller afrikaner. Svenskarna går ensamma, utom möjligen på helgkvällar då alkoholmarinerade svenskar samlar sig i grupp.

  Biblioteket har förvandlats till en stor SFI-lokal och hyllorna med-främmande språk utökas dagligen.
  Svarta kvinnor i slöja, med barnvagnar och 4-5 ungar i släptåg på varje gata.

  En svensk kustbevakning som kör skytteltrafik över medelhavet för att utanför afrikas kust hämta ständigt nya ”nysvenskar”. Operation Poseidon.

  Men vad gör väl det? Man kan ju titta på ”Let’s dance”. Dricka öl, Uppdatera facebook-tidslinjen med en fräckis eller med bilder på ölen man drack.

 7. Vår vård är inte dimensionerad för den här typen av mentala veklingar.

  ”Du kunde ta ett plåster från en hårig palestinier och han skrek mer än en finne som fick axelluxationen reponerad.”

  Samhället för lugna och skötsamma människor förintas gradvis om inget görs för att avsäga oss ansvaret för människor som saknar respekt för andra.

 8. Tack för att du talar klartext. Alla normalt funtade personer har redan listat ut att det förhåller sig på det sättet du beskriver. Att då som ansvariga myndigheter, politiker och media inte erkänna vari problemet består löser ingenting och skapar ett växande förakt för nämnda aktörer.

 9. ”Annars kommer dagens ”utveckling” bara fortsätta och fortsätta och fortsätta…”
  Och jag ser ingen anledning till att det INTE skulle fortsätta.?
  Poltikerna varken vill se något eller förstå något?
  Eller göra något..på sin höjd får vi ett ”vi måste…”
  Förnekelse, hyckleri och passivitet inför verkligheten VI tvingas utstå.

 10. Modigt skrivet och ack så sant. Det finns en anledning till att män från Mellanöstern eller Nordafrika har högst arbetslöshet och förmodligen kommer att ha denna förstaplats lång tid framöver. För vem anställer någon som alltid kommer att ha tolkningsföreträde i konflikter eller situationer när du helst vill att anställningen ska upphöra pga samarbetssvårigheter?Risken för att bli nazist-facist-rasiststämplad är så stor att det är säkrare att anställa någon som är mindre kvalificerad, men lättare att känna igen sig i.

  Att välja att blunda för elefanten i rummet är det som omöjliggör en fungerande integration och försvårar livet oerhörd från den majoritet som vill integreras. För hur ska vi veta vem som är vem, vad som är vad och hur vi ska agera, om vi inte ens får erkänna att det kan finnas problem?

 11. Enda möjligheten att få våra riksdagsmän/kvinnor att komma i närheten av, och uppleva, den verklighet som beskrivs här är nog att en dag per år tvingas tillbringa en dag på de offentliga verksamheter där problemen finns, sjukhus, biblotek, räddningstjänst, badhus, polis, skola osv.
  Ska verkligheten de inte ser/vill se behöva tryckas in i huvudet på dem för att de ska vakna upp?

 12. Ingen kan stoppa NWO. Europa skall arabifieras. Hela svenska etablissemanget är genomkorrumperat. Blandning av svarta och vita resulterar i en för världsregimen hanterbar folktyp med lägre IQ. Vad vi röstar på 2018 saknar betydelse. Sverige är ett utmärkt experimentland med timid och viljelös ursprungsbefolkning som bara väntar på att förintas. Konspirationsteorier? Alla vet innerst inne att någonting är fel och att nationalstaten monteras ned bit för bit långsamt men säkert. Politikerna har inte fått hjärnsläpp som många tror. Allt är väl planerat och kommer att fortsätta till no return.

 13. Om jag uppför mig på detta sätt på ett sjukhus utomlands, blir jag i ”bästa” fall eskorterad ut av en vakt, men mer sannolikt tagen till polisstationen, där jag får sitta utan mina krämpor fixade.

  Varför ska det gå annorlunda till på svenska sjukhus? Det är inte bara personalens väl och ve som cheferna har ett ansvar för utan även medpatienterna.

  När min mor låg på delad sal vågade hon inte ens säga till när den unga medpatienten hade sexuellt umgänge med besökande flicfkvän, men jag ser att skottskadade ”problempat” som skriker och hotar får egen sal. (Tyvärr meddelade hon oss anhöriga detta först när hon skrivits ut.)

  Vi har i Sverige valt att finansiera vården över skattsedeln, och dessa svaga, inkompetenta, fega chefer, som inte ens håller basal ordning riskerar på sikt hela det systemet. Då får de söka nytt jobb på privata sjukhus, och jag lovar att de som inte betalar över skattsedeln kommer att välja bort sjukhus som prioriterar avskum högre än betalande pat.

 14. I första hand journalister men också politiker talar i dag om, hur eländigt flyktingar har det och nu speciellt om, hur generösa människor är när det kommer till ett sådant här läge. Och det kan man ju ha förståelse för.

  Men det nämns inte med ett ord i debatten, hur många gamla genuina svenskar knappast har till maten för dagen, och att det ständigt dras ner på åldringsvården, trots att det är deras slit och släp, som gjort det möjligt att komma till det här gynnsamma ekonomiska läget i Sverige.

  Sverige är utan tvekan ett rikt land. Och journalister och politiker är välbetalda och behöver inte ägna dagen åt ekonomiska trivialiteter. Därav följer, att när speciellt politikerna i riksdagen bestämmer över, hur många flyktingar, som skall mottagas i Sverige, påverkas de inte på något sätt ekonomiskt av det de bestämmer. Och de flesta är försörjda livet ut med pensioner och avtal, som den gamle eller gamla pensionären inte kommer i närheten av.

  Nu får f d statsminister Reinfeld förlåtelse av journalisterna, därför att han gjorde upp med extrempartiet i invandringsfrågan MP (som är för fri invandring) och lät alla som kommer hit få permanent uppehållstillstånd (som nu är upphävt). Men han hade inte råd med ett svenskt försvar utan monterade ner det till, ingenting. Hur många hundra miljarder invandringen har kostat, lär vi aldrig få reda på. Men nog skulle det ha räckt till att ge de med de lägsta pensionerna ett antal hundra eller kanske tusen kronor mer i månaden, om Migrationsverket bara kunnat avvisa alla som kommit hit och slängt sina pass och andra handlingar, för att man inte skall kunna identifiera dem. Man får inte glömma, att de flesta som kommer hit får bostad, mat, kläder. möbler, TV, vård och omsorg, skola mm mm. Och får ta hit hela tjocka släkten, som naturligtvis aldrig kommer att göra ett handtag till Sveriges välfärd. Men får pension och övriga förmåner. Alltmedan den gamle eller gamla fattigpensionären, som uppfostrat ett antal barn och därför inte utbildat sig, inte får ett skit!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *