EKVATIONEN

Matematik har aldrig någonsin, någonstans eller någon gång varit mitt starkaste ämne i skolan. Tvärtom. Matematik var ämnet som tillsammans med de praktiska ämnena slöjd, bild, hemkunskap och musik drog ner mitt betyg. För trots att jag var rätt usel på matematik så förstod jag att alla de där treorna i de ämnena drog ner alla femmorna i alla SO-ämnena, svenskan och engelskan när det kom till ett medelbetyg. Den gången fick jag ihop ekvationen, men det får jag inte nu – och jag vill inte tro att det har med mina matematikkunskaper att göra. Det handlar istället om logiskt tänkande och sunt förnuft.

Häromveckan stod den nuvarande finansministern i TV och tidningar för att uttala sig om sin budget. Sverige är på väg åt rätt håll. Det finns några utmaningar, men det kommer att gå bra om ni bara kämpar på. Plus och minus kommer att gå ihop, inte nu men senare. Men jag får inte ihop ekvationen, som det matematiska UFO jag är.

Häromåret stod den dåvarande statsministern här och där och pratade om att vi – arbetare, tjänstemän, adel, präster, borgare och bönder – skulle behöva jobba tills vi var 75 år gamla. Någonstans i det tidsspannet skulle vi få lägga upp fötterna, ta det lugnt och ägna helgen åt Bingolotto och knyppling – om välfärden skulle gå ihop, om välfärden skulle fortsätta vara en välfärd. När jag flyger och tittar ner på de ändlösa fälten och ändlösa skogarna som Reinfeldt såg ser jag dödens fält. Ett samhälle där du, jag och vi får jobba tills vi dör för att klara av dagens välfärd. Min dystopiska vision behöver inte stämma, för jag är usel på matematik…

När jag sitter och lägger ihop min version av dagens Sverige får jag inte ihop det. Ekvationen stämmer inte. Plus och minus går inte ihop. Summan av kardemumman är inte kul. Allt landar i att jag under åren har utvecklats från en empatisk, inkännande och medmänsklig medmänniska till något cyniskt, egoistiskt och vedervärdigt. Iallafall om man skall tro de och dem som alltid får ihop sina ekvationer.

Själv kan jag inte förstå hur sjukvårdens del av välfärdens Sverige får ihop sina ekvationer. Barn vars föräldrar inte har betalat in en krona i skatt eller har jobbat en minut i det svenska samhällsbygget får avancerad sjukvård för hundratusentals kronor. Det är medmänskligt att det är så. Det är i allra högsta grad empatiskt. Men får vi ihop ekvationen när mamma och pappa är analfabeter och lär vara arbetslösa hur länge som helst – med det ekonomiska bistånd detta medför? Jag får inte ihop ekvationen, men så är är jag nuförtiden en egoist av värsta sort.

Själv kan jag inte förstå hur vi skall få ihop pensionssystemet. Folk som inte har jobbat en timme, en minut i yrkeslivet, folk vars inkomst har varit bidragssystemen, skall ha sin garantipension med mera. Folk som har spelat rollen som tärande och allt annat än närande under sina dagar, månader, år i Sverige skall ha en anständig ålderdom. Det är empatiskt att det är så. Det är i allra högsta grad medmänskligt. Men får vi ihop ekvationen när folk som inte skjutit till en krona till pensionssystemet skall ha sin del av kakan? Jag får inte ihop ekvationen, men så är jag nuförtiden en cyniker av värsta sort.

Själv kan jag inte förstå hur vi skall få ihop tillräckligt med resurser till den sviktande svenska skolan. Barn vars föräldrar är dömda till utanförskap på grund av sin egen bristande utbildning skall ha rätt till samma utbildning som alla andra. Att deras föräldrar inte har en chans i helvetet att bli plus istället för minus i den kommunala budgeten skall ju inte spela någon roll alls. Det vore hemskt att inte tycka att det är helt rätt och riktigt att det är som det är och riktigt så hemsk har jag inte blivit än. Får de små liven utbildning kanske de kan de bli de som bidrar i framtiden, till skillnad från sina föräldrar här och nu. Men jag får ändå inte ihop ekvationen med hur skolan skall finansieras idag. Kanske beror det på att jag är ett matematiskt miffo. Kanske på att jag är egoistisk cyniker.

Dagens politiker pratar och orerar om att vi är på rätt väg. Jag ser en annan väg, som går spikrakt åt helvete – om vi drömmer om att lämna över ett välfärds-Sverige till våra barn och barnbarn. Jag kan inte få ihop ekvationen om ett Sverige som klarar sin välfärd med dagens politik och ”utmaningar”. Det går bara inte att få ihop plus och minus, och det tror jag att dagens politiker vet. Skall vi ha en välfärd framöver som påminner om dagens välfärd lär vi som lever idag få jobba tills vi dör.

Är man lika cynisk som jag så kan man få för sig att det är en del av ekvationen, att slita ihjäl sig för barnens, barnbarnens och alla de andras framtid. Kanske är det just det som är den yttersta medmänskligheten. Men ekvationen, den går inte ihop. Inte i mina ögon…

23 svar på “EKVATIONEN”

 1. Igen och igen och igen och återigen är det ett parti som haft så rätt.

  Denna film från 2010 är mer aktuell än någonsin. Folk verkar inte fatta att deras framtida pension förmodligen blir en önskedröm i framtiden
  https://www.youtube.com/watch?v=QrtFszHBNw8

  För er som inte kan ta in faktan för att faktan kommer från ”det partiet” kanske kan lyssna och förstå om den kommer från en professor
  https://www.youtube.com/watch?v=CoRw5kM-0ZY

  2018 är det dags att vakna gott folk annars är det så kört med vår välfärd

  Tack för ordet

 2. …och där, precis där krokade Du upp mig som ekonomiskt stötta till Ditt bloggande!

  Har varit på väg flera gånger, men där satt den!

  Jag hoppas innerligt att även jag är kass i matematik..

 3. På lång sikt måste man minska konstanten ”staten”. Då finns det en möjlighet att det går ihop om några decennier eller generationer. För många. Inte för alla.

  Men tills dess blir det en olikhet: igår > idag > imorgon.

  Det blir till att lära sig en annan matematik än den som gällde senast på 80-talet. Vi kanske kan försöka med mängdlära igen?

 4. Du är i gott sällskap. Vi har alla blivit sämre människor och straffas därför med att få leva i ett ständigt februari .. mörkt, kallt, meningslöst och hopplöst.

  Men var det inte någon som sa att vi som levt gott under lång tid hade ett ansvar för att ge det som var kvar av det goda livet till dem som levt ett mindre gott liv = solidaritet med de lidande, typ?

  Vet du vem det var? När? Veronica Palm??

 5. Får inte heller ihop det hela. En kollega arbetade till midnatt för att begära en handräckan på ett marockanskt flyktingbarn för att återlämna honom till hvb:t för 4500 kronor/dygn. Polisen ska ha resurser för att utföra socialtjänstens begäran och vi vet alla att det inte finns asylskäl, de kommer på grund att det finns pengar att tjäna enkla pengar. Vi vet, de vet och alla låtsas som att det regnar.

 6. Fantastiskt bra och insiktsfullt skrivet.
  Inte heller jag får ihop den politiska visionen.
  Mitt bondförnuft säger mig att Sverige inom tio år kommer att vara ett ett mycket kaotiskt och mycket fattigare land.
  Och det säger mig även att Sverige om trettio, för att inte säga femtio år kommer att vara ett helt annat land med en minoritet etniska svenskar och med islam som den samhällsbärande religionen.
  Vid den tiden kommer även alla identitetspolitiker, vänsterfeminister och Hbtq-aktivister vara tystade för gott och ”gilla” det nya läget.
  /Mikael Svensson

 7. Så precist skrivet . . naturligtvis har du rätt…
  Våra politiker har inte ”Done the math”….

  Demografi a.k.a. pensionsräddare:
  inrikes födda I, utrikes födda U
  – andelen barn i I och U lika stora
  – andelen arbetsföra är större i U a.k.a. pensionsräddarna
  – andelen äldre är större i I, pensionsbelastniongen…

  MEN

  efter 15 år har så stor andel som 32% av U ett helårsjobb dock kanske både deltid och subventionerat….
  Vem ens i sin vildaste fantasi föreställer sig att någon efter 15 år i arbetsöshet skall hitta ett jobb?
  ”Hand upp..någon?”
  Ja för gruppen I är siffran 70% direkt….

  Så bottomline blir att med en grupp U med denna empiri hamnar som de facto pensionärer och då blir andelen äldre (a.k.a. pensionärer) större i gruppen U.
  Med de regler som råder etc. och med det senaste decenniets invandring av U så har pensionerna eroderats med minst 1 %-enhet årligen dvs 1/10 (drygt kumulativa effeklterna osså) på ett decennium och detta fortsätter eftersom demografin enligt empiri blir att i gruppen U är det en större andel pensionärer… S.I.C.

  Men detta borde ju våra politiker och alla våra experter insett redan dag1 . .
  Enda förklaringen är att vi har politiker i grupp 3/4 dvs inte kompetenta att styra landet till något bättre…..

 8. Hej.

  Själv tycker jag det är vidrigt att den som ägnat sitt liv åt brott skall få pension alls.

  Lika äcklande som att den som inte dragit in en krona skatt åt Sverige men bosatt sig här för våra pengar skall ha det.

  Empatin sparar jag åt riktiga pensionärer, och åt de svenskar som råkat födas med förhinder för vissa arbeten, och därmed förhinder för god ekonomi.

  Svensk välfärd byggdes av svenskar för svenskar – kasta ut parasiterna!

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 9. Tino Sanandaji är nationalekonom, han får inte heller ihop ekvationen….

  Lita på din magkänsla, det kommer att gå åt helvete (fast med goda intentioner).

 10. Om ledande och beslutande politiker raskt ändrar lagar och rutiner till Finlands modell kan kanske mina barnbarn växa upp i kristet / sekulärt land annars blir det islam och sharia.

 11. En socialsekreterare i Botkyrka hade hotas och hennes bil hade bränts. Under rättegången framkom att det var en familj som fått assistansersättning på 750.000kr/året som var bakom attackerna.
  De hade en son som de skulle vårda. 750.000 / 12 = 62.500 per månad.
  Assistansersättning totalt 2016 är 30 miljarder.

  1. Ja, och jag tror att vreden mot socialsekreteraren har sin grund i beslutet om tvångsomhändertagande av barnet som vanvårdades trots 750.000 om året.

 12. Bullseye! Vi måste bli fler och fler som vågar säga dessa uppenbara sanningar. I grunden är jag dock tyvärr pessimist. Det finns helt enkelt för många politiker och medborgare som inte begriper.
  Såg nyligen ett (av många) snyftreportage i Rapport om en man som satt och grät över att familjen inte snabbt nog får komma till Sverige. Inte en enda fråga om hans ekonomiska situation ställdes. Däremot intervjuades en psykiater, bördig från Irak, som påpekade vikten av att anhöriga så snabbt som möjligt måste komma till Sverige. Fy fan!

  1. Jag har numer börjat se på nyheterna via svtplay, då kan man snabbspola när snyftreportagen om ” flyktingar” kommer och därmed någorlunda bevara sitt humör . Kanske en verklighetsflykt men det enda sättet att konsumera nyheter utan att krepera av ilska!

 13. Välfärden är ju som en försäkring, det fungerar om många sköter sig och betalar sina premier så ett fåtal behövande kan få ut ersättning. I Sverige har vi snart det omvända förhållandet.

  Man behöver inte vara matematiker för att inse att den ekvationen inte går ihop. Det går, som en gammal kollega brukade säga, att ”räkna ut med röven och en dålig Ballograf”. Det verkar som våra styrande saknar en del av den utrustningen…

 14. Fredrik, var inte ledsen över dina neddragande mattebetyg! Du kan bli finansminister! Ty … Anders Borg har knappt mer än godkänt i matte i skolan.

  Jag undrar hur många av nuvarande regering och riksdag som vet att 1 + 0 inte = 10 … Vad tror du?

  1. Såvitt jag vet hade Borg en etta i gymnasiebetyg i matematik och kämpade senare på komvux med att få upp betyget så att han blev behörig för universitet.

 15. Nej, jag får det inte ihop. Jag känner nu mera ingen som får det ihop. Jag misstänker att politiker och Anne Ramberg har en enkel flygbiljett till något annat land. Annars får jag det inte ihop för så dum kan man inte vara att man gräver en grop också för sig själv.

 16. Är litet kluven , jag är just nu arbetslös och därmed en ” tärande” medborgare, som kanske inte har rätt att ha åsikter i frågan om de invandrare som inte med en krona kommer att bidra till samhället utan istället är kostnader livet ut. Å andra sidan har jag nog betalt procentuellt mer i skatt än de flesta löntagare då jag haft inkomster från ett litet familjejordbruk och därmed betalt över 50%i skatt, förutom den skatt som betalats då jag haft arbete ( vilket varit normaltillståndet). Plus att jag sedan generationer faktiskt har hemortsrätt i detta land. Jag lever, som de flesta infödda svenskar, med en rätt att nyttja det arv av ett tryggt samhälle som de tidigare generationerna lämnat till oss- är ganska säker på att de inte ville att vi skulle slösa bort det på folk som kom från andra sidan jordklotet för att leva på deras arv o vår bekostnad!

 17. Du har nog rätt, din matematiken visar vart vi är på väg.
  Det är sorgligt men sant, stora förändringar angående pension, skola mm väntar oss i framtiden. Jag själv är matematiker, synd bara att politiker blundar för grundläggande aritmetik. För att täcka framtida utgifter, kan man antingen skära i välfärden, eller höja skatten för oss som redan nu betalar mycket i skatt. Frågan är, vad får vi för den skatt vi betalar till staten. Jag vill ha bättre sjukvård, bra skola och ett polisväsen som fungerar. Inte täcka klantiga politiker misslyckade invandring och integration. För det finns ett samband mellan humanism och ekonomi, vilket politiker kanske inte fattar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *