EFTERSOM…

”Eftersom vi är alliansfria vill vi vara alliansfria” – Löfven på säkerhetspolitisk konferens i den östra rikshalvan.

Landets statsminister lägger ribban för den säkerhetspolitiska debatten och gör det så lågt att ingen kommer att kunna ta sig under. Löfven visar ännu en gång att den som hade hand om statsministerns retorikutbildning borde beläggas med yrkesförbud på livstid. Eftersom statsministern är en usel retoriker vill statsministern vara en usel retoriker…

Man kan argumentera för och emot alliansfrihet på mer eller mindre lyckade sätt. Man kan prata om 200 år av fred tack vare en lika osmaklig som pragmatisk alliansfrihet under press. Eller så gör man som landets statsminister och säger att vi är det vi är och att det är något som aldrig kan förändras. Eftersom Löfven är dum vill Löfven fortsätta vara dum.

Så där kan man fortsätta. Tänk om Löfven istället för att dra i flyktingnödbromsen när den ljumma hösten blev en kall vinter hade kläckt ur sig ”Eftersom vi är naiva vill vi vara naiva”. Det hade framstått som lika bisarrt som oansvarigt, men inte ett dugg osannolikt med Löfven som avsändare.

Löfven kan käbbla på om hur oroande det är att Putin gör si i Ukraina eller så över Östersjön, men han kan inte tänka till eller dra några som helst vettiga slutsatser av det han säger sig se. Löfven kan fortsätta prata om stora satsningar på det svenska försvaret, när alla vet att det som är stort i orden blir minimalt på jorden. Men eftersom Löfven och regeringen är oansvariga vill de vara oansvariga.

Slutsatsen blir att eftersom vi är försvarslösa vill vi vara försvarslösa. Vare sig ett kollektivt försvar med goda grannar eller adekvata satsningar på den egna förmågan är något som Löfven ens vill fundera omkring. Eftersom vi inte hart lärt av historien vill vi inte lära av historien…

5 svar på “EFTERSOM…”

 1. Hej.

  Vi har varit naiva.
  I en föränderlig omvärld måste vi vara beredda på förändring.
  Sveriges beredskap är god.
  Vi står väl rustade för att möta framtida utmaningar.

  Jag ger upp. Det går inte att göra satir över svenska politiker.

  Hur står du ut?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  1. Hej Rikard
   Jag älskar dina välskrivna och genomtänkta kommentarer på olika sidors kommentarsfält.

   Har du någon egen blogg?

   Med vänlig hälsning,

   /P

 2. Grannarna är nog goda,men hur är det med de i samhällstoppen i grannländerna,spelar de rent spel.Tysklands förre kansler Schröder tycker inte Ryssland är den stora faran,Putin säger EU är vår vän det är Nato som är problemet,Nato USA,s förlängda arm vill de slåss till sista europeiska man?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *