DRAMATIKERN

Söndagskväll. Jag hade tänkt att låta kvällen passera utan en herrans massa knapptryckningar, men så blev det inte och det är min namne Virtanens fel. Dramatikern – och ledarskribenten – Fredrik Virtanen. Virtanen kom nyss hem från Gambia och använde sin resa som en inspiration för en ledartext på Aftonbladet. All oinspiration försvann, inspirationen kom med en text på mobilen, en tallrik med potatisbullar, knaperstekt bacon och lingonsylt. Bilden jag hittade på Virtanen hade rubriken ”Fredrik Virtanen debuterar som dramatiker” och var från mars 2017…

Det var en gång, när jag var ung. Då var Fredrik Virtanen redaktör för Aftonbladets Puls-bilaga och skrev mest texter om musik, filmer och annat nöje. Virtanen gjorde det inte speciellt bra, det heller, men jag minns iallafall vad han skrev om och när. År 2011 blev Virtanen tyckare och tänkare på Aftonbladets ledarsida. Någon tyckte att Virtanen var rätt person på rätt plats på ledarredaktionen. Många tycker tvärtom. Det var en dramatiker som släppte loss. Inte någon analytiker, inte ens en tänkare – bara en drömmare.

Nu hade Virtanen varit i Gambia och skrivit en ledartext om upplevelsen att komma hem från ett varmt och optimistiskt Gambia till ett kallt och pessimistiskt Sverige. I Gambia är de fattiga glada över att ha blivit av med sin president, sin diktator under decennier. I Sverige är rätt många kollektivt deprimerade över att Stefan Löfven är landets hyfsat handlingsförlamade statsminister. I Gambias värme ser folk ett ljus i tunneln. I Sverige ser väldigt många människor en bergvägg som närmar sig när de slår på helljuset.  Virtanen kan inte förstå att den som har det för jävligt men ser något bättre komma har en annan syn på framtiden än den som har det bra men som ser hur det börjar att rasa runtomkring sig.

Det spelar ingen roll att den svenska skolan är bättre än skolan i Gambia, om skolan i Gambia förbättras när den svenska skolan får det allt jobbigare. Det betyder noll att svensk sjukvård är så mycket bättre än den gambiska vården när sjukvården i det västafrikanska landet ser möjligheter där den svenska vården står inför en omöjlig ekvation om det handlar om samma kvalitet och kvantitet i framtiden som nu. Våra medmänniskor ser en ljusare framtid från sitt perspektiv, från den nivå där de befinner sig här och nu. Här är det annorlunda. Om mardrömmaren eller önskedrömmaren har rätt kommer att vara en ständig orsak till käbbel fram till valet 2018 – och med till visshet gränsande sannolikhet i åratal efter det…

Virtanen kan inte förstå det där. Han går in i rollen som dramatikern Virtanen, men på ledarplats. Ett fattigt land där gårdagen var ett helvete kan inte vara lyckligare än det rika landet där allt fler tycker att morgondagens väg bär åt helvete. Allt handlar om vad man har, vad man har byggt upp och vad man är på väg att bygga upp. Ett bygge är alltid mer tilltalande än ett rivningsarbete, oavsett om bygger en hydda eller river ett lyxhotell. Men det fattar inte Virtanen. Aldrig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *