DOMINO

Först Frankrike. Den gamla europeiska kolonialmakten ligger i parterr, med undantagstillstånd och militär på franska gator och franska torg.

Nu Tyskland. Den nya europeiska stormakten hänger mot repen och tar emot slag efter slag efter slag. Knivattentat på tåg. Skottlossning vid ett köpcentrum. Machete-attack utanför en busstation. Självmordsattentat på en musikfestival.

Det är europeisk domino vi ser utspelas framför våra ögon. Först Frankrike. Nu Tyskland. Fruktan och terror…

Det går fort nu. Brickorna faller en efter en. Uppgivenheten börjar ta över. Rubrikerna blir allt mindre, och det som Frankrike och Tyskland nu upplever skall tydligen betraktas som en del i den nya vardagen. En tysk vardag kan man förutom knödel till lunch också förvänta sig en machete-attack vid busstorget. En fransk vardag kan man förutom en pava Bordeaux till middagen inte vara främmande för att en lastbil skall komma farande på trottoaren.

Det finns de i Frankrike och Tyskland som säger att detta är något som de får leva med här och nu, att det i ett öppet samhälle inte går att stoppa varenda galning, varenda vettvilling. Det stämmer säkert, för det ligger i det öppna samhällets natur att vara just öppet – och är man öppen så är man sårbar mot terrorismens domino.

”Terrorismen?!?” gapar de som inte alls vill att det som sker nu i Tyskland och nyss i Frankrike skall kunna kopplas till den terror alla tänker på när de ser och hörs talas om radikala religiösa galningar som utan några som helst problem nästlat sig in i det öppna Europa. ”Det här är ju inte terrorism!” hörs det från samma munnar. Förklaringar om ensamma alkoholiserade psykfall, Behring Brevik-Wanna-Be:s och traumatiserade stackare lanseras för att förklara att det minsann inte handlar om terrorism. Förklaringarna hörs fortfarande i Tyskland, allt mer sällan i Frankrike men jämt och ständigt i den svenska debatten.

Terrorism är användandet av våld särskilt mot civila mål för att skapa fruktan, rädsla och en samhällsförändring som terroristen vill se. Även en alkoholiserad, ensam porrsurfande marockan kan alltså betraktas som en terrorist när han drar in med sin lastbil i en folksamling. Rädslan hos folk för lastbilar i hög fart i allmänhet, och med en nougatbrun chaufför vid ratten i synnerhet har den vanliga medborgaren i Europa redan lagt sig till med. Rädslan för ryggsäckar kommer snart som ett brev på posten. Det spelar liksom ingen roll om gärningsmännen bakom de senaste veckornas illdåd hade kopplingar till IS eller Al Qaida eller inte. Illdåden är terrordåd. Gärninsmännen är terrorister. De är alla – oberoende av varandra eller inte – en bricka i terrorns domino.

Den gemensamma nämnaren för alla terrorister är att de har utnyttjat det öppna samhällets fördelar för att lyfta fram det öppna samhällets nackdelar. De har redan fått en hel del brickor att falla, och vunnit några delsegrar i kampen för fruktan. Det enda vi kan göra är att lägga pannan i djupa veck och fundera över om våra samhällen skall vara halvöppna eller bara illusoriskt öppna framöver. För varje ny bricka som faller i Europas domino kommer dörren dras igen ännu lite mer. Inte för att någon vill det, utan för att reaktionerna gör det till ett måste…

Godnatt?

9 svar på “DOMINO”

 1. Det senaste dådet där en självmordsbombare dödade sig själv och skadade 12 andra i Tyskland,var enligt Sveriges radio en incident,jo man tackar för den informationen.

 2. Samma terrorfilosofi som Rote Armée Fraktion, ETA och Brigati Rossi änvände sig av under 70 – 80-talen. Att genom fruktan se till att samhället ökar sin repressivitet, tills det leder till destabilisering (och revolution). Det funkade inte….

 3. ”Alain Marsaud, MP from the party ‘Les Républicains’, supports the idea of creating a civil police in France.”

  http://sputniknews.com/europe/20160725/1043594517/french-citizens-safety.html

  Fransmännen har uppenbarligen inte testat Dan Eliassons arsenal av motåtgärder… dialog, kaffe o bullar, varmkorv, ”var-snäll-mot-mig”-armband, djupgräv i brottslingars taskiga barndom, signalementsförbud och 291-klassning av icke-svenskars brott.

  OT: Vart har Löfvens förtrogne Henrik Arnstad, hobby-historikern med grav SD-fobi, tagit vägen?

  1. Han fick skriva en artikel i GP nyligen. Den konkurshotade tidningen som betalar sådana inlägg kontant.

 4. Hej.

  Fördelen är att problempersonerna kan identifieras medelst okulär besiktning och avmarscheras till fots riktning Bosporen.

  Det är ju inte som att det inte går att göra – det är bara det att alldeles för många ännu leker låtsaslekar om att alla människor är lika.

  Som det heter på ståplats: ”Ut med packet!”

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

   1. Hej.

    Ja visst är det.
    Vad är alternativen att välja mellan?
    [Att låta sakernas tillstånd fortgå]
    [Att identifiera och eliminera orsaken]

    Önsketänkande är inte ett alternativ.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, lärare

 5. ”Inte för att någon vill det, utan för att reaktionerna gör det till ett måste…”

  Jag tror du underskattar Merkel & als beslutsamhet att driva genom sin agenda. Nyligen sparkade tysk polis in dörrarna i 60 hem, för att få tyst på de som reagerat: http://www.breitbart.com/london/2016/07/13/police-raids-germany-net-posts/

  För säkerhets skull avbeväpnar man också befolkningen. Dåd med illegala vapen används som förevändning för att dra in legala diton. Målet verkar vara att se till att bara staten och arabiska gangsters och terrorister har tillgång till eldkraft.

  Reaktionerna kommer man att avfärda som rasism. Frågan är vad som är målet med att skapa motsättningar i samhället? Vill man försvaga Europa genom balkanisering (som Niall Ferguson varnar för) för att bana väg för Ett Stark Ledarskap(tm)? I så fall, vilket?

  Jag har nått den punkt där jag i ett val, arrangerat genom tidsresande, mellan Hitler och en koalition bestående av Merkel och Reinfeldt, hade övervägt att rösta blankt.

 6. Verkar vara ungefär samma taktik som Greenpeace använder mot oljeindustrin. Man ger sig på det starkaste företaget, Shell, och kampanjar massivt mot deras planer på oljeborrning i Arktis. När sedan detta företag ger sig så siktar man in sig på näst största. Taktiken är oerhört effektiv därför att när det starkaste väl gett med sig så tänker de andra mindre i kön, att om Shell inte klarade det så har vi som är svagare ingen chans. Det blir en dominoeffekt.
  Eller med andra ord. Ge den starkaste i gänget en smäll på käften först, så fegar de andra ur i rask takt..
  Inga jämförelser mellan Greenpeace och islamister i övrigt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *