DITT OCH MITT

Vad är ditt och vad är mitt? Vad är vårt och vad är ert?

Anders Lindberg på Aftonbladets ledarredaktion skriver av sig lite frustration i spåren av det här Panama-käbblet, och rubriken är illröd även om den är tryckt i svart både på papper och skärm – ”Världens rikaste stjäl våra pengar”. Mina pengar? Dina pengar? Era pengar? Våra pengar? Anders Lindberg tycker att de pengar som världens rikaste gömmer undan är Anders Lindbergs pengar, dina och mina pengar. Jag tycker inte det, även om jag gärna skulle se att en del av de pengar som Anders Lindberg får för att skriva om vad som är mitt, ditt, vårt och ert kunde få vara mina pengar.

Det är en vattendelare i den politiska debatten, vad som är vems när det handlar om pengar och en rubrik som ”Världens rikaste stjäl våra pengar” avslöjar Lindbergs syn på det där. Det borde förvisso inte vara någon nyhet att Lindberg tycker att alla pengar är våra gemensamma pengar men för de av oss som har missat vad Lindberg och hans ideologiska sidekicks tycker och tänker är det bra med lite repriser då och då. Världens rikaste har inga egna pengar som de kan gömma i Panama. Alla deras pengar är våra gemensamma pengar, i vänstertänkarens värld.

Man kan naturligtvis tycka vad man vill om att väldigt många väldigt rika människor gömmer undan sina pengar – inte dina, mina eller våra pengar – i Panama eller någon annanstans för att slippa betala skatt. Jag förstår till och med att folk tycker att ett sådant beteende är hemskt och egoistiskt. Men det är deras pengar, inte våra. Våra pengar blir det aldrig i mina mörkblå ögon. Det blir statens pengar om Krösus och hans kompisar skulle välja att skatta istället för att flytta pengarna på mörka transaktionsvägar till något skatteparadis.

Man kan självklart få tycka och tänka att det är höjden av egoism när den som har mycket vill ha mer, istället för att betala skatt till staten – för att staten i sin tur skall kunna använda någon annans skattade pengar för att dina och mina ungar skall få det lite drägligare i skolan, för att dina skröpliga föräldrar skall ha en tillstymmelse till sjukvård, för att staten skall kunna lajva humanitär stormakt i ditt och mitt namn.

Finns det skatteparadis så finns det skattehelveten, och Sverige är definitivt ett skattehelvete. Medborgarna har under decennier tutats i och fostrats till att tro att vi genom våra höga skatter har fått den bästa skolan i världen, den bästa sjukvården, den bästa välfärden, den största tryggheten och det bästa livet. Men riktigt så ser det inte ut om man jämför med andra länder. Trots världens högsta – eller ibland näst högsta – skattetryck så är det mycket som inte fungerar bra i skattehelvetet Sverige.

Skulle det finnas en koppling mellan en stat som tar väldigt mycket av dina och mina pengar i skatt och ett verkligt paradis så skulle de som lät sin pengar fly vara färre. Det är när skatteuttaget inte ger tillbaka tillräckligt som även de som bara är lite, lagom eller hyfsat rika börjar fundera på att göra sådant som bara de som är äckligt rika gjorde tidigare. Det är då allt fler kommer att låta sina pengar fly från sådana som tycker att alla andras pengar är våra, eller deras om man skall vara ärlig.

 

Vill du använda lite av dina pengar för att stötta den här bloggens framtidssatsningar – titta HÄR. Tack!

10 svar på “DITT OCH MITT”

 1. Jag tror, efter att ha pratat med en del vänner, att en vattendelare är vilken syn man har på ekonomin. Har man, som många bland mina vänner som är vänster, en syn på ekonomin som ett nollsummespel, så spelar det ingen roll om någon har arbetat hårt för sina pengar eller inte. Själva faktumet att någon har mer innebär att någon annan har fått mindre, och det är inte rättvist.

  Om någon gömmer undan pengar i ett skatteparadis så blir det automatiskt mindre pengar för oss andra att lägga på skola och sjukvård. Sen är inte ekonomi i stort ett nollsummespel (oftast), men om man utgår ifrån att den är det så blir Lindberg och andras resonemang begripliga.

 2. Du får det att låta som om det vore OK att gömma undan pengar från beskattning – ett beslut som i övrigt är taget i demokratisk ordning. Gillar man inte de fattade besluten så får man vackert se sig om efter annan plats att verka på. Jag gillar inte att betala skatt, men som normalinkomsttagare finns inga som helst möjligheter att ens undanhålla en enda krona.

  Skulle alla betala den skatt de är skyldiga att betala, dvs. om inget fusk överhuvudtaget sker, så är jag övertygad om att det totala skattetrycket skulle vara avsevärt lägre.

  1. Skulle alla betala den skatt de är skyldiga att betala så tror jag att långt många fler än vad som i dag är fallet skulle ta sina pengar och flytta utanför Sverige och Sveriges skattetryck. Risken är då stor att de även tar med sina verksamheter och förlägger dessa på utsidan Sverige…därmed tappar vi inte bara arbetstillfällen utan dessutom skatteintäkter även från dessa människor..

   Det är min tro att alla faktiskt kan tänka sig att betala en rimlig skatt på sina intäkter..problemet är att beroende på politisk hemvist så ligger den ribban på olika höjd..

  2. Hmm, så problemet är alltså att du inte kan skatteplanera i samma utsträckning som de med mer pengar än du ? Jag antar att du inte gör några avdrag för vare sig räntor, dubbel bosättning eller resor till och från jobbet. Det minskar ju statens inkomster och är en form av skatteplanering. Du vill behålla mer och betala mindre i skatt …….

 3. Frågan är användandet av beteckningen ”våra pengar” vilket ger mig bilden av att staten anser att de pengar jag genom hårt arbete förtjänat inte är mina pengar utan statens. Av dessa pengar skall jag naturligtvis betala skatt och då blir skatten ”våra pengar”.
  Nu vet vi att våra politiker ständigt och jämt lovar ”reformer” , ökar invandringen, satsar stora belopp till FN för att själva som politiker få en plats i säkerhetsrådet, kort sagt använder ”våra pengar” till allt utom det de skall användas till nämligen vård, skola och omsorg för oss som betalar värdens högsta skatt. Sedan en extra fundering, alla de personer inblandad i denna Panamahärva är inte svenskar så menar Lindberg att vi även skall räkna in alla som är inblandade att även deras pengar är ”våra pengar”.
  Vad talar vi om för belopp överstiger den de 80 miljoner som våra avdankade politiker lyfter av ”våra pengar” utan att göra någonting?
  Kaj Åhlund

 4. Hej.

  Egendom är stöld: således är stöld egendom.

  Jag väntar med spänning på att personer med tekniskt kunnande och nödvändiga resurser skall starta en server-station i omloppsbana:
  ”Vadå snälla tant skattmas? Vårt företag befinner sig inte på något jordiskt lands territorium! Fysisk adress är ju bara sååå nittonhundratal, förstår skattmasen.”

  Annars kan man ju också bygga en stat så att skatten är så låg som möjligt, att skatter som dämpar och stoppar utveckling avvecklas, och att allmän välfärd begränsas till en specifik grupp och en hyfsat dräglig lägstanivå.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 5. Lindberg och de andra rika på Aftonbladet stjäl våra pengar, de undandrar i runda tal 300 miljoner om året i moms. De betalar bara 6% i moms istället för 25%.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *