DET VAR BÄTTRE FÖRR…

Det var bättre förr. Inte allt eller allting, men väldigt mycket var väldigt mycket bättre då jämfört med nu. Svensk politik och svenska politiker var till exempel mycket bättre då än nu. Den slutsatsen behöver man väl knappast vara konservativ för att landa i.

Visst kunde man ha synpunkter även på dåtidens statsministrar, som den bufflige Persson och den självgode Bildt, som mähät Carlsson, mähät Fälldin och sprätten Palme. Men de spelade ändå allihop i en högre division än dagens statsminister – och den som påstås kunna bli morgondagens statsminister. Dagens partiledare, med något eller några få undantag spelar i politikens korpserie. Allt blir inte bättre med åren. Det var bättre förr…

Ordförande Persson var en dokumentär. Journalisten Erik Fichtelius fick hänga med Göran Persson överallt och hela tiden. På tu man hand, när journalisten och statsministern hade egentid, släppte Persson ett par odödliga citat. På isen på Harpsundssjön konstaterar Persson med illa dold självgodhet att han ”naturligtvis (är) gynnad av att Bildt är så jävla dålig va. Och det är klart att jag undrar var han ska ta vägen…”

Om Bildt var så jävla dålig i Perssons ögon där och då, hur ser Persson på Kinberg Batra och Löfven här och nu? Kan Persson sitta i fåtöljen på Övre Torp med utsikt över Gölsjön och se något annat än att Löfven är så ”jävla dålig” och att Bildt ändå var som ett fullblodsproffs i jämförelse? En värdig utmanare till Persson rentav?

När Sverige som mest skulle behöva ett gäng kompetenta politiker som bäst så har vi inte det. Politikens förtroendekris är en konsekvens av att vi var som är tillräckligt gamla alldeles oavsett politisk färg nog ändå tycker att det var bättre förr. Dagens politiker har ju kroniskt usla förtroendesiffror, siffror som skulle varit förordet till vilket politiskt testamente som helst för något decennium sedan.

Politiken har förvandlats från ett genomtänkt hantverk till något en klok man kallade ”utspelsteater”. Politiken klarar inte av att regera landet. Bara med nöd och näppe klarar politiken att reagera på det som händer omkring oss. Politiken låtsas skapa överenskommelser om energi, om försvar, om migration, om ditt och datt. Men det är överenskommelser som är på låtsas. Hade politiken varit intresserad av att stärka försvaret, klara energiutmaningarna och migrationen så hade man regerat i förväg – och inte reagerat med alldeles för lite alldeles för sent.

Jag får ångest när jag tänker på hur vår regering modellår 2016 eller 2018 skulle klara av en kris som Tsunamin eller Estonia. Antingen har man förtroende eller så har man det inte, och jag är tyvärr rätt säker på att jag inte är ensam – att vi är väldigt många som saknar förtroende för politikens förmåga och kompetens här och nu.

Vi har de politiker vi förtjänar brukar det heta. I så fall undrar jag vad vi svenska väljare som kollektiv har gjort för ont. Utmaningarna som vi står inför är såpass allvarliga och tunga att vi inte borde lämna problemhanteringen till ett gäng amatörer. Men det är precis så det känns. Löfven. Fridolin. Kinberg Batra. Vem vill hålla någon av dem i handen när stormen kommer…?

Det var bättre förr.

10 svar på “DET VAR BÄTTRE FÖRR…”

 1. Vad vi gjort för ont?

  Vi har inte hjälpt och uppfostrat våra barn. När de tycker det är arbetsamt med läxor ger sig föräldrarna på lärarna på klassmöten.

  Vi tar inte diskussionen med dem hemmavid om det är rimligt att vara djurvänsvegan och trycka ned sina åsikter i halsen på folk samtidigt som veganen håller en katt inspärrad hemma som den dessutom förstört könsorganen på.

  Vi nickar och ler åt alla yrkesvägledare som talar om för barnen att de ska välja en utbildning de tycker är rolig istället för att tala om för dem att en riktig utbildning, teoretisk eller praktisk kräver lite blod,svett och tårar.

  Och många många vuxna försöker själva imitera dessa barn.

  Hur många vuxna säger till sina barn att, att vara vuxen är att ta ansvar för sig själv och sin framtid, det är inte alltid roligt men kan ge en viss tillfredsställelse.

  För de lite äldre politikerna som Reinfeldt har jag inget svar. Men å andra sidan var han inte oskicklig – bara mycket mycket otrevlig.

 2. Jag håller med dig! Jag har två böcker som väntar på läsning – Den härskande klassen, en bok om Sveriges politiska elit av Bengt Ericson och Den nya överklassen, en bok om Sveriges nya ekonomiska elit av samme författare. Jag är rätt övertygad om att många bekräftelser av den bild du tecknar finns i den första boken och det kommer säkert också att innebära att ett antal säkringar kommer att gå hos mig…

 3. Två stora problem med dagens politiker.

  1. Idag är många politiker skolade i olika ungdomsförbund och saknar adekvat utbildning till annat yrke och nödvändig livserfarenhet. Därför bedrar de sin egen mor för att behålla sin lön och övriga generösa förmåner. De verkar ta välfärden för givet och förstår inget annat.

  2. Media !! Dagens politiker är så skitnödiga för att säga vad de tycker för att det inte passar media. Dessa sk ”journalister” skapar genast ett drev mot den politiker som lättat sitt hjärta och partiledningarna avsätter då den ”obekväma” individen som oftast bara pratar om verkligheten och förhåller sig till fakta.

  Vi får verkligen hoppas att de 87% förstår att om vi skall ha något fungerande land kvar och kanske erhålla någon krona i pension i framtiden inte lägger sin valsedel i ett 7klöver kuvert i valet 2018.

  Tack för ordet

 4. Politikerna gör så lite som möjligt för att agera bromskloss, eftersom alla vet åt vilket håll det barkar. Man agerar bromskloss för att när väl skiten träffar fläkten så kan de inte gömma sig bakom lögnerna längre. Det är tex därför som Eliasson delar ut armband mot sexövergrepp eller skickar dialogpolisen till Gottsunda för att kompromissa med kriminella, allt för att ge sken av handlingskraft genom att inte göra ett man skit. Grattis Sverige.

  Den dagen då man tvingas agera kraftfull, är den dagen då bubblan spricker. En terroristattack skulle kunna ha den effekten, tror jag.

 5. Kommer inte ihåg vem som sade det, sannolikt Westerholm, men ingen vid sina sinnens fulla bruk vill sitta vid makten 2018. Det året kommer kostnader att börja vältras över på kommunerna.

 6. Vi har sedan ett sekel tillbaka blivit inlärda/indoktrinerade att (s)taten tar hand om oss från vaggan till the bitter end.
  Här är resultatet.

 7. Det krävs en konstitutionell reform med personval där beslutande politiker främst får stå till svars för sina väljare ute i landet istället för som idag där de ställs till svars inför partiledningarna i de olika välisolerade bunkrarna i Stockholms innerstad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *