DET GLÖMDA SVERIGE – HANS LI ENGNELL

Hans Li Engnells texter har blivit ett lika uppskattat som återkommande inslag på I otakt, och delar vänligt med sig av sina tankar i denna söndagskrönika ”Det glömda Sverige”. Har du missat Hans blogg Motpol är det läge att rätta till bristen…

Det glömda Sverige

Under veckan som kommer ska Stefan Löfven med ett antal ministrar i koppel turnera runt i Sverige för att visa att regeringen ”ser” landet utanför de tre storstäderna. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht ska besöka ett antal norrländska orter och regeringen ska ha ett regeringssammanträde i Falun.

Löfven menar att denna resa, och fler som ska ske under våren, ska visa att regeringen ”tar kampen mot växande populism”. Före jul lyfte Löfven frågan om klyvningen mellan stad och land och ett växande misstroende mot det politiska etablissemanget när han besökte Enköping. Regeringen måste förmå att skapa framtidstro hos människor, anser statsministern.

Det ligger en hel del i det. Men om Löfvens regering ska förmå väcka framtidstron hos de människor som börjar förlora eller redan har förlorat den, krävs både en fördjupad förståelse för livsvillkoren för människor utanför storstädernas mer välmående kvarter och en konkret politik för att åtgärda de problem som finns där.

Det är här det finns skäl att vara en smula skeptisk. Socialdemokratins, vänsterns och den vänsterliberala högerns ständiga relativisering av reella och akuta problem tyder nämligen inte på att det finns något större intresse för att hitta lösningar. Sverige genomgår en social och regional klyvning där delar av landet växer och frodas medan andra lever under helt andra villkor, där inrikes födda går till jobbet som aldrig förr och där utrikes födda i förfärande antal lever på bidrag i år efter år.

När arbetsmarknadsministern deklarerar att sysselsättningen är rekordhög, när komiker och tyckare påstår att ”vi” aldrig haft det så bra som vi har det nu och när kriminologer säger att ”vi” aldrig varit tryggare är det siffror på makronivå de hänvisar till. Det är detta som är det officiella ”vi”. Men det finns flera ”vi” i Sverige. Ett finns i Stockholms innerstad och i landets mer välmående kommuner. Ett helt annat i delar av Malmö, i Norrlands inland och i Biskopsgården.

Det är lätt för politiker, debattörer och tyckare att håna alla som upplever att utvecklingen går åt fel håll eftersom de själva inte delar denna upplevelse. De bor inte i de områden där det brinner bilar. De bor inte där BB läggs ned och poliser är en lika ovanlig syn som skattesänkande vänsterpartister. De betraktar detta på behörigt avstånd och läser samtidigt i Dagens Industri att tillväxten är hög, att sysselsättningen ökar. Varför klaga?

Löfven verkar ändå börja förstå vad som är på väg att hända. Han väljer att kalla oron för ”populism”, men folk är inte bara oroliga. De är förbannade. Ofta av perfekt begripliga skäl. Under decennier har samhällsservicen monterats ned i de svenska glesbygden. De boende betalar ofta högre skatt än i Stockholm men får för detta stängda polisstationer, nedlagda skolor och kurser i att föda barn i bil eftersom BB ligger så långt bort.

Att regeringen besöker landsbygden och delar av det glömda Sverige är förstås bra. Men den som tror att dessa korta besök kommer innebära ett uppvaknande och revolutionerande åtgärder lär bli besviken. Så fungerar inte svensk politik och så fungerar framför allt inte Stefan Löfven.

Mest av allt är Löfven rädd för att hans tidigare så lojala väljarbas ska lämna Socialdemokraterna för ett annat parti som växer på den svenska landsbygden. Ett parti som fångar upp missnöjda väljare från båda höger och vänster. Det är framför allt i detta sken vi ska betrakta statsministerns glesbygdspicknick.

Hans Li Egnell

7 svar på “DET GLÖMDA SVERIGE – HANS LI ENGNELL”

 1. Det måste ta emot för Löfven att han i elfte timmen insett att han måste ägna Sverige hela fem dagar av sin dyrbara tid.
  Nu får han inte sola sig i glansen av Merkel och andra företrädare i EU på en vecka.
  Att eventuellt förtroende redan är tappat, och syftet med turnén är lite väl genomskinligt för de flesta väljare ,tycks inte förespegla honom.
  Resultatet av resan kan mycket väl bli tvärtom än det Löfven önskar.

 2. Nu har ju Stefan Löfven ett ypperligt tillfälle att visa att han menar allvar med att landsbygden ska leva. Han kan ju börja med att stoppa nedläggningarna av BB-kliniker när han reser runt i spenaten.

 3. Sverige har fört en nyliberal landsbygdsfientlig politik åtminstone de senaste 25 åren. Här är socialdemokrater och Alliansen lika goda kålsupare. Viktiga samhällsfunktioner såsom fast telefoni och apotek har upphört med sitt samhällsansvar och privatiserats. Därför klipper svenska telefonoperatörer de fasta telefonförbindelserna till glesbygdsgårdar. Därför läggs apoteken ned på landsbygden och istället uppstår i storstadsområdena.

  Jordbruk är ett naturligt och viktigt inslag på en levande landsbygd. Detta vet och premierar norska politiker, medan svenska politiker gör tvärtom. De försämrar förutsättningarna så att svenska jordbruk tvingas läggas ned. I EU:s långtidsbudget 2014-2020 skars jordbruksstödet ned med 10 % i genomsnitt bland alla EU-länder. Men för svensk del blev nedskärningen hela 17 %. Tack som fan, landsför… f’låt landsfader Reinfeldt! Därför har det bördiga Sverige (möjligen tillsammans med Malta) lägst självförsörjningsgrad på livsmedel i hela EU.

 4. Vänstern i många västländer har gjort sig beroende av röster från invandrare i storstäder. Att bry sig om glesbygd och arbetarklass känns ganska kalla kriget.
  I Storbritannien blev Brexit en chock för Labour, de upptäckte att arbetarklassen norr om London plötsligt blivit konservativa. (Något som finns på riktigt i det landet.)
  Frankrikes vänster … tja, jag vet inte tillräckligt, men det går inte jättebra för dem.

  Det märkligaste är väl att Merkel fortfarande har mer än noll procent stöd. (Nej, hon är väl inte vänster, direkt, men rätt nära SAP ändå?)

 5. Att Löfven ska ge sig ut i landet för att skapa framtidstro hos människor, visar hur fel han ser på sig sjäv och sin politik.
  Den mannen har inte det som kan få människor att känna hopp inför framtiden, tvärtom.
  Dessutom har han valt fel kompisar att regera med, finns väl ingen småbarnsförälder som ser Gustav Fridolin som den som kan få ordning på den svenska skolan.
  Betänker man dessutom att vår skolminister har/har haft partikompisar som väl helst ser könsseparerade klasser/lektioner så har svenska småbarnsföräldrar 19 månader på sig att fundera över framtiden när det gäller barnens skolgång.
  Löfvens turnerande kommer förhoppningsvis att ge ytterligare väljartapp för sossarna.

 6. Brexit och Trump har stressat upp Löfven så till den milda grad att han nu måste åka runt i landet och sprida plattityder..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *